Woningcorporatie mag thuistelende HIV-patiënt niet uit huis zetten! Hoger Beroep

Admin   mei 25, 2017   Reageren uitgeschakeld

3 april 2017

Eigen Haard wil wietteelt hiv-patiënt alsnog stoppen

Ondanks een uitspraak van de rechtbank wil woningcorporatie Eigen Haard alsnog maatregelen treffen tegen Rudolf Hillebrand, de hiv-patiënt die in zijn huurwoning wiet kweekt voor eigen medicinaal gebruik. De corporatie gaat in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak, tenzij Hillebrand akkoord gaat met nieuw opgestelde voorwaarden.

Eigen Haard wil onder dwang van een hoger beroep met Hillebrand in gesprek om afspraken te maken. Zo wil de corporatie dat er opnieuw een onderzoek komt naar de levering van wiet via overheidsinstantie Bureau voor Medicinale Cannabis, zodat er toch niet thuis geteeld hoeft te worden. Ook wil Eigen Haard dat de wettelijk goedgekeurde elektriciteitsinstallatie periodiek wordt gecontroleerd.

‘Voor ons is het hoger beroep minder van belang’, aldus Eigen Haard-woordvoerder Wim de Waard. ‘Het is vooral belangrijk dat de woning voor Hillebrand en zijn buren veilig is. We hopen dat we met hem daarover afspraken kunnen maken.’

De kantonrechter oordeelde begin vorige maand dat Hillebrand niet door Eigen Haard uit zijn huis mag worden gezet. Beide eisen van de woningcorporatie werden afgewezen, omdat vaststaat dat de wiet van levensbelang is voor de hiv-patiënt. Zonder de cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam zouden worden opgenomen.

Eigen Haard legt zich niet neer bij het besluit van de rechter dat Amsterdammer Rudolf Hillebrand (58) vanwege zijn ziekte wiet mag blijven telen in zijn woning. De woningcorporatie heeft hoger beroep aangetekend

Lees meer

Op 4 april dit artikel

Burgemeester steunt onderzoek naar alternatieven voor mediwiet

Burgemeester Eberhard van der Laan steunt de in februari aangenomen motie om onderzoek te laten verrichten naar alternatieven van medicinale cannabis. Patiënten geven namelijk aan baat te hebben bij producten die nu nog niet voorhande zijn.

Dat Van der Laan hij weten in een raadsbrief gericht aan SP-raadslid Nelly Duijndam. Zij vroeg de burgemeester te reageren op de uitspraak over de thuiskweek van hiv-patiënt Rudolf Hillebrand (58) en de betekenis hiervan voor anderen die thuis cannabis willen kweken.

Hillebrand is een van die voor wie de wiet van Bedrocan, de enige legale wietteler die in opdracht van de overheid kweekt voor medicinaal gebruik. Daarom kweet hij thuis 51 wietplanten (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes) nodig om voortdurend voldoende cannabis te hebben.

Hij heeft 45 verschillende soorten planten, die hij voor verschillende klachten gebruikt. Woningcorporatie Eigen Haard wil dat niet hebben en ging naar de rechter. Zij beroepen zich op het feit dat mensen thuis maar maximaal vijf planten mogen houden.

Vervolgonderzoek
Zowel via het strafrecht als het civielrecht, besloten de rechters echter in het voordeel van Hillebrand: er kon niet worden vastgesteld dat er sprake is van een strafbaar feit, veiligheidsrisico of handel en ook de aanklacht dat Hillebrands thuiskweek in strijd zou zijn met goed huurderschap werden door de kantonrechter van de tafel geveegd.

Bovendien werd geoordeeld dat er ‘op dit moment kennelijk geen andere mogelijkheid voor Hillebrand bestaat om voldoende goed werkende cannabis tot zijn beschikking te hebben’.

Burgemeester Van der Laan beaamt dat: ‘In september 2016 heb ik de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief gestuurd om de cannabis van deze patiënt te testen en te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het aanbod van medicinale cannabis hier op aan te passen. Naar aanleiding hiervan zijn samples getest maar om te weten of er een variant aangeboden kan worden die voor deze patiënt werkt, is vervolgonderzoek nodig.’

Toch gaat Eigen Haard in hoger beroep.

Lees meer


13 maart 2017

Goed nieuws voor patiënten die in een huurwoning wonen en zelf kweken voor medicinaal eigen gebruik. Hij mag doorgaan met kweken!

Vandaag de uitspraak van het kantongerecht over de zaak van Rudolf, let wel op er is geen vanzelfsprekende jurispredentie ontstaan.

Rechtspraak:  Logo van de rechtspraak

ECLI:NL:RBAMS:2017:1331

Van groot belang punt 8 ook voor het Tilburgs convenant

8. Nu [gedaagde] (in het verleden) alle mogelijke wegen heeft bewandeld om thuiskweken te voorkomen, maar op dit moment kennelijk geen andere mogelijkheid voor hem bestaat om voldoende goed werkende cannabis tot zijn beschikking te hebben, kan niet worden geconcludeerd dat hij zich niet als een goed huurder gedraagt door de benodigde 51 hennepplanten in zijn woning te kweken. Daarbij is in aanmerking genomen dat de elektriciteitsinstallatie is gekeurd, voldoet aan de NEN-normen en dat geen sprake (meer) is van overlast voor omwonenden. In het verleden is [gedaagde] lastig gevallen door een ex-vriend, waar ook omwonenden last van hadden, maar de relatie is inmiddels beëindigd. Tegenover de betwisting van [gedaagde] , heeft Eigen Haard verder onvoldoende gesteld dat sprake is of is geweest van noemenswaardige overlast. Bovendien staat vast dat [gedaagde] alle cannabis van de teelt zelf gebruikt, zodat aanzuigende werking op criminaliteit niet in de verwachting ligt, wat overigens ook niet is gesteld.

BESLISSING

De kantonrechter:

wijst de vordering af;

veroordeelt Eigen Haard in de proceskosten die aan de zijde van [gedaagde] tot op heden begroot worden op € 450,00 aan salaris van de gemachtigde, voor zover van toepassing, inclusief btw;

veroordeelt Eigen Haard tot betaling van een bedrag van € 50,00 aan nasalaris, te verhogen met een bedrag van € 68,00 onder de voorwaarde dat betekening van het vonnis heeft plaatsgevonden en Eigen Haard niet binnen 14 dagen na aanschrijving vrijwillig aan het vonnis heeft voldaan, een en ander voor zover van toepassing, inclusief btw.

Aldus gewezen door mr. L. van Berkum, kantonrechter, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 6 maart 2017 in tegenwoordigheid van de griffier, mr. T.C. van Andel.

Een Amsterdammer die in zijn huurwoning 51 wietplanten kweekt voor eigen, medicinaal gebruik, hoeft zijn huis niet uit. Ook mag hij doorgaan met het kweken van de planten. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

De man is besmet met HIV en slikt daartegen medicijnen die misselijkheid en braken veroorzaken. Ter onderdrukking van die bijwerkingen gebruikt hij 5 gram cannabis per dag. Om voortdurend voldoende cannabis te hebben, heeft de man 51 hennepplanten in huis (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes).
De verhuurder van de woning, Eigen Haard, spande een rechtszaak aan om de man te dwingen te stoppen met kweken, of hem, in het uiterste geval, uit zijn huis te mogen zetten.

Hennep is van levensbelang

Beide eisen van de verhuurder wijst de rechtbank af. Volgens de rechter is voldoende vast komen te staan dat de man de wiet nodig heeft om in leven te blijven. Zonder de cannabis zouden de bijwerkingen zo ernstig worden dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam zouden worden opgenomen. Ook zou het voor de man zeer moeilijk worden om zijn medicijnen trouw te blijven slikken. Daarnaast oordeelt de rechter dat de man voldoende duidelijk heeft gemaakt dat er voor hem geen andere mogelijkheid bestaat dan de cannabis thuis te kweken. De specifieke hennepsoort waar hij baat bij heeft, wordt niet door professionele producenten van medicinale hennep geteeld. De soort is wel in coffeeshops te koop, maar de man heeft onvoldoende financiële middelen om hiervan iedere dag 5 gram te kopen.

Geen overlast voor buren

Bij haar oordeel heeft de rechter mee laten wegen dat de elektriciteitsinstallatie die de man voor de kweek heeft aan laten leggen, voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Ook is van belang dat is vast komen te staan dat de wietteelt geen overlast voor omwonenden veroorzaakt.

Specifiek en uniek geval

De rechter begrijpt dat verhuurder Eigen Haard bang is voor precedentwerking, maar oordeelt dat de omstandigheden van de man zo specifiek en uniek zijn dat door dit vonnis geen precedentwerking zal ontstaan.

Bron

(AT5):

Eigen Haard mag thuistelende HIV-patiënt niet uit woning zetten

Rudolf Hillebrand, een HIV-patiënt die in zijn huurwoning wiet kweekt voor eigen medicinaal gebruik, mag niet door woningcorporatie Eigen Haard uit zijn huis worden gezet. Ook mag hij doorgaan met het kweken van de planten. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Hillebrand gebruikt 5 gram cannabis per dag om misselijkheid en braken, dat door zijn HIV-medicatie wordt veroorzaakt, tegen te gaan. Hij heeft daarom 51 hennepplanten in huis (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes). Eigen Haard spande een rechtszaak aan om hem te dwingen te stoppen met kweken, of hem in het uiterste geval uit zijn huis te mogen zetten.

De rechtbank heeft beide eisen van de woningcorporatie afgewezen. Volgens de rechter staat het vast dat de wiet van levensbelang is voor Hillebrand. Zonder de cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam zouden worden opgenomen.

Lees ook: Thuistelende HIV-patiënt vreest boete of misschien zelfs celstraf

Hennepsoort
Bovendien wordt de hennepsoort die voor Hillebrand goed werkt, niet door professionele producenten van medicinale hennep geteeld. De soort is wel in coffeeshops te koop, maar het zou veel te duur worden om dagelijks 5 gram te kopen. Ook voldoet de elektriciteitsinstallatie, die voor de kweek is aangelegd, aan de wettelijke eisen en blijkt er geen overlast voor omwonenden.

‘Het is een hele grote opluchting. Een jarenlange strijd komt hiermee ten einde’, aldus Hillebrand tegen AT5. ‘Het is een zaak van levensbelang geweest. Ik heb in mijn strijd alle denkbare partijen erbij betrokken. Geweldig dat de rechter mij gelijk heeft gegeven.’

Eigen Haard zegt eerst de uitspraak zorgvuldig te willen bestuderen, voordat het met een reactie komt.

Bron AT5


 

CannabisJB3

Beantwoording Kamervragen over vonnis rechtbank in zaak HIV-patiënt die zijn eigen hennep moet telen

10 februari 2016 Uitspraak Geen straf Hillebrand HIV patiënt (Eigen kweek)

17202857_809531179199434_2545910953859250701_n