Patiëntenervaringen met ADHD:
Robin: ADHD, borderline, PTSS, slaapproblemen en medicinale cannabis
Gerard: Eindelijk erkenning huisarts medicinale cannabis voor ADHD/PDD-NOS
Serge: Na 2 invallen eindelijk toestemming thuiskweek medicinale cannabis (zwartboek)
Overige Onderzoeken IACM Medicinale Cannabis bij ADHD/ADD
- Wetenschap/Mens: Cannabis verminderd symptomen bij ADHD in een kleine klinische studie (08. Juli 2017)
- Wetenschap/Mens: Cannabis zou nuttig kunnen zijn bij de behandeling van ADHD volgens een kleine klinische studie (04. Maart 2017)
- Wetenschap/Mens: Veel Patiënten met ADHD behandelen zich met succes met cannabis blijkt uit een internet onderzoek (28. Juni 2016, Kurzmeldung)
- Duitsland: Twee patiënten die zelf cannabis kweekte, met een vergunning om cannabis te kopen bij de apotheek, werden vrijgesproken (02. April 2016)
- Wetenschap/Mens: ADHD wordt geassocieerd met alcohol en cannabis consumptie (22. Maart 2016, Kurzmeldung)
- Wetenschap/Mens: Succesvolle behandeling met cannabis van therapieresistente ADHD in de volwassenheid, in een onderzoek met 30 patiënten (06. Oktober 2015)
- IACM: Onderzoeken gepresenteerd op het Cannabinoid Conference 2015 (05. Oktober 2015)
- Wetenschap/Mens: De vaak psychotische symptomen bij patiënten met ADHD worden niet veroorzaakt door cannabis (30. Augustus 2015, Kurzmeldung)
- Wetenschap/Mens: Omega 3 en 6 vetzuren kunnen kinderen met ADD te helpen (05. November 2014, Kurzmeldung)
- Zweden: Eerste patiënt met een vergunning voor THC gebruik (dronabinol) (05. December 2010)
- Wetenschap: ADHD (06. November 2010, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Cannabis doeltreffend in de behandeling van Tourette’s Syndroom en ADHD (03. Juli 2010)
- Duitsland: Verklaring van medische organisaties ter ondersteuning van het medisch gebruik van cannabisproducten (22. Oktober 2008)
- Wetenschap: Schizofrenie en hyperactiviteit (02. Oktober 2008, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Hyperactiviteit (23. Februari 2008, Kurzmeldung)
- Wetenschap: ADHD en posttraumatische stressstoornissen (11. Februari 2008, Kurzmeldung)
- Wetenschap: ADHD (Attention deficit/hyperactivity disorder) (22. Oktober 2007, Kurzmeldung)
- Wetenschap: THC normaliseerde het gereduceerde psychomotorische vermogen bij een patiënt met een hyperactiviteitstoornis (04. Oktober 2007)
- Wetenschap: Matig cannabisgebruik heeft een positief effect op de behandeling van cocaïneverslaving bij patiënten met ADHD en cocaïneafhankelijkheid (10. December 2006)
- Wetenschap: Cannabinoïden werkzaam in diermodel van hyperactiviteit (23. December 2003)
GGZ Nieuws: Cannabis kan Ritalin vervangen bij ADHD
In een nieuwsartikel op GGZ Nieuws wordt bekend gemaakt dat cannabis ritalin kan vervangen bij ADHD. Dit is vastgesteld door onderzoekers van Brown University in Rhode Island. In dit artikel lees je meer over het onderzoek en op welke manier cannabis een waardige vervanger kan zijn voor de huidige farmaceutische middelen die ernstige bijwerkingen hebben en vaak niet eens goed werken.
Volwassenen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) gebruiken vaker cannabis!
Het gegeven dat mensen met ADHD vaker cannabis gebruiken heeft een (gezonde) verklaring: wiet reguleert de veel te drukke verkeerslichten in het hoofd van een ADHD-patiënt. En dat zonder de bijwerkingen van Ritalin of Dextro-amfetamine!
Dat cannabis zeer behulpzaam is voor ADHD-patiënten is nu dus vastgesteld door onderzoekers van Brown University in Rhode Island.
ADHD’ers gebruiken meer dan gemiddeld wiet, maar niet om de redenen die je misschien denkt.
Ze hangen er helemaal niet lusteloos door rond, maar kunnen dankzij de marihuana juist dingen doen die ze normaal niet goed kunnen: belastingpapieren invullen, hun slaapkamer opruimen of een essay schrijven bijvoorbeeld.
Voor sommige ADHD-patiënten helpt cannabis dus juist om de typische problemen met concentratie en hyperactiviteit aan te pakken!
Cannabis in plaats van toxische medicijnen
Normaal gesproken krijgt iemand met ADHD al snel een medicijn als Ritalin of Adderall voorgeschreven om de ziekte te behandelen.
Maar die farmaceutische middelen hebben ernstige bijwerkingen als slapeloosheid, gewichtsverlies en angsten.
“Cannabis, als natuurlijk medicijn kan absoluut de ADHD aanpakken”, zegt Dr David Bearman uit Californië.
“En de bijwerkingen zijn veel milder.” Dat cannabis dit effect heeft op mensen met ADHD ligt aan een neurotransmitter in de hersenen genaamd dopamine. De geleiding van de prikkel tussen twee zenuwcellen geschiedt via neurotransmitters, een proces dat ook wel synaps genoemd wordt.
Dit proces is essentieel voor het vermogen om je te concentreren, organiseren en plannen, en voor nog meer uitvoerende functies.
Chaos in een ADHD brein ontcijferen
Een stimulator als Ritalin of Dextro-amfetamine helpt om die chaos te ontcijferen. Maar een molecuul dat in cannabis voorkomt kan ook helpen om het neurologische verkeer te reguleren.
Van de meer dan 400 verschillende chemicaliën in cannabis zijn er rond de 66 cannabinoïden
Dan Madison van Stanford University: “Cannabinoïden zijn een manier voor de cruciale cellen om de verkeerslichten te regelen.” Beide genoemde wetenschappers ondervinden nog veel weerstand tegen hun idee dat cannabis een medicijn kan zijn voor ADHD.
“ADHD leidt tot risico’s en cannabisgebruik is een van deze risico’s”, zegt Dr L.C. Bidwell van Brown University.
Ons standpunt met betrekking tot medicinale cannabis is echter niet nieuw, maar we moeten opboksen tegen meer dan 100 jaar van propaganda en leugens en misverstanden”, zegt Dr Bearman.
Er is meer samenwerking nodig tussen medisch personeel en wetenschappers
Maar recente studies naar ADHD’ers die cannabis gebruiken zouden wel eens interessante gevolgen kunnen hebben voor de sceptici in het medische veld.
Zo heeft Leanne Tamm van Cincinnatti Children’s Hospital Medical Center de uitvoerende functies van patiënten onderzocht die wel en niet cannabis gebruikten.
Vooraf voorspelde zij dat de blowers de laagste scores zouden behalen in de executieve functies-test.
Verrassenderwijs gaven de resultaten echter een conclusie die Bearman en andere wetenschappers al enige tijd aanhangen: cannabis kan behulpzaam zijn en niet schadelijk.
Bearman pleit dan ook voor meer overleg tussen wetenschappers en doktoren. Die laatste groep is nog vaak zeer ongelovig als het om cannabis als medicijn gaat.
Bron