TABOE: Gebruik van wiet bij pijn (aspoonfulofdork)

Admin   april 3, 2015   2 reacties

Laat ik eerst voor op stellen, dat ik niemand aan de drugs wil helpen. Deze blog is puur informatief en ik wil hiermee een discussie openen waar vaak niet over gesproken wordt, omdat het toch over drugs gaat. Wiet kan net als pijnstillers, alcohol en andere drugs, verslavend werken. Pas hier dus mee op en laat je goed informeren door je huisarts!!

Er schijnt toch nog een groot taboe op te heersen: het gebruik van wiet bij (chronische) pijnklachten. Daarom wil ik graag vandaag dit onderwerp aansnijden. Waarom? Omdat ik me wel eens af vraag wat nou schadelijker voor je is. Een paar hijsjes van een joint, of -in mijn geval- jezelf volproppen met Diclofenac, Paracetamol en morfine-achtige pijnstillers? Of als je zo’n pijn heb ondanks de pijnstillers dat je er niet van kunt slapen?

Zoals jullie wellicht allemaal wel weten is er medicinale wiet verkrijgbaar voor een beperkt aantal ziektebeelden, via de huisarts en de apotheek. Deze wiet is ‘gezonder’ dan wiet uit de coffeeshop omdat dit een product van farmaceutische kwaliteit. Dit houdt dus in dat medicinale cannabis geen pesticiden, zware metalen, bacteriën, schimmels of andere ziekteverwekkers bevat.  

WAT DOET MEDICINALE WIET?

De effecten van medicinale wiet zijn bijvoorbeeld:
– Beter in- en doorslapen
– Vermindering van oogbol-druk
– Ontspanning van spieren
– Toename van pijntolerantie
– Afname van misselijkheid en braken
– Toename eetlust
– Afname stress

VERSCHIL MEDIWIET EN COFFEESHOP WIET

Wiet op recept heeft vaak een minder hoog THC gehalte waardoor je dus niet het bekende ‘stonede’ gevoel hebt zoals je dat met wiet van de coffeeshop zult ervaren. Dat is niet erg, want je gebruikt de wiet natuurlijk niet om stoned te worden, maar juist om bepaalde spier- en pijnklachten te verminderen of eetlust te verhogen bijvoorbeeld. Al krijg je dat stonede gevoel wel als je een hogere dosering krijgt. De wiet uit de apotheek (wat klinkt dat raar trouwens) bevat dus ook, zoals ik al eerder aangaf, gegarandeerd geen ziektekiemen, bacteriën en andere ziekteverwekkers.

VERGOEDINGEN. 

Er zijn een aantal zorgverzekeringen die de wiet vergoeden. Je moet altijd een indicatie hebben van een specialist, en ook al heb je die dan wil dat nog niet zeggen dat je de vergoeding toegewezen krijgt. Het schijnt een onwijs moeilijke en lange procedure te zijn, vaak zonder resultaat Op deze site kun je informatie vinden, met tabellen van de zorgverzekeringen en wat brieven van zorgverzekeringen. Bovendien, krijg je alleen een vergoeding als je een indicatie volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis hebt. De lijst van indicaties van hun is als volgt:

 • Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade
 • Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
 • Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids
 • Langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel) bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
 • Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
 • Therapieresistent glaucoom

Dat is dus bij vrij ‘weinig’, als ik het zo mag zeggen. Er zijn natuurlijk nog veel meer ziektes die chronische pijn, of krampen en spiertrekkingen veroorzaken.. Terwijl het dus vaak voor deze mensen een positief effect zou hebben.

En dat terwijl je het eigenlijk in de grote steden op iedere hoek van de straat wel kunt kopen en het legaal is in Nederland om maximaal 5 gram in bezit te hebben.

 

WAT ZOU JIJ DOEN?

Als jij op een gegeven moment op dat punt komt dat dat misschien nog als enige kan werken, wat zou jij dan doen als je niet in aanmerking komt volgens de indicatie van het BMC? Zou jij het wel zelf bij de coffeeshop gaan halen?

 

Ik ben heel benieuwd hoe jullie over medicinale of niet-medicinale wiet als medicatie denken!

image

BRON

 

2 reacties op “TABOE: Gebruik van wiet bij pijn (aspoonfulofdork)

 1. C. Valier

  Allereerst wil ik even aangeven dat wiet NIET verslavend is…..een soort van geestelijke gewenning komt weleens voor, maar dat heeft eerder te maken met het “blowers-sfeertje” dat er omheen hangt.
  Er zijn dan ook genoeg wetenschappers die aangeven dat cannabis geen verslavende werking heeft.

  Verder klopt het wel dat wiet uit een coffeeshop vaak een hoger THC-gehalte heeft, simpelweg omdat de gemiddelde “gebruiker” daar komt voor het high-gevoel.
  Dat steeds meer mensen een beroep doen op de coffeeshop om er zijn/haar pijnstiller te halen is alleen maar toe te juichen.
  Als medicijn werkt het vaak stukken beter dan reguliere (voorgeschreven) medicijnen en de bijwerkingen zijn stukken positiever, dan wel prettiger.
  Verder wordt het veel mensen inmiddels steeds duidelijker hoe de farmaceutische industrie al jaren een slaatje slaat uit de ziekten en ellende van patienten.
  Ziek zijn levert deze industrie wereldwijd miljarden op, dus dat willen ze graag zo houden.
  Argumenten zoals: “Het is niet wetenschappelijk bewezen dat cannabis een geneeskrachtige werking heeft”, of “Cannabis is verslavend en soms zelfs dodelijk” (lees de uitspraak van minister Ard van der Steur) is duidelijk achterhaald en complete onzin!
  Het is eigenlijk ronduit schandalig dat artsen en zorgverzekeraars cannabis niet willen vergoeden.
  Puur en alleen omdat dit hun niks oplevert…….Zou men cannabis legaliseren, dan zou het uit de criminele sfeer verdwijnen, de kwaliteit zou controleerbaar worden en iedereen zou er medisch bij gebaat zijn.
  Tot die tijd kun je met een gerust hart je wiet in een coffeeshop halen.
  “Als een wet je belet om een menswaardig leven te leiden, dan dient die wet veranderd te worden”.

 2. Erik

  De realiteit die je beschrijft leeft mijn gezin elke dag. Daar komt bij dat de leugens van de overheid de ruimte geeft aan mensen om de raarste kreten en kromme beredeneringen over het gedrochtbeleid te verzinnen en de publieke ruimte mee te bekladden.
  Sommigen zeggen dat cannabis altijd duur zal zijn op basis van, nouja niks. Het blijft een belachelijke kwestie, als het gelegaliseerd werd kan het worden gekweekt als thee, tot olie verwerkt worden, en met die bewerking en groei maken een paar insecten niet meer uit, want je rookt ze niet dus geen binnenruimte nodig voor kweken.
  Momenteel leeft mijn gezin van het minima en spenderen 360 euro die we niet hebben aan illegale medicatie tegen fibromyalgie die mijn geliefde het leven ondragelijk maakt. De financiele last vermorzeld alle sociale mobiliteit die er mogelijk was geweest van een hongerminimum waarbij geen enkel rekening word gehouden met voor wat voor mogelijke ongellukige kosten dan ook, een lot wat niet alleen ons treft.
  De “moderne zorg” en het verbod op cannabis zijn een paradox van onmenselijke proporties, terwijl de politiek een kruid zwart maakt op basis van “mogelijke attributen”, worden medicijnen tegen maagproblemen tot antipsychotica uitgeschreven met de “verschrikkelijke eigenschappen” die men probeert vast te pinnen op cannabis. En dat terwijl hier net als in de V.S. waar men openlijk op tv adverteert, medijnen worden uitgeschreven met de meeste afschuweljke bijververschijnselen.
  Tja, medicatie is vaak het minste van twee kwaden kiezen. In het geval van cannabis kan dit natuurlijk nooit, want daar val je “pardoes dood van” (van der Steur) omdat men nu decennia lang bezig is een kwade eigenschap uit te vinden voor een verbod gebaseerd op racisme en haat.
  Als dit geen heksenjacht is, wat is het dan? Mensen worden in de naam van het geld levensgevende middelen ontkent, (zenuwaandoeningen zoals epilepsie) en ook kanker. Voedsel ontnemen zou niet anders zijn voor deze dodelijk zieken, en dan weet men vaak niet eens dat het alternatief cannabis er is. Want illegaliteit is niet alleen crimineel, het is ook nog eens vrijheid van meningsuiting vernietigend, op straf van vervolging door onze volksvertegenwoordigers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>