Vergoeding zorgverzekeraars medicinale cannabis(olie) 2016-2017

Admin   december 28, 2016   Reageren uitgeschakeld

Vergoeding geneesmiddelen buiten reglement farmaceutische zorg 2017

Informeer voor je overstapt eerst goed of het voor jou vergoed gaat worden, ook al heb je een machtiging specialist, wil dat nog niet zeggen dat ze tot vergoeding overgaan, eerst toestemming vragen.

Volgens de Independer: (laatste update 27/12)

Zorgverzekering 2017: wordt medicinale cannabis vergoed?

De afgelopen weken is er veel te doen geweest rondom de vergoeding van medicinale cannabis vanuit je zorgverzekering. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft bekendgemaakt dat ze per 1 januari 2017 stoppen met de vergoeding van dit medicijn. Deze wijziging geldt voor alle zorgverzekeraars die onderdeel zijn van Achmea.

Wat is medicinale cannabis

Medicinale cannabis wordt al een paar jaar bij de apotheek aangeboden als medicijn. Er zijn twee vormen: gedroogde bloemtoppen of in de vorm van olie. Patiënten met chronische pijn maken veel gebruik van één van de twee soorten. Helaas vergoeden steeds minder verzekeraars medicinale cannabis omdat het medicijn niet binnen het GVS valt. Er is namelijk gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan. Afgelopen maand heeft Zilveren Kruis bekend gemaakt dat ze per 1 januari stoppen met de vergoeding.

Basisverzekering vergoedt niet altijd

Medicinale cannabis is sowieso moeilijk te verzekeren. De basisverzekering vergoedt de drug alleen als je toestemming van je verzekeraar hebt. En dit krijg je maar van weinig verzekeraars. Sommige verzekeraars vergoeden de cannabis alleen als je terminaal bent. Je huisarts of specialist moet dan een aanvraag indienen waarin de indicatie en levensverwachting staat. Andere verzekeraars geven ook toestemming voor het gebruik als je kunt aantonen dat andere gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet helpen of bijwerkingen geven. Goed om te weten: als je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt, betaal je altijd eerst je eigen risico.

Overzicht verzekeraars met vergoeding van medicinale cannabis

In onderstaand overzicht zie je welke verzekeraars nog een vergoeding voor medicinale cannabis bieden en of dit vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering komt.

Belangrijk: je moet altijd een verwijzing van je huisarts of specialist hebben en toestemming van de verzekeraar.

Verzekeraar Basisverzekering Aanvullende verzekering
ONVZ Ja Nee
VVAA Ja Nee
Delta Lloyd Ja (indien terminaal) Ja
OHRA Ja (indien terminaal) Ja
Zorgdirect Nee Ja
De Friesland Nee Ja
PNO Zorg Nee Ja

Update 27-12-2017:  ONVZ heeft besloten om medicinale cannabis per 1 januari 2017 niet meer te vergoeden. Voor huidige gebruikers geldt dat er een overgangsregeling komt. Dit houdt in dat verzekerden die op dit moment een machtiging hebben voor geheel 2017 nog uit coulance vergoeding krijgen.

Bron

boo

De indicaties voorgeschreven op de website van het BMC (deze indicaties worden erkend)

Momenteel zijn er voldoende gegevens beschikbaar die aantonen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij:

  • Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade
  • Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
  • Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids
  • Langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel) bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
  • Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
  • Therapieresistent glaucoom

(Deze indicaties worden niet erkend door de zorgverzekeraars, die vergoeden)

Er zijn op dit moment nog weinig gegevens van grootschalig klinisch onderzoek beschikbaar. Wel zijn er gegevens over de werkzaamheid bekend die berusten op grotendeels kleinschalige maar veelbelovende onderzoeken en op ervaringen van individuele artsen en patiënten. Een arts schrijft medicinale cannabis alleen voor als de gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of teveel bijwerkingen geven.

Medicinale cannabis speelt vooralsnog geen rol in de genezing van de genoemde aandoeningen. Het kan wel helpen de klachten die bij de aandoeningen horen of de bijwerkingen van de andere medicatie, te verminderen. Het is aan de arts om te bepalen in welke situatie, bij welke aandoening medicinale cannabis een geschikte keuze is voor een patiënt. Hij is daarbij niet gebonden aan de lijst met aandoeningen zoals hierboven vermeld.

Deze is aangevuld met: Indicaties medicinale cannabis van het BMC voor artsen, apothekers en patiënten

indi indicaties

 

De pagina s van het BMC zijn inmiddels aangepast, aan hoe het eerder vemeld was op deze pagina, nu dus officieel. Let wel op want de zorgverzekeraars zijn hier totaal niet van op de hoogte, dus als je gaat informeren, verwijs ze dan naar de nieuwe indicaties!.  Deze worden niet vergoed!

Aangevuld met ADHD, PTSS, migraine, reuma, epilepsie, hersentrauma, morbus crohn, jeuk, colitis ulcerosa en onrust bij morbus alzheimer!

 


 

Indien je geen vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar, kan je een deel terugvorderen via je belastingaangifte. Laat je belastingadviseur dit voor je berekenen.


voor meer informatie van vorig jaar:

Vergoeding 2015/2016


 

Reactie Ministerie VWS nav bericht dat Zilveren Kruis medicinale cannabis niet meer vergoed

 


 

In de media

0/11/2016 Zorgkrant vandaag

Ook Zilveren Kruis stopt de vergoeding voor medicinale cannabis in 2017

Chronische patiënten met een medische indicatie voor het gebruik van medicinale cannabis krijgen de cannabis in 2017 niet (meer) vergoed door hun zorgverzekering.

Op de website van het Zilveren Kruis valt te lezen:

“In 2017 mogen wij cannabis nu niet meer vanuit de basisverzekering vergoeden. De reden is dat in recent wetenschappelijk onderzoek de werking van medicinale cannabis niet is aangetoond. Om dezelfde reden kiezen wij er ook voor om cannabis niet te vergoeden vanuit de aanvullende verzekering”. 

Er was al een strenge regeling waarbij een neuroloog of oncoloog gemotiveerd een machtig moest aanvragen bij de verzekeraar. Slechts een beperkte groep terminale en chronisch zieken kwamen hiervoor in aanmerking.

Voor veel patiënten en hun behandelaars is deze keuze onbegrijpelijk. Voor zover wij weten geneest cannabis geen ziektes maar een aanzienlijk deel van de gebruikers ervaren een substantiële verbetering van de kwaliteit van leven. Voor hun is cannabis een van de betere middelen om de klachten rondom b.v. misselijkheid, spierspanningen, etc. te beperken.

Het zelf betalen is voor de meeste mensen geen optie en het afnemen vanuit het illegale circuit geeft de nodige risico’s.

Zilveren Kruis geeft aan dat zij veel bezorgde reacties ontvangen en gaan alle cliënten die in 2016 een machtig hebben voor medicinale cannabis hierover nog een brief sturen. Er is een overgangsregeling tot Juli 2017 aangekondigd.

bd2dec16

 

2/12/2016 Brabants Dagblad

Patiëntenvereniging Tilburg noemt schrappen cannabisvergoeding ‘onbegrijpelijk’

TILBURG – Het vergoed krijgen van medicinale cannabis door de verzekering is in Nederland niet makkelijk. ,,De eisen voor een vergoeding waren al erg hoog, maar nu wordt het zorgwekkend”, reageert Marian Hutten van de Tilburgse Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG).

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat de vergoeding volgend jaar namelijk schrappen. En dat is slecht nieuws voor mensen zoals Hutten. De telefoon van PGMCG staat dan ook roodgloeiend. ,,Vooral de terminale patiënten zijn in paniek”, vertelt voorzitter Hutten. ,,Op dit moment zijn er nog wel een paar verzekeraars waar patiënten onder bepaalde voorwaarden terecht kunnen. Maar na het bericht van Zilveren Kruis houd ik m’n hart vast voor de toekomst”, aldus Marian Hutten.

Volgens de zorgverzekeraar heeft recent wetenschappelijk onderzoek de werking van de cannabis niet aangetoond. ‘Om dezelfde reden kiezen wij er voor om het niet te vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering’, aldus de zorgverzekeraar. ,,Onzin”, zegt Hutten. ,,Er zijn honderden wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel bewijzen.”

Bron

5/12/2016 Algemeen Dagblad

Ook Zilveren Kruis stopt met vergoeding mediwiet

In de Gelderlander

In de Dagelijkse Standaard:

Schandalig! Zilveren Kruis gaat medicinale wiet niet meer vergoeden voor kanker- en MS-patiënten

Op MMV.nl

Mediwiet in opmars maar vergoeden ho maar

Editie.NL

Medicinale wiet: steeds meer verkocht, steeds minder vergoed

Bron: Stichting farmaceutische Kerngetallen

 Bron

7/12/2016 VICE

Waarom ​willen zorgverzekeraars medicinale cannabis niet meer vergoeden?