Vergoeding medicinale cannabis Zorgverzekeraars anno 2015 ->2016

Admin   december 14, 2015   18 reacties

boo

De indicaties voorgeschreven op de website van het BMC

Momenteel zijn er voldoende gegevens beschikbaar die aantonen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij: (deze indicaties worden erkend)

 • Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade
 • Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
 • Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids
 • Langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel) bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
 • Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
 • Therapieresistent glaucoom

 

(Deze indicaties worden niet erkend door de zorgverzekeraars, die vergoeden)

Er zijn op dit moment nog weinig gegevens van grootschalig klinisch onderzoek beschikbaar. Wel zijn er gegevens over de werkzaamheid bekend die berusten op grotendeels kleinschalige maar veelbelovende onderzoeken en op ervaringen van individuele artsen en patiënten. Een arts schrijft medicinale cannabis alleen voor als de gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of teveel bijwerkingen geven.

Medicinale cannabis speelt vooralsnog geen rol in de genezing van de genoemde aandoeningen. Het kan wel helpen de klachten die bij de aandoeningen horen of de bijwerkingen van de andere medicatie, te verminderen. Het is aan de arts om te bepalen in welke situatie, bij welke aandoening medicinale cannabis een geschikte keuze is voor een patiënt. Hij is daarbij niet gebonden aan de lijst met aandoeningen zoals hierboven vermeld.

Deze is aangevuld met: Indicaties medicinale cannabis van het BMC voor artsen, apothekers en patiënten

indi indicaties

 

De pagina s van het BMC zijn inmiddels aangepast, aan hoe het eerder vemeld was op deze pagina, nu dus officieel. Let wel op want de zorgverzekeraars zijn hier totaal niet van op de hoogte, dus als je gaat informeren, verwijs ze dan naar de nieuwe indicaties!.  Deze worden niet vergoed!

Aangevuld met ADHD, PTSS, migraine, reuma, epilepsie, hersentrauma, morbus crohn, jeuk, colitis ulcerosa en onrust bij morbus alzheimer!


 

Medicinale cannabis Vergoeding 2016 Zilveren Kruis, ZieZo, Agis, TakeCareNow, Gemeenten Optimaal 100 % met toestemming vanuit Basisverzekering

 
Status: Geen vergoeding voor de nieuwe indicaties, omdat hier niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor is

Medicinale cannabis Vergoeding 2016 Pro Life Zorg Verzekeringen 100% met toestemming vanuit Basisverzekering

Status; Geen vergoeding voor de nieuwe indicaties, omdat hier niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor is


 

CZ medicinale cannabis krijg ik dat vergoed? Medicinale cannabis is geen geregistreerd medicijn. De Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) van Zorginistituut Nederland heeft medicinale cannabis beoordeeld. Deze commissie meent dat er nog onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn om de therapeutische waarde van medicinale cannabis te bepalen. Daarom heeft de commissie de verzekeraars geadviseerd dit middel niet te vergoeden.

Status: geen vergoeding alleen in terminale fase, kan het in sommige gevallen vergoed worden.


 

Status: Geen vergoeding voor de nieuwe indicaties, omdat hier niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor is


 FBTO volgens indicaties BMC uit basisverzekering

Je hebt een verklaring nodig. Een verklaring is een soort verwijzing. Vraag deze verklaring aan je neuroloog, oncoloog of pijnspecialist. Ook heb je toestemming van ons nodig. Vraag toestemming met een brief van jouw behandelend arts (neuroloog, oncoloog of pijnspecialist). In de brief schrijft jouw arts waarom je de medicinale cannabis nodig hebt.

Wat krijg je niet vergoed?
• cannabis uit een coffeeshop
• vaporisator

Status: Geen vergoeding voor de nieuwe indicaties, omdat hier niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor is


Allereerst heeft uw altijd een machtiging nodig van uw behandelend specialist zoals oncoloog of pijnspecialist. (huisarts is vaak niet voldoende)


Ook hebben we een mail gestuurd naar het NPCF 

Deze doet hier niks mee, er wordt geadviseerd contact op te nemen met het BMC.

Dit hebben we uiteraard al lang gedaan, dus van het hoekje naar het kastje.

Aanstaande vrijdag hebben we hierover contact met het cannabisbureau.

14/12/2015 Update!

Antwoord Marco vd Velde (Afdelingshoofd BMC):

Over de afwijzing van ziektekostenverzekeraars voor het vergoeden van medicinale cannabis aan patiënten is met mevr. Sandvos van BMC gesproken. Dit is ook BMC een doorn in het oog. Wij kunnen dat helaas niet beïnvloeden. Het is aan de medisch adviseur van de verzekeraar om te bepalen voor welke indicatie een patiënt de cannabis vergoedt krijgt. Wij hadden het graag anders gezien omdat patiënten die cannabis gebruiken vaak chronisch ziek zijn. Voor deze patiënten is vaak geen andere medicatie beschikbaar.

Daar kunnen we het dan mee doen, als patiënt, die afhankelijk zijn van hun medicijn!

Kijk ook eens naar de uitslag van de enquete

Voor welke indicatie gebruik je medicinale cannabis en is er vergoeding ziektekosten??


 

Het Overzicht 2014 (NCSM) is nagenoeg niet veranderd voor 2016. wel worden er strengere regels gehanteerd door de zorgverzekeraars! Dus indicaties die in 2015 wel werden vergoed, kunnen in 2016 niet meer vergoed worden. Ook zijn er beperkingen qua vergoedingen, dit is per zorgverzekeraar verschillend.

 


 

 

Alle zorgverzekeringen worden gemiddeld zo’n 4,5% duurder, eigen risico variabel

Voor het vergoeden van medicinale cannabis heb je allereerst een machtiging nodig van je arts of specialist, ook al heb je die, wil dit nog niet zeggen dat ze gaan vergoeden. Zelf heb ik dit jaar de gehele procedure doorlopen, tot het uiterste gegaan, maar mocht niet baten. Ben natuurlijk niet de enige patiënt die dit geprobeerd heeft, maar er zijn er veel meer. De meeste zorgverzekeraars komen er onderuit door de smoes Het is geen geregistreerd geneesmiddel”. Let op! Dit zal nooit gaan gebeuren, omdat er teveel stoffen in de cannabisplant zitten en ze moeten stuk voor stuk beschreven worden, onmogelijk dus. Vandaar dat er ook veel patenten aangevraagd worden voor bv alleen THC of CBD Tevens als je het gebruikt voor een andere indicatie als dat het BMC aanhoudt, kan je het ook wel vergeten! Als het al vergoed wordt, is dit meestal niet uit het basispakket, maar mag je extra premie per maand gaan betalen. Antwoord CZ en Kien Legal;

cz cz1 kien

 

 

Zowel met  Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland gesproken, het heeft dus totaal geen nut om over te stappen! Aangezien ik de gehele procedure al gehad heb afgelopen jaar en CZ het ook niet vergoed, is het bij beiden ook niet mogelijk! Ze houden namelijk dezelfde regels aan. Niet opgenomen GVS en geen rug tegen de muur situatie, niet terminaal! en aandoeningen komen niet voor op lijst BMC!

Nog zuurder is het dat ik van CZ machtiging specialist nodig had, voor de vergoeding van medicinale cannabis, die ik alsnog niet krijg, dus nog meer kosten heb. Marian


 

Indien je geen vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar, kan je het terugvorderen via je belastingaangifte. 

cc

18 reacties op “Vergoeding medicinale cannabis Zorgverzekeraars anno 2015 ->2016

 1. Steven

  Mijn zorgverzekeraar PNO-zorg vergoed dit jaar en volgend jaar medicinale cannabis uit de basisverzekering. Na beoordeling van machtiging arts een verklaring ontvangen waarin aangegeven wordt dat vergoeding voor een jaar geldt. Daarna herbeoordeling op basis van oordeel arts.

 2. Dries

  Hallie hallo,

  Ik ben ook al een tijdje aan het vechten. Helaas ook bij mij (Ohra) verschuilen ze zich achter de reeds eerde genoemde dingen.
  Ik citeer : “Niet opgenomen GVS, geen rug tegen de muur situatie, aandoeningen komen niet voor op lijst BMC”
  Ow ja, ik had nog een rekenkundig idee aan ze voorgeschoteld. Het scheelt ze namelijk nogal veel centen. KCenten die ik op dit moment dus zelf bekostig, en hun een berg bespaar aan kosten aan allerlei pillen, omdat ik zelf maar mijn cannabis ben gaan bekostigen. Geven ze je dit als antwoord : “Een mogelijke kostenbesparing mag toch geen rol spelen in onze beoordeling”

  Pfff. Beetje jammer hoor. Ze snappen er niks van. Ik wens ze werkelijk allemaal eens tien minuten in mijn schoenen. (dubbel gebroken rug, en failed back surgery met chronische pijnklachten van neurogene aard) Eens zien hoe ze dan piepen. Ik geloof ze kwamen hun bed niet eens meer uit, huilend naar moeders toe.
  Het word onderhand tijd dat ze wat gaan regelen zeg. Het is toch te triest voor woorden zeg. Je komt de deur al bijna niet meer uit (das geen rug tegen de muur, maar wel psychisch belastend dacht ik zo), je kunt amper wat of je krijgt een rekening gepresenteerd waar je U tegen zegt. (nog steeds geen rug tegen de muur, maar een last dat je ervan hebt!) Alles wat je onderneemt, daar krijg je straf voor en ben je weer weken aan de bank gekluisterd. (nee, nog steeds geen rug tegen de muur situatie, wel goed voor de bank producent hahaha!!)
  Het word onderhand hard tijd dat er wat gedaan word. Niet alleen maar premie innen en het pakket verder en verder uitkleden. Nee, echt helpen!

 3. Dries

  Dag Admin ;)

  Het is toch echt erg hè?
  Ik zit zo te dubben over waar en naar wie ik het beste overstap. Ik maak goeie kans hoor, dat wel. Kom in ieder geval voor een aantal zaken in aanmerking. (neurogene aard, chronische pijn etc etc) Dus de kans is groot dat ik goedkeuring krijg.
  Nu is alleen nog de vraag, naar wie? Want ik wil wel mijn behandelingen behouden. (zenuwbehandelingen) Niet dat ik die dan niet meer krijg, of dat ze me daar in gaan lopen hakken zoals CZ heeft gedaan.
  Het word er allemaal niet makkelijker op voor mensen die ziek zijn. Verdikkes zeg. Er gaat maar meer en meer uit het pakket, maar je mag wel meer en meer betalen. Het is van de zotte zo ongeveer.

 4. Lies

  Ik zou in jouw geval eens proberen het zelf te maken Bram. Op dit moment is de vezelhennep klaar om geoogst te worden. Ik zou even langs een boer gaan die het gewas op het land heeft en vragen of jij de stengels die over blijven nadat het geoogst is mag plukken. Aan slootkanten blijven nog wel eens wat stengels staan na het oogsten met machines en als je daar een vuilniszak vol van kunt meenemen en drogen heb je de basis voor je eigen cbd olie. Daarna zorg je voor een liter alcohol(geschikt voor consumptie) en je volgt de aanwijzingen die je op youtube kunt vinden. Succes.

 5. John

  Ik heb contact gehad met zorgverzekeraar FBTO. Ze hebben toegezegd dat medicinale cannabis evenals reguliere geneesmiddelen worden vergoed. Het moet wel op recept van een specialist (neuroloog). Natuurlijk betaal je wel je eigen risico voor 2016 is dit 385 euro.

 6. anna

  Mijn zorgverzekeraar zilverenkruis vergoed dit jaar en volgend jaar medicinale cannabis uit de basisverzekering. Na beoordeling van machtiging pijnteam arts een verklaring ontvangen waarin aangegeven wordt dat vergoeding voor een jaar geldt

 7. twan

  Vgz gaat niet vergoeden zeiden ze me.
  Dus nu op zoek..heb tegen arts ook al gezegd dat ik moest kopen in illegale circuit vanwege de kosten , hij gaf me groot gelijk.
  Ook het zelf maken keurt hij goed.
  Hij schrijft liever cannabis voor als morfine zei die

 8. evi

  Zolang we leven dekken de medische wetenschappers de farmaceutische. industrie
  alles draait verdorie om dat smerige geld…..men weet al eeuwen lang dat cannabis goed werkt bij vele problemen maar ze houden ALLE informatie stiekum weg van de massa……nogal logisch dan verdienen ze minder aan al die vele chemische rotzooi die de mens maar moet slikken …gewoon omdat zij eraan verdienen….maar gelukkig gaat de massa steeds meer ontdekken en opstaan en wie weet wordt de pharmaceutische industrie snel ECHT menselijker…..LATEN WE HOPEN OP EEN EERLIJKE SNELLE OMMEKEER EN DAT ZE BESEFFEN DAT HET IN HET LEVEN NIET ALLEEN OM GELD DRAAIT…..WANT DAN WETEN ZE NIET WAT LEVEN IS….

 9. Ellie

  Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden niet-geregistreerde medicijnen zoals medische cannabis (bedica-bedrocan enz.) WEl.
  Je betaalt dan wel meer premie (circa 100 per maand) maar daarvoor krijg je dan een vergoeding van het volledige gebruik. Dat kan dus wel oplopen tot een paar honderd euro per maand. Dus zeker lonend. Je hebt alleen een recept van de huisarts nodig. Helaas zijn er nog te veel huisartsen die geen recept willen afgeven. Maar er zijn er nog genoeg die dat wel willen doen. Dus. . . gewoon even goed zoeken. Als je je huidige verzekering per 1 januari opzegt heb je tot eind januari de tijd om een goede verzekering te zoeken. Dus: kijk niet naar de basisverzekering maar naar de duurste aanvullende verzekering !

 10. Admin Auteur bericht

  dit is alleen voor de indicaties die bewezen zijn en tot een max bedrag, als je als patient aan 5 gram per dag zit, kost dat zo n 300 euro per week en per maand dus 1200 euro, dit wordt dus niet vergoed, er zit wel degelijk een maximum aan. Tevens zijn de indicaties aangescherpt, dus sommige worden niet meer vergoed, die dit jaar wel vergoed worden.

 11. Gré van der Hammen

  Wie helpt ons aan een voorbeeldbrief voor een specialist. Dan krijgen we het vergoed van de Ohra/CZ. Bij voorbaat dank!

 12. Eva

  Wat fijn dat jullie dit hebben uitgezocht! Veel mensen zijn te moe of ziek om dit ‘uit te vechten’ met de zorgverzekeraars. Dit moet beter geregeld worden, zodat patiënten de energie kunnen richten op herstel.

  Veel informatie op Medicinale Cannabis Startpagina.

 13. Ben

  Hi

  I was receiving medical cannabis for my chronic therapy resistant colitis ulcerosa many years with AGIS and now ZK, recently I got a letter from ZK (Zilveren Kruis) that that medical cannabis will not be covered any more from April !

  Is there anything to do about it? or a different insurance in the Netherland that does cover it ?

  Thank you – Ben

 14. Gerard

  Ik zit al mijn hele leven bij Zilveren kruis en heb bij hun ook een aanvullende verzekering .
  Ik heb alles vergoed gekregen, Cannabis (CBD & HTC soorten) en Vaporizer (Da Vinci Ascent ) en zelfs de autolader en dit wordt al vergoed vanuit de basis verzekering.
  Dit geld echter alleen voor de goedgekeurde behandelingen en er is geen tijds limit.
  Als je dan toch denkt aan overstappen van verzekeraar is dit misschien een goede reden daarvoor.
  Kost minder dan de koffieshop en of kweken, en je weet dan zeker dat je de juiste soorten krijgt.

 15. Teunis

  Zilveren Kruis stelt zich zeer strak op als het gaat om vergoeden van cannabis olie. Het is nu al meerdere malen afgewezen, dit ondanks een goede motivatie van mijn behandeld arts.
  Tips zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>