CannabisCongres Driebergen
30 okt 2018 |
–
Op 30 oktober 2018 heeft het Trimbos Instituut een Cannabis Congres georganiseerd.
Als onderwerp een actuele blik op preventie en behandeling.
- Werkt regulering van cannabis normalisering in de hand?
- Wat zijn de lessen uit cannabisbeleid wereldwijd?
- Minder schadelijk blowen, kan dat?
- Wat zijn de feiten en fabels over CBD-olie?
- De twee gezichten van cannabis?
- Cannabisverslaving en risicogroepen: wat weten we en wat doen we al?
Deze en andere vragen komen aan bod op het Cannabiscongres dat het Trimbos-instituut in samenwerking met Verslavingskunde Nederland op dinsdag 30 oktober 2018 organiseert in Antropia. Een congres over cannabisbeleid, de dagelijkse praktijk en wetenschappelijk onderzoek.
Lees meer
De presentaties:
Bert Bieleman en Ralph Mennes doen al (vele) jaren onderzoek naar het landelijke en lokale coffeeshopbeleid. Naast verschillende evaluaties van gemeentelijk beleid voer(d)en zij ook de periodieke metingen uit voor de landelijke Monitor Aantallen coffeeshops en lokaal beleid en de landelijke Monitor coffeeshopbeleid.
In deze sessie gaan Bert Bieleman en Ralph Mennes in op aantallen coffeeshops en de relatie met de openbare ruimte. Zij laten zien dat lokaal maatwerk van groot belang is bij het (weer) beheersbaar maken en houden van de situatie. Zij identificeren eerst enkele algemene factoren. Vervolgens zoomen zij in op best-cases, waarbij zij aandacht besteden aan welke maatregelen door gemeente, coffeeshops en overige betrokkenen het beste werken.
Inzichten uit monitoren coffeeshops
Tom Decorte is hoogleraar criminologie aan de Universiteit Gent en tevens directeur van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD). Hij verricht reeds twintig jaar onderzoek naar drugs en (inter)nationaal en lokaal drugsbeleid, en publiceert geregeld over deze onderwerpen.
Cannabis reguleren: pleidooi voor een non-profit model. In zijn bijdrage bepleit Decorte een nieuwe benadering van het cannabisbeleid. Terwijl de regulering van cannabis op verschillende plaatsen in de wereld de vorm aanneemt van een commerciële markt, met alle risico’s vandien, beargumenteert Decorte een concreet stappenplan voor de implementatie van een gereguleerde cannabismarkt, dat gebaseerd is op een non-profit logica.
Cannabis reguleren: Pleidooi voor een non-profit model
Daarnaast levert Nicole Maalsté een bijdrage aan deze sessie. Zij doet als sociaal-wetenschapper al ruim 25 jaar onderzoek naar ontwikkelingen op illegale (drugs)markten en ondersteunt met haar expertise het denkwerk van overheden, advocaten, politici, journalisten en belangenorganisaties. Momenteel is zij als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht en mede-eigenaar van het Haagse projectenbureau Acces Interdit. In haar bijdrage zal zij ingaan op gedragingen van cannabisconsumenten in de coffeeshop en op de illegale markt op basis van de Grass-Poll, een grootschalige online-survey onder cannabisconsumenten die zij in 2016 is gestart.
Karakterisering van de Nederlandse Cannabismarkt
Zodra er meer presentaties bijkomen, zullen we deze aanvullen.
Bron