Verslag T66: De wonderlijke wereld van het wietbeleid (Thema-avond)

Admin   januari 20, 2016   Reageren uitgeschakeld

 

d66Op dinsdag 19 januari jl. heeft D66 een thema avond georganiseerd omtrent de wonderlijke wereld van het wietbeleid.

Jan Stoop was woordvoerder voor D66 Midden Brabant, hij  heeft bewust het wietbeleid naar zich toegetrokken, omdat hij het ook niet eens is met het huidig beleid. Het gedoogbeleid werkt niet en dat is inmiddels bekend.  Dat er stappen moeten worden ondernomen is duidelijk.

Gijs van Coffeeshopketen de GrassCompany heeft een en ander uitgelegd over het kromme wietbeleid, waarbij de voordeur is geregeld en de achterkant niet. Dit zorgt ervoor dat de achterkant crimineel blijft. Het I critirium (ingezetene/discriminatiewet). Ook het trieste verhaal van Johan van Laarhoven werd toegelicht. Johan zijn gezondheidstoestand gaat nog steeds achteruit.

justiceTeken deze petitie:

Johan van Laarhoven moet een eerlijk proces krijgen op Nederlandse bodem teken hier

 

Vera Bergkamp vroeg zich gisteren al af op twitter wanneer Ard van der Steur antwoorden gaat geven op de D66 kamer vragen omtrent Johan.

vera

 

 

 

 


 

Ook was er een spreekster van Novadic Kentron.

Novadic Kentron behandelde met name het preventief beleid vanuit de gezondheidszorg. Ze werkt in het veld, staat op festivals, spreekt op scholen.

Er wordt momenteel in het onderwijs te weinig aandacht aan besteed, er zou meer voorlichting moeten komen en dit moet herhaald worden. De scholen beslissen hieromtrent zelf wat wel en niet aan educatie gegeven wordt.

Ook zij is het er mee eens dat het stigma rond cannabis moet verdwijnen.


 

d666Hierna volgde een korte pauze, waarbij het publiek vragen kon stellen. Dit gebeurde niet een keer vanuit het medicinale vlak. Dus tijd om te reageren. We hebben dan ook ons standpunt over het VNG rapport duidelijk gemaakt.

Zoals ze een regeling willen treffen omtrent de achterdeur-problematiek door regulering, kan het ook voor patiënten en hobbykwekers die leveren aan de coffeeshop of aan cannabis social clubs.

De VNG heeft duidelijk niet met patiënten gesproken, om de patiëntenbelangen ook te behartigen. Er zijn namelijk ook patiënten die zelf willen kweken voor medicinaal gebruik om hun kwaliteit van leven te verbeteren (sommige hebben ook meer als 5 planten nodig).  Wij zouden het als stichting zeer waarderen, indien vanuit de gemeente ook regelingen getroffen kunnen worden betreffende vergunningen met medicinale thuis teelt.


 

De reacties vanuit de zaal waren voornamelijk positief, een was ons het meest opgevallen, toen in het begin een bejaarde man met stok, zijn stok omhoog stak en zei, weet je wel dat cannabis helemaal niet schadelijk is, het stond vandaag nog in de krant, dat het IQ van jongeren niet verlaagt


 

Na 40 jaar gedoogbeleid, lopen we verder achter op andere landen als ooit, terwijl in het convenant van 1974 duidelijk beschreven stond dat cannabis onderscheiden moet worden van de hard drugs en niet meer actief vervolgd moest worden, er moest nog veel gebeuren op dit gebied. Echter is de wet juist verscherpt ten opzichte van cannabis door Task Force in het leven te roepen, in plaats van productverbetering, zien we nu de productie verschuiven (Belgie, Polen, Spanje en Duitsland) en verslechteren (chemicaliën). Terwijl de volksgezondheid juist op Nr 1 zou moeten staan. De vraag naar cannabis zal er altijd zijn en iedereen die denkt dat het medicinale en recreatieve goed geregeld is in Nederland, heeft het volkomen mis.