Weet jij wat je aan ziektekosten bespaard met medicinale cannabis?

Admin   november 22, 2015   1 reactie

Weet jij wat je de ziektekostenverzekeraar bespaard? (Met medicinale cannabis)

( reken het zelf uit op de website van onze nederlandse overheid; medicijn kosten )

We hebben hier een stuk over geschreven op Dichtbij van 18 september 2014 Tilburg gezondheid

4 verschillende soorten ; 200 euro voor 20 gram; 5 gram per container (Foto: © PGMCG)

TILBURG – Sinds 1993 is het Bureau voor Medicinale Cannabis onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betrokken bij ontwikkeling van een medicinale cannabis programma. Het farmaceutisch bedrijf Bedrocan mag gestandaardiseerde versies van cannabis produceren. Patiënten kunnen binnenkort 5 soorten in de apotheek afhalen via een recept, wat geschreven kan worden door iedere ziekenhuis dokter, huisarts, klinisch psycholoog of psychiater.

Voor patiënten begint een bureaucratisch proces met verzekeraars voor compensatie waar opioïden als oxycodon en morfine wel vergoed worden. Hier het verslag van een patiënt, die haar kwaliteit van leven verbeterde en voorzitster is van de Stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers in Tilburg. Jarenlang voer ik strijd voor vergoeding van medicinale cannabis door mijn zorgverzekeraar CZ.
Dit jaar ben ik tot het uiterste gegaan, machtiging ingestuurd, EGV, het bureau Eerlijke Geneesmiddelen Voorziening ( link ), ingeschakeld, daarna SKGZ, de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen. Het komt er uiteindelijk op neer, dat ze niets vergoeden omdat de door onze overheid gereguleerde medicinale cannabis geen erkend en geregistreerd medicijn is, terwijl het voor mij meer dan 10 andere – wel geregistreerde – medicijnen vervangt, zoals symbicort, spiriva, antibiotica, ontstekingsremmers, tramadol. Dit bespaart het ziekenfonds 10.000 euro per jaar.( je kan dit zelf uitrekenen op medicijnkosten ( link ) Echter ze blijven weigeren mij tegemoet te komen in gemaakte kosten voor cannabis. De aandoeningen waarvoor ik het gebruik zijn nog niet officieel op de site van het BMC bijgeschreven in de lijst van aandoeningen, en daar houden de verzekeraars zich ook aan vast. Hier moet dus duidelijk verandering in komen. Een patiënt die niks van zijn verzekeraar vergoed krijgt, kan een deel terug krijgen van de belastingdienst, echter het merendeel komt voor eigen rekening.
Als patiënt heb je meer moeite in het dagelijkse leven en meer dan ellende genoeg, om dan ook nog in de financiële problemen te komen omdat je afhankelijk bent van je medicijn, maakt je gezondheid er niet beter maar slechter op. Graag zou ik willen dat hier meer aandacht aan geschonken wordt in de media. De 46 zorgverzekeraars, beheerd door 4 financiële groepen, maakten maar liefst 14 miljard winst, moet dat over de rug,letterlijk en figuurlijk, van de patiënt nog meer worden?
Stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis in Tilburg is een ngo, een non profit, niet gouvernementele organisatie, opgericht in 2014 en staat voor Normalisering van gebruik van cannabis, zijn componenten, extracten of applicaties als medicijn, medicinaal gebruik of als medicinaal therapeutisch ondersteunend hulpmiddel. We verkopen niks en stellen geen diagnoses. www.pgmcg.nl
mymedicine

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 18 september 2014

Hier nog een verhaal van een patiënte die het niet vergoed krijgt bij CZ

Zorgverzekeraar laat patient pijn lijden

CZ schaam je!


Het einde van het jaar is weer in zicht, als je medicinale cannabis gebruikt als therapeutisch ondersteunend middel en je krijgt dit nog niet vergoed, probeer dan over te stappen naar een zorgverzekeraar die het wel vergoed.

Ook dit jaar hebben we weer geprobeerd bij het CZ voor vergoeding, met machtiging, lees hier:

Nu wel vergoeding medicinale cannabis door CZ? machtiging pijnspecialist is binnen. Nee!

21/11/2015

Het wordt nog mooier, nu wordt mijn eigen risico aan me belast, omdat ik van CZ naar de reumatoloog moest, die me naar de pijnspecialist moest doorsturen voor de machtiging, want dan zouden ze dit gaan vergoeden, echter vergoeden ze nog steeds niet (had anders geen specialist hoeven te bezoeken dit jaar!) Aangezien het CZ me enige vergoeding blijft weigeren, tijd om de media op te zoeken!

Voorbeeld machtiging voor vergoeding medicinale cannabis:

Geachte collega,

Hierbij verzoek ik u het gebruik van medicinale cannabis te vergoeden voor mijn bovengenoemde patiënte. 

Ze gebruikt dit middel voor: 

- Chronische pijn bij osteoporose en lumbale discopathie

- Fibromyalgie

- COPD

- Osteoarthrose

- Chronische slaapstoornis

Diverse medicatie die normaal hiervoor voorgeschreven worden, zijn in het verleden geprobeerd, echter met onvoldoende effect. De medicinale cannabis help haar veel beter en met aanzienlijk minder bijwerkingen, zodat ze hierdoor haar vroegere medicatie niet meer hoeft te gebruiken. Hiermee wordt er bezuinigd op de overige medicatiekosten.

Vroeger gebruikte medicatie:

Spiriva

Symbicort

Amitriptyline

Oxycodon

Tramadol

Diclofenac

Omeprazol

Seroquel

Ik verzoek u daarom over te gaan tot vergoeding van haar medicinale cannabis, niet alleen voor bevordering van de kwaliteit van leven van patiénte maar tevens als bezuiniging op overige medicatie. 

Met collegiale groet,

Anesthesioloog, pijnspecialist.


 

Vergoeding medicinale cannabis Zorgverzekeraars anno 2015 – 2016

medicinaaleffectcannabinoiden

 

 

Één reactie op “Weet jij wat je aan ziektekosten bespaard met medicinale cannabis?

  1. Theo

    De “man on the street” denkt vaak dat je zoiets wel vergoed krijgt. En dat in de apotheek wel cannabis ligt. Mijn ervaring hier in Nijmegen is anders. Rond dezember 2014 raakte mijn voorraad zelf gekweekte cannabis op. Ik heb me toen laten informeren of ik het (tijdelijk) ook vergoed kon krijgen via mijn ziektekosten verzekeraar. (zilveren kruis achmea)(ach en wea) Ik heb ernstige hemofilie. Mijn hemofiliebehandelaar heeft me 20 jaar geleden wel eens gezegd dat ik “recht heb op pijn”. Waarmee hij bedoelde te zeggen dat mijn enkels door de vele bloedingen echt kapot zijn. (artrose; osteoporose. subchondrale gewrichtoppervlakte beschadigd; cystes;epifyse vergroting; versmalling gewrichtsspleet;discongruente gewrichsoppervlakten en chronische synovitis. (synovium permanent ontstoken) Zo veel pijn pijn dat ik af en toe wel een tourette-patient lijk door de pijnscheuten. En wat blijkt. Ik krijg het niet vergoed volgens Zilveren Kruis. (had het maar goeden kruis genoemd) ach en wea. Omdat het geen “therapie-resistente-neuropatieve-pijn”is. De apotheek had de cannabis al wel besteld. 11 euro per gram. En je kon er alleen thee mee zetten. Of ik het toch maar af wilde nemen. Want ze hadden het al besteld. (dikke doei) Dus ook de apotheek dacht niet :”Dat bewaren we even voor een volgende cannabis afnemer”. Maar zaten met een onplaatsbare bestelling in hun maag. En dus moest ik als de bliksem zaadjes halen. Hokje ontsmetten. Veel extra stolling moeten spuiten voor deze klus die me eigenlijk te veel wordt. Een spuitje voor mij kost gelukkig maar 750 euro. Hiermee ga ik naar 22 % stolling (vanaf nul %) En is WEL 20 uur werkzaam. Zo fijn dat onze centen goed worden beheerd door de hotemetoten die er verstand van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>