Voor artsen en apothekers

In de laatste decennia is een lichaamseigen cannabinoïdsysteem met endocannabinoïden en receptoren ontdekt. Het bestaan van dit systeem levert verklaringen waarom cannabis bij een aantal ziektes en aandoeningen een positief effect heeft.

Tot op heden zijn twee typen cannabinoïd-receptoren geïdentificeerd: CB1 en CB2-receptoren. Het eerste type komt vooral voor in het centrale zenuwstelsel. Receptoren van dit type zijn met name verantwoordelijk voor de pijnmodulatie en het anti-emetisch effect, maar oefenen ook hun werking uit op onder meer het geheugen en de motoriek. Dronabinol – het hoofdbestanddeel in cannabis – werkt voornamelijk op CB1-receptoren.

Het tweede type komt perifeer voor, met name op cellen in het immuunsysteem (vooral in de milt) en is zodoende waarschijnlijk verantwoordelijk voor de immunomodulerende effecten van cannabinoïden, de CB2-receptoren.

Momenteel zijn er voldoende gegevens beschikbaar die aantonen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij:

  • Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade
  • Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
  • Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids
  • Langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel) bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
  • Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
  • Therapieresistent glaucoom

Ook zijn er goede resultaten bekend bij ADHD, PTSS, migraine, reuma, epilepsie, hersentrauma, morbus crohn, jeuk, colitis ulcerosa en onrust bij morbus alzheimer.

Er zijn op dit moment nog weinig gegevens van grootschalig klinisch onderzoek beschikbaar. Wel zijn er gegevens over de werkzaamheid bekend die berusten op grotendeels kleinschalige maar veelbelovende onderzoeken en op ervaringen van individuele artsen en patiënten. Een arts schrijft medicinale cannabis alleen voor als de gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of teveel bijwerkingen geven.

Medicinale cannabis speelt vooralsnog geen rol in de genezing van de genoemde aandoeningen. Het kan wel helpen de klachten die bij de aandoeningen horen of de bijwerkingen van de andere medicatie, te verminderen. Het is aan de arts om te bepalen in welke situatie, bij welke aandoening medicinale cannabis een geschikte keuze is voor een patiënt. Hij is daarbij niet gebonden aan de lijst met aandoeningen zoals hierboven vermeld.

Het roken van cannabis is net zo schadelijk als het roken van tabak. Roken van cannabis kan longklachten veroorzaken en vermoedelijk ook longkanker. Daarom wordt het roken van medicinale cannabis afgeraden. Om deze schadelijke effecten van het roken te vermijden kan men cannabis inhaleren met een vernevelaar die de werkzame bestanddelen uit de cannabis laat verdampen.

Vernevelaars leiden hete lucht van 185 graden celcius langs de cannabis. De nevel kan men met een slang inhaleren, of opvangen in een zak om later te inhaleren. In de regel doet men per keer ca. 100 mg medicinale cannabis in de vernevelaar. Om altijd hetzelfde effect te krijgen is het van belang om de cannabis in de vernevelaar bij iedere toediening te verversen maar het is ook mogelijk om de cannabis nog een tweede keer in de vernevelaar te gebruiken omdat er meestal nog werkzame bestanddelen in de cannabis achterblijven na een eerste toediening.

Lees verder voor meer informatie over vernevelaars (PDF | 157kB).

In de afgelopen jaren zijn wereldwijd talloze studies uitgevoerd naar het gebruik van medicinale cannabis. Onlangs publiceerde de Internationale Werkgroep Medicinale Cannabis (IACM) een overzicht van klinische studies naar cannabis en cannabinoïden, waarin gedetailleerde informatie is te vinden. Daarnaast er biedt het meertalige informatieplatform van de IACM een veelheid aan informatie rondom geneeskunde, wetenschap, recht en politiek in relatie tot het onderwerp medicinale cannabis en cannabinoïden. De PGMCG is een partnerorganisatie van de IACM.

Lees ook:

 Maak kennis met medicinale cannabis pdf

Voor het voorschrijven van een recept medicinale cannabis van Bedrocan, lees je hier alle informatie. Bedrocan is momenteel de enige legale leverancier van medicinale cannabis, echter deze is niet altijd effectief voor alle patiënten. Dus er zijn ook patiënten die het halen in de coffeeshop, het illegale circuit of zelf kweken. Voor deze patiënten hebben we een gebruikersverklaring gemaakt, zodat ze niet in de problemen komen, door het bezit en gebruik van cannabis(producten). Tevens vind er geen vergoeding plaats door de zorgverzekeraar, waardoor de kosten hoog op kunnen lopen voor een patiënt.

Bekijk voor meer informatie op de website van bureau medicinale Cannabis BMC, de website van de IACM of lees de achtergrondinformatie op de website van sensiseeds. 

De volgende op cannabis gebaseerde producten zijn momenteel verkrijgbaar, of in ontwikkeling.

Gebaseerd op de hele plant:
Bedrocan® (bloemtoppen en olie)
Sativex® (cannabis extract)
• Cannador® (cannabis extract)

Gebaseerd op zuivere stoffen:
Namisol® (plantaardige THC)
Marinol® (synthetische THC)
Nabilone® (synthetische afgeleide van THC)

Deze producten zijn niet allemaal verkrijgbaar in Nederland. De reden hiervoor is dat het product niet in Nederland op de markt is gebracht, of dat het product door de Nederlandse autoriteiten is afgekeurd.

Pieter (Arts): Meer ruimte voor plantmedicijnen

Huisarts Jos van Bemmel over Medicinale Cannabis (MedischContact)

Lisette Wijnkoop (apotheker) en JanKees de Ridder (huisarts) hebben een artikel geschreven over medicinale cannabis, gericht op huisartsen op pagina 14/15 in huisartsenservice

Ook schreven zij een artikel over TIG-1-18-Cannabis-en-Kanker

 




Onderstaand een digitale folder van bureau medicinale cannabis voor artsen en apotheken in pdf

 

 Informatiebrochure voor artsen en apothekers
Deel deze pagina:
Vertaal deze pagina:

Stichting PGMCG

Postbus 7
5000 AA Tilburg

contactformulier

Patiëntenpas Medicinale Cannabis 2025 aanvragen

Klik hieronder om een patiëntenpas Medicinale Cannabis PGMCG aan te vragen

 

 

Patiëntenpas aanvragen

Besloten Kweekgroep op facebook

Wordt jij ook lid van onze kweekgroep Medical Cannabis Homegrown?

 

 

 

Facebook Kweekgroep