Migraine
We weten van veel patiënten dat ze baat hebben bij het gebruik van cannabis bij migraine. Er is weinig literatuur te vinden over dit onderwerp. Wat er is verschenen zijn gevalsbeschrijvingen van enkelingen. Er is wel wat wetenschappelijk onderzoek verschenen dat aangeeft dat cannabinoïden positief werken bij pijn en migraine, maar er is ook onderzoek dat aangeeft dat de hoofdpijn juist verergert wordt.[1]
Cannabis heeft een lange geschiedenis van het gebruik voor de verlichting van pijn en misselijkheid. Ons eigen endocannabinoïde systeem heeft hier ook invloed op.[2] Een recente Italiaanse studie naar patiënten met verschillende soorten hoofdpijn heeft aangetoond dat cannabis net zo effectief is als beschikbare farmaceutische therapieën voor het voorkómen van migraine.[3] Volgens ander onderzoek aan de universiteit van Italië naar migraine bij ratten, bleek dat de endocannabinoïde anandamide van nut kan zijn voor de behandeling van migrainepijnen.[4] Ook kunnen patiënten die aan stress-geïnduceerde migraine met misselijkheid lijden van behandelingen profiteren die het endocannabinoidesysteem verbeteren.[5] Ook kan migraine voorkomen worden [6] De anti-neuro-inflammatoire effecten van cannabinoïden tegen migraine worden gemedieerd door cannabinoïde receptoren.
In een ratmodel met migraine toonden onderzoekers aan dat sommige cannabinoïde effecten tegen migraine werden gemedieerd door de CB1-receptor en andere door de CB2-receptor. Ze concludeerden dat “selectieve liganden die gericht zijn op CB1- en CB2-receptoren nieuwe en effectieve behandelstrategieën voor migraine kunnen bieden”. [7]
Verhoging van endocannabinoïde niveaus effectief bij migraine. De remming van de activiteit van het enzym FAAH, dat de endocannabinoïde anandamide afbreekt en daardoor het niveau verhoogt, verminderde pijn in rattenmodellen van migraine. Deze effecten zijn geassocieerd met verminderde ontsteking. Greco R, et al. Neurobiol Dis. 2020;147:105157.
Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM-website.
[1] https://medicalmarijuana.procon.org/view.source.php?sourceID=000592
[2]Boes CJ. Can J Neurol Sci. 2015 Feb 27:1-4. [in press]
[3] Nicolodi M, et al. Therapeutic Use of Cannabinoids – Dose Finding, Effects and Pilot Data of Effects in Chronic Migraine and Cluster Headache. 3. EAN-Kongress. Amsterdam. 24. – 27. Juni 2017.
[4] Greco R, et al. J Headache Pain. 2011 Feb 18. [in druk]
[5] Juhasz G, et al. Genes Brain Behav, 19. Oktober 2016 [im Druck]
[6]Cannabinoids in the Management and Treatment of Migraines
[7] Kilinc E, et al. EUR J Neurosci, 8. Juli 2020 [im Druck]
Partnerorganisatie van PGMCG
Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG
Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019
Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany
Overige onderzoeken op de IACM
- IACM: Meest gelezen artikelen in Cannabis and Cannabinoid Research (07. Juli 2018, Kurzmeldung)
- Wetenschap/Mens: Pijnpatiënten vervangen opiaten vaak met cannabis (28. Juni 2018)
- Wetenschap/Dier: Langdurige behandeling met THC is niet gekoppeld aan overmatig gebruik hoofdpijn (10. Juni 2018, Kurzmeldung)
- Wetenschap/Dier: THC verminderd pijn bij migraine (24. November 2017, Kurzmeldung)
- Wetenschap/Mens: Patiënten, die cannabis gebruiken, verminderen hun inname van medicijnen tegen pijn, angst, migraine en slaapstoornissen (03. Mei 2017)
- Wetenschap/Dier: De effecten van electro-acupunctuur op migraine wordt gemedieerd door de CB1-receptor (09. December 2016, Kurzmeldung)
- Wetenschap/Mens: Genen voor de CB1-receptor beïnvloeden het risico op hoofdpijn (14. November 2016, Kurzmeldung)
- Crowdfunding voor medicinale cannabis: De liefdadigheid “Medical Cannabis Declaration (MCD)” start met crowdfunding voor een wereldwijde voorlichtingscampagne. (20. April 2016)
- Wetenschap/Mens: patiënten met migraine kunnen volgens een observationele studie baat hebben met het gebruik van cannabis (07. Februari 2016)
- Wetenschap/Mens: Cannabis vermindert de symptomen van een verscheidenheid van ziekten, na een grote enquête (06. Oktober 2015)
- Wetenschap/Mens: Cannabis bij migraine in de 19e eeuw (12. Maart 2015, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Migraine (09. Maart 2011, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Migraine (07. Juli 2009, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Migraine (31. Maart 2008, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Migraine (27. December 2007, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Migraine (07. December 2006, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Migraine (22. Oktober 2006, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Migraine (24. Februari 2006, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Internationale groep onderzoekt werkzaamheid van cannabis bij migraine en reuma (07. Juli 2005)
- Economie/Wetenschap: THC verstuiver geeft veilige en snelle opname (29. Juni 2005)
- Wetenschap: Migraine (16. Februari 2004, Kurzmeldung)
- Duitsland: Outing van patiënten die medicinale cannabis gebruiken / Nieuwe klacht voor het federale hooggerechtshof / Voorstel tot toevoeging van paragraaf 31b aan de drugwetgeving (29. Mei 2002)
- IACM: Veelgestelde vragen (21. Augustus 2001, Kurzmeldung)
- Wetenschap: Tweede editie van de Journal of Cannabis Therapeutics (30. Mei 2001)
Patiëntenervaringen
Serge: Na 2 invallen eindelijk toestemming thuiskweek medicinale cannabis (zwartboek)
Mijn verhaal over migraine
In mijn pubertijd begonnen mijn klachten met heftige hoofdpijn, waarbij ik geen licht kon verdragen, geen geluid en moest vaak overgeven. Na vele onderzoeken door de neuroloog kwam naar voren dat ik migraine had. Hiervoor kreeg ik toen reguliere medicatie, waar ik veel maag/darmklachten van kreeg en amper hielpen bij een aanval. Rond mijn dertigste levensjaar kwam ik tot de ontdekking dat cannabis me hielp met mijn slaapproblemen, aangezien ik hier veel last van had, heb ik dagelijks cannabis gaan gebruiken en een heel fijne bijkomstigheid was dat ik sindsdien ook geen last meer heb van migraine aanvallen. Heb hier 15 jaar last van gehad, het begon in mijn pubertijd. Momenteel heb ik maximaal 1 aanval per jaar, maar deze is te verwaarlozen met wat ik voorheen had. Dit is nu al zo’n 25 jaar geleden. Denk ook aan gezond eten en drinken, want dat is ook de basis voor een beter leven. Ook een goede nachtrust is nodig en stress proberen te voorkomen/vermijden. Dagelijks gebruik ik het in de vorm van cannabistinctuur en olie koude bereiding en verdampen, soms een kopje thee, soms een koekje. De soorten die me hierbij helpen zijn zeer verschillend en uiteenlopend. Alleen zijn ze niet allemaal beschikbaar hier in Nederland en ook niet op de manier gekweekt zoals ik dat graag heb (biologisch/organisch). Wat voor de ene patiënt werkt, hoeft bij een andere totaal niet te helpen en kan het soms zelfs verergeren. Als patiënt heb ik persoonlijk al veel soorten kunnen testen, dus inmiddels weet ik wat voor mezelf werkt. Voor degene die willen beginnen met het gebruik van cannabis als medicijn, zorg dat je weet hoe het wordt gekweekt of er pesticiden zijn gebruikt of er voeding is gebruikt en welke. Probeer een aantal verschillende soorten, ook verschillende toedieningsvormen. Begin altijd met een minimum dosis, bij verdampen begin je met maximaal 3 x dampen/trekjes achter elkaar, dan even wachten (5minuten) op het effect. Bij olie/tinctuur begin met 1 druppel, bouw dit langzaam op tot het gewenste resultaat.
Marian Hutten, voorzitter en oprichtster