Brief aan Bruno Bruins: Analyseren cannabis – Verzoek om informatie en Antwoord
04 juni 2018
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
T.a.v. Zijne Excellentie B.J. Bruins
de Minister voor medische zorg
Postbus 20350
2500 EJ Den Haag
Onderwerp : analyseren cannabis
Betreft : verzoek om informatie
Tilburg, 4 juni 2018
Hooggeachte minister,
Onze Stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (hierna PGMCG) ondersteunt patiënten, die cannabis voor medicinale redenen gebruiken en fungeert hierbij voor velen (ook niet patiënten zoals artsen en apothekers) als vraagbaak.
Op 1 juni jl. is in de media-aandacht besteed aan het NHG-Standpunt Cannabis. Het Nederlands Huisartsen Genootschap benoemt hierin dat een onbekend aantal patiënten cannabis uit de coffeeshop gebruikt. Ook PGMCG beschikt niet over concrete cijfers, maar kan wel bevestigen dat veel patiënten cannabis in coffeeshops aankopen.
Het NHG benoemt overigens niet het fenomeen van de teelt voor eigen gebruik. Volgens recent onderzoek verwerft zo’n 5% van de cannabisgebruikers cannabis door deze zelf thuis te kweken. Via coffeeshops wordt circa 80% verworven.[1] (Zie de bijlage. )
Verontrustend is dat het NHG in haar standaard wijst op een onderzoek dat in 2005 door het RIVM is verricht en waaruit blijkt, dat de samenstelling en kwaliteit van de cannabis in coffeeshops erg kunnen variëren. Bovendien is door het RIVM verontreiniging met pesticiden, zware metalen, micro-organismen (onder andere schimmels) en haren beschreven. Het is PGMCG bekend dat sinds de inwerkingtreding van artikel 11a van de Opiumwet het voor coffeeshophophouders nog lastiger is geworden om wiet in te kopen. Het aanbod blijkt te zijn verschraald en het vinden van goede kwaliteit en betrouwbare leveranciers kennelijk steeds lastiger.[2] Deze ontwikkeling baart PGMCG zorgen als het aankomt op de samenstelling en de kwaliteit van de aangeboden cannabis.
[1] https://www.consultancy.nl/nieuws/15004/rotterdam-heeft-46-coffeeshops-nodig-om-aan-cannabisvraag-te-voldoen.
[2] Dirk.J. Korf, Nienke Liebregts & Ton Nabben, Waterbed, drukte en overlast, Bonger Reeks, 2016.
Navraag leerde PGMCG dat de kwaliteit van de cannabis, die in coffeeshops wordt verkocht, nergens door erkende laboratoria kan worden geanalyseerd. Hetzelfde geldt voor de cannabis die patiënten zelf thuis kweken. Het juridische probleem hierbij blijkt te zijn, dat voor het analyseren van cannabis niet alleen het laboratorium, maar ook de aanbieder over een opiumontheffing voor analytisch-chemisch onderzoek moet beschikken. PGMCG acht dit onwenselijk en vraagt hiervoor uw aandacht. Door de voorwaarden voor houders van een opiumontheffing te wijzigen, kunt u zonder langdurige wetswijziging bereiken dat 85% van het totale aanbod cannabis op samenstelling en kwaliteit kan worden onderzocht.
Uit het antwoord 6 en 7, dat u in maart jl. mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid gaf op vragen van het lid Bergkamp (D66) [1], blijkt dat u de gegarandeerde kwaliteit van de medicinale cannabis van belang acht. In het belang van de volksgezondheid moet ook de samenstelling en kwaliteit van gedoogde cannabis kunnen worden onderzocht. De Opiumwet biedt die mogelijkheid. Gelet op de artikelen 6, eerste lid, 8, eerste lid, aanhef en onder b en 8a van de Opiumwet bent u bevoegd te bepalen dat de ontheffing houder monsters, die niet afkomstig zijn van een ontheffing houder in ontvangst mag nemen voor onderzoek.
Onze eerste vraag is of u bereid bent om het voor erkende laboratoria mogelijk te maken in opdracht van PGMCG analytisch-chemisch onderzoek aan cannabismonsters te verrichten. De bij onze stichting aangesloten leden zijn dan in staat om de cannabis die ze in coffeeshops aankopen of zelf thuis kweken te laten analyseren. Zo kan de kwaliteit van 85% van de cannabis die op deze wijze wordt verkregen, worden onderzocht en geborgd. PGMCG zal bij verkregen toestemming een database maken van de analyseresultaten. Zo kan structureel inzicht worden geboden op de verkrijgbare samenstellingen en kwaliteiten van de aangeboden cannabis.
Indien u de eerste vraag negatief beantwoordt, luidt onze tweede vraag of u bereid bent aan PGMCG een opiumontheffing voor analytisch-chemisch onderzoek te verlenen. Onze stichting kan dan voor de erkende laboratoria als intermediair voor haar patiënten fungeren.
Met de meeste hoogachting,
Stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers
Marian Hutten
Serge de Bruijn
[1] Tweede Kamer, vergaderjaar 2017–2018, Aanhangsel 1554.
Brief aan minister Bruno Bruins pdf
Antwoord Ministerie (16 juli 2018)
Geachte mevrouw Hutten en heer De Bruijn,
Met uw brief van 6 juni jongstleden heeft u mijn aandacht gevraagd ten aanzien van het mogelijk maken van laboratoriumonderzoek voor cannabis dat cofÍeeshops aankopen of cannabis die thuis gekweekt wordt.
Zoals u wèet is het op het moment zo geregeld dat cannabis voor medicinaal gebruik, medicinale cannabis van het Bureau voor Medicinale Cannabis, alleen verstrekt mag worden op recept via de apotheek. Deze medicinale cannabis wordt onder strikte condities geteeld. Vervolgens wordt elke batch van deze medicinale cannabis getest op kwaliteit en sterkte en op afwezigheid van pesticiden, zware metalen, bacteriën, schimmels of andere ziekteverwekkers. De medicinale cannabis voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en is daarmee niet te vergelijken met de cannabis dat door coffeeshops wordt aangeboden of thuis wordt gekweekt.
De door coffeeshops aangeboden en de thuis gekweekfe (tot maximaal vijf planten) cannabis heeft een lage opsporingsprioriteit maar blijft illegaal. Indien het mogelijk gemaakt zou worden voor erkende laboratoria om voor kwekers voor coffeeshops of voor thuis gekweekte cannabis analyse te laten doen dan wordt de indruk gewekt dat deze cannabis zou kunnen voldoen aan de kwaliteit die van medicinale cannabis geëist wordt. Dit is niet het geval en bovendien is deze cannabis ondanks de lage opsporingsprioriteit illegaal. Zolang de coffeeshop en de thuis gekweekte cannabis nog illegaal is, is het op grond van de Opiumwet voor laboratoria niet toegestaan deze cannabis te analyseren en wordt dit ook niet gewijzigd.
Ten aanzien van uw tweede vraag geldt hetzelfde aangezien de cannabis die u dan aangeboden zou krijgen illegaal is. Dat u er als stichting dan tussen zit maakt niet dat het legaal wordt. Ik kan u dan ook geen Opiumwetontheffing voor analytischchemisch onderzoek verlenen.
Hoogachtend, de minister voor Medische Zorg en Sport,
namens deze, de directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie,
dr. M.T.M. van Raaij
Antwoord PDF
Uiteraard zijn we nog niet klaar met deze kwestie en gaat er nog een reactie terug.