5 Jaar medicinale cannabis in Duitsland, patiënten en deskundigen dringen aan op aanzienlijke verbeteringen
Net als het medicinaal cannabis programma in Nederland, waar het al sinds 2003 door Els Borst in het leven is geroepen, zijn we in Nederland en dus ook in Duitsland aan verbeteringen toe.
Duitsland 5 jaar cannabis als medicijn: patiënten en deskundigen dringen aan op aanzienlijke verbeteringen
De Vereniging voor Cannabis als Medicijn (Arbeitsgemeinschaft Cannabis als Medizin e.V.). (ACM) en het Self-Help Network Cannabis Medicine (SCM) roepen op tot significante verbeteringen 5 jaar nadat de “Wet Cannabis als Medicijn” op 10 maart 2017 in werking is getreden. Want de balans is gemengd. Naast de talrijke positieve ontwikkelingen hebben vele door de wetgever in 2017 voorgenomen wijzigingen niet plaatsgevonden.
Al in mei 2021 hadden vertegenwoordigers van de ACM en andere deskundigen, alsmede leden van de Duitse Bondsdag van de FDP, SPD, Groene Partij en Linkse Partij, aanzienlijke versoepelingen geëist bij de behandeling met cannabis en cannabinoïden. In een gezamenlijke stellingname stellen zij: “Veel patiënten hebben nog steeds geen legale toegang tot behandeling met geneesmiddelen op basis van cannabis, zelfs niet als zij een medische indicatie hebben. Sterker nog, deze patiënten worden nog steeds gecriminaliseerd als zij kiezen voor het enige alternatief dat voor hen openstaat, namelijk zelftherapie met straatcannabis.
De woordvoerders van de Hoge Raad voor de Magistratuur merken ter gelegenheid van de verjaardag ook op: “De verwachtingen van de wet zijn slechts gedeeltelijk uitgekomen. Veel patiënten kunnen geen panelarts vinden die voor hun behandeling wil betalen, of vechten vaak jarenlang tevergeefs om de kosten van een cannabistherapie vergoed te krijgen. De meesten van hen kunnen zich geen dure privé-artsen veroorloven. Velen blijven daarom onbehandeld of worden de illegaliteit ingedreven”.
“De eisen in de position paper zijn nog steeds relevant”, verklaart het bestuur van de ACM ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan. “De bekende grieven betekenen dat in Duitsland, in vergelijking met veel andere landen, het aantal patiënten* dat legaal toegang heeft tot geneesmiddelen op basis van cannabis laag blijft. Er is een aanzienlijke onderbezetting van de bevolking met deze vaak zeer doeltreffende therapiemogelijkheid.
Beide organisaties eisen:
– De afleverprijzen voor cannabisbloemen in apotheken moeten aanzienlijk worden verlaagd.
– De eis van toestemming van de ziektekostenverzekeraars moet worden afgeschaft, zodat de therapeutische soevereiniteit in handen van de behandelende artsen blijft.
– Er moet een einde komen aan het dreigen met rechtsmiddelen tegen artsen.
– Artsen moeten vaker worden bijgeschoold over het onderwerp cannabis als medicijn, onafhankelijk van de farmaceutische industrie. Het onderwerp moet ook een integrerend deel worden van het onderwijs in de medische faculteit.
– Verslaving en andere psychiatrische aandoeningen mogen door ziektekostenverzekeraars niet langer worden beschouwd als een algemene reden om dekking van de kosten van op cannabis gebaseerde therapie te weigeren.
– Patiënten met een medische indicatie voor een behandeling op basis van cannabis kunnen niet langer worden vervolgd.
– Indien er een medisch geïndiceerde therapie op basis van cannabis bestaat, moeten patiënten met betrekking tot de deelname aan het wegverkeer op dezelfde manier worden behandeld als patiënten die andere geneesmiddelen gebruiken.
– Klinisch onderzoek naar de doeltreffendheid van op cannabis gebaseerde geneesmiddelen is van algemeen belang en moet daarom door de federale regering worden bevorderd en gefinancierd.
Over de Vereniging voor Cannabis als Medicijn e.V. (ACM)
De ACM is een vereniging zonder winstoogmerk van patiënten, artsen en andere belangstellenden die zich sinds 1997 inzet om de mogelijkheden voor het medisch gebruik van geneesmiddelen op basis van cannabis in Duitsland mogelijk te maken en te verbeteren. Door middel van proefprocessen en politieke initiatieven heeft de ACM een belangrijke bijdrage geleverd aan het verlenen van ontheffingsvergunningen voor het gebruik van cannabis als medicijn sinds 2007 en het aannemen van de Wet Cannabis als Medicijn door de Bundestag in 2017.
Over het Self-Help Network Cannabis Medicine (SCM)
Het Self-Help Network Cannabis Medicine (SCM) is een werkgroep binnen de ACM en met meer dan 500 leden verreweg de grootste vertegenwoordiging van patiënten in Duitsland die baat hebben bij een therapie met cannabis en cannabinoïden.
Over de standpuntnota van 2021
De stellingname “Cannabis als medicijn: waarom verdere verbeteringen nodig en mogelijk zijn” werd in mei 2021 gepubliceerd en is onder deze naam op het internet te vinden.
Auteurs: Prof. Dr. Heino Stöver, Dr. Ingo Ilja Michels, Prof. Dr. Kirsten R. Müller-Vahl, Dr. Franjo Grotenhermen.
Medestanders: Burkhard Blienert, Dr. Knud Gastmeier, Dirk Heidenblut, Dr. Ellis Huber, Dr. Kirsten Kappert-Gonther, Prof. Dr. Matthias Karst, Niema Movassat, Dr. Wieland Schinnenburg.
Verantwoordelijk in termen van de perswet:
Franjo Grotenhermen, Bahnhofsallee 9,32839 Steinheim
Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG
Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021
Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany
Lees ook
- In Duitsland verwacht de verkeerslichtcoalitie niet dat cannabis binnenkort wordt vrijgegeven
In Duitsland verwacht de verkeerslichtcoalitie niet dat cannabis binnenkort wordt vrijgegeven
- In Duitsland legaliseert mogelijk de toekomstige federale regering het gebruik van cannabis voor volwassenen
Duitsland: De toekomstige federale regering legaliseert mogelijk het gebruik van cannabis voor volwassenen De werkgroep gezondheid en zorg, een van de werkgroepen die het akkoord voor de coalitie tussen de sociaal-democraten, de groenen en de vrije democraten voorbereiden, is het eens geworden over de legalisering van cannabis voor volwassenen. De onderhandelaars zouden in een resultaatnota […]
- In Duitsland is er toename van de invoer van cannabis met meer dan 80 procent
Duitsland: Toename van de invoer van cannabis in Duitsland met meer dan 80 procent.
- Duitsland: vier jaar cannabis als medicijn, een terugblik
In Duitsland is het heden vier jaar cannabis als medicijn – goede benaderingen, maar nog ruimte voor verbetering – de grote analyse Vandaag vier jaar geleden werd de wet “Cannabis als medicijn” van kracht, waardoor chronisch zieke patiënten toegang kregen tot medicinale cannabis en vergoeding van hun ziektekostenverzekeraars. De vreugde en de verwachtingen waren groot. […]
- Medicinale cannabis in Duitsland – Hoe zit het daar met de prijzen en vergoeding?
Medicinale cannabis in Duitsland – De nieuwe prijsregeling uitgelegd
- Marktanalyse in Duitsland toont aan dat binnen 10 jaar de cannabismarkt 8 miljard waard zal zijn.
Duitsland: marktanalyse toont dat de cannabismarkt in 10 jaar een volume van ongeveer 8 miljard in waarde zal hebben
- In Duitsland is gebruik medicinale cannabis in verkeer wel toegestaan
Duitsland staat gebruik medicinale cannabis in het verkeer wel toe
- CannaFair 2019 De Cannabisbeurs in Duitsland / Düsseldorf
cannafair in dusseldorf
- Duitsland wil 1.000 kg cannabis uit Nederland importeren
Duitsland wil 1000 kg medicinale cannabis importeren uit Nederland
- Ministerie van Volksgezondheid Duitsland wil prijzen medicinale cannabis in apotheken verlagen
Prijs medicinale cannabis in apotheek Duitsland moet verlaagd worden
- Onderdrukking van patiënten in nood bij thuiskweek ook in Duitsland!
Ook in Duitsland komen patiënten die cannabis als medicijn gebruiken in problemen door Eigen Kweek
- Duitsland importeert nu 1.500 kg medicinale cannabis uit Nederland per jaar
Duitsland import 1500 kg medicinale cannabis uit Nederland
- CanniMed (CA) sluit deal met Fagron voor distributie medicinale cannabis naar Duitsland
Op 10 januari jl. werd op de website van Cannimed aangekondigd dat ze gaan samenwerken met Fagron voor de distributie van medicinale cannabis naar Duitsland. Aangezien medicinale cannabis