Luxemburg beperkt toegang tot medicinale cannabisbloem op recept
Dit bericht is geplaatst op CannabisHealthNews.
Stichting PGMCG heeft hier ook een deel aan bijgedragen via de IACMpatientcouncil.
Cannabisbloem met een hoog THC-gehalte zal vanaf volgend jaar niet langer op recept verkrijgbaar zijn.
Luxemburg gaat vanaf volgend jaar de toegang tot cannabisbloemen met een hoog THC-gehalte op recept beperken, als onderdeel van langetermijnplannen om producten op basis van bloemen helemaal uit te bannen.
Vanaf januari 2025 zullen patiënten in Luxemburg niet langer cannabisbloemen met een hoog THC-gehalte op recept kunnen kopen, aldus de Luxemburgse minister van Volksgezondheid.
Er zijn ook berichten over plannen om de toegang tot cannabisbloem met een hoog THC-gehalte in de toekomst te beperken, zodat alleen oliën en andere vormen van cannabismedicatie beschikbaar blijven voor therapeutisch gebruik.
Een wet die persoonlijk bezit van niet-medische cannabis en het kweken van maximaal vier planten per huishouden voor persoonlijk gebruik toestaat, goedgekeurd in juni 2023, wordt niet beïnvloed door de voorstellen.
Medicinale cannabis is sinds 2018 legaal in Luxemburg onder strikte regelgeving en wordt momenteel voorgeschreven voor vergevorderde of terminale chronische aandoeningen die ernstige en onbehandelbare pijn veroorzaken, door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid of braken als onderdeel van de behandeling van kanker en spierspasticiteit die gepaard gaat met multiple sclerose.
Minister van Volksgezondheid Martine Deprez heeft nu een voorstel gesteund van de afdeling Farmacie van het directoraat Volksgezondheid om de toegang tot bloem op recept te beperken.
De beslissing volgt op een rapport uit 2022 waarin misbruik van het voorschrijfproces werd aangetoond. Deprez heeft ook haar bezorgdheid geuit over het gebrek aan bewijs dat behandelingen met cannabisbloemen ondersteunt en over de uitdagingen van gestandaardiseerde dosering met deze toedieningsmethode.
“Een hoge consumptie van cannabis kan grote gevaren met zich meebrengen. Bovendien bewijst geen enkele medische conclusie de doeltreffendheid van deze behandeling. De dosering en toediening zijn ook moeilijk,” zei de christelijk-sociale minister op woensdag 13 november in het parlement, zoals gemeld door Le Quotidien.
“We hebben opnieuw contact opgenomen met alle betrokken partijen en besloten om in 2025 een overgangsfase te starten.”
De overgangsfase zal ambtenaren naar verluidt in staat stellen om de behoefte te beoordelen en het programma indien nodig aan te passen.
Luxemburgse ambtenaren volgen naar verluidt het voorbeeld van Frankrijk, dat naar verwachting bloem op recept zal verbieden wanneer het volgend jaar de algemene legalisatie van medicinale cannabis uitrolt. Ondertussen sluit het Spaanse ontwerpdecreet voor de regulering van medicinale cannabis ook bloem uit.
De stap werd bekritiseerd door het Luxemburgse parlementslid Djuna Bernard van Déi Gréng, die het omschreef als een “opvallende stap terug” die “alle verwezenlijkingen in termen van beleid met betrekking tot de legalisering van cannabis in vraag stelt”.
Voormalig minister van Volksgezondheid Paulette Lenert (LSAP) had, met de steun van voormalig minister van Justitie Sam Tanson (déi gréng), verschillende stappen gezet in de richting van de legalisering van cannabis in Luxemburg.
Patiënten hebben meer keuzes nodig, niet minder
Patiëntenvertegenwoordigers hebben ook hun bezorgdheid geuit over de voorstellen en zeggen dat mogelijk misbruik van het systeem “niet opweegt tegen de voordelen voor patiënten”.
De patiëntenraad van de International Association of Cannabinoid Medicine (IACM) omschreef het als een “enorme klap” voor mensen met chronische pijn en andere complexe aandoeningen die baat hebben bij de snelwerkende effecten van inhalatie.
Een woordvoerder zei: “Cannabisbloem maakt het mogelijk voor mensen om een verdamper te gebruiken bij het toedienen van cannabinoïden, wat de meest directe vorm van consumptie is, wat betekent dat verlichting in enkele ogenblikken kan worden bereikt in vergelijking met de lange inwerktijd die gepaard gaat met andere vormen van consumptie, zoals oliën of edibles. Dit is een enorme klap voor elke patiënt die het gemak van inhalatie verkiest, of ze nu olie en andere methoden aanvullen of het op zichzelf gebruiken.”
Ze hebben er ook op gewezen dat cannabis een gepersonaliseerde behandeling is, waarbij patiënten verschillende CBD- en THC-niveaus nodig hebben om hun symptomen effectief te behandelen.
“Elke beperking van cannabinoïdenniveaus is in het nadeel van patiënten,” vervolgden ze.
“Sommige patiënten hebben zeer hoge THC-niveaus nodig, anderen zeer hoge CBD-niveaus. De meesten hebben een combinatie van beide nodig, om nog maar te zwijgen van de andere cannabinoïden en terpenen die in de plant voorkomen. Elke medische professional die ervaring heeft met cannabinoïden zal je vertellen dat geen twee patiënten hetzelfde zijn – de maximale hoeveelheid flexibiliteit in het systeem zal altijd de meest veelbelovende resultaten opleveren. We hebben meer keuzes nodig, niet minder. Meer vrijheid, minder beperkingen.