Scientists Figured Out How to Block Pot’s Effect on Memory/Wetenschappers ontdekten hoe het effect van wiet te blokkeren op het geheugen

Admin   juli 17, 2015   Geen reacties

Recent werk, gepubliceerd door onderzoekers uit Barcelona, hebben net meer details ontdekt over het neurochemische traject, dat leidt tot psychoactieve effecten van cannabis, in het bijzonder het effect op het geheugen. Niet alleen hebben ze te maken met een doorbraak in de neurochemie van cannabis, ook ontwierpen ze een verbinding die in staat is om het effect van THC te blokkeren in het geheugen bij muizen.

Sinds de ontdekking van de cannabinoïde-receptor door Raphael Mechoulam en zijn collega’s, hebben medische wetenschappers deze nieuw gevonden receptor onderzocht en hebben ontdekt dat het aanwezig is in het hele lichaam, niet alleen in de hersenen. In feite bestaan er twee cannabinoïde-receptoren: CB1 en CB2. Terwijl de CB2 receptor nog een aantal mysteries heeft, weten wetenschappers al een tijdje dat de CB1 receptor degene is die verantwoordelijk is voor de “high” in cannabis.

Meer recent echter hebben neurowetenschappers banden gevonden tussen de bepaalde serotonine-receptoren en het cannabinoïde-systeem. Niet alleen delen deze receptoren een gebied in de hersenen, maar ze activeren ook de 5HT2A receptor, die voor vrijmaking van endocannabinoïden zorgt, de natuurlijke “pijlen” voor het cannabinoïde receptor “dartbord” (op dezelfde manier dat uw lichaam reageert op serotonine,als signaaldrager in het serotonine systeem).

Door deze gedachtengang, besloten de onderzoekers in Barcelona, dieper in de serotoninereceptor te kijken – cannabinoïd receptor aansluiting en zij ontdekte dat de twee receptoren letterlijk met elkaar verbonden zijn. Beide receptoren werken samen met elkaar en geven vorm, dat wordt een heteromeer genoemd. Receptoren bevinden zich op de celwand van neuronen in de hersenen, maar de heteromeer receptor werd enkel in bepaalde zones gevonden.

Door het uitvoeren van experimenten op muizen vonden ze dat effect vanTHC op het korte termijn geheugen, niet de cannabinoïde-receptors  “schuld” is, bij wijze van spreken. De bijgevoegde serotonine receptor lijkt de boosdoener voor bepaalde psychoactieve effecten, terwijl de verlichting van de pijn en andere medische voordelen van THC voortkomen uit de cannabinoïde-receptor.

Bovenstaand kunt u een schema zien van wat er gaande is in de neuronen van een aantal muizen is die High zijn. Normaal gesproken vormen de cannabinoïde receptor (CB1R) en de serotoninereceptor (5HT2AR) de heteromere,  halverwege verbonden in en uit de celwand van een neuron. Wanneer THC zich aan de buitenkant van de CB1R bindt van de cel, maakt het een signaal aan de binnenkant, die het gedrag van de neuron beïnvloedt. Recente bevindingen tonen aan dat wanneer THC CB1R raakt,  ook 5HT2AR maakt, een signaal te produceren. Deze zelfde serotonine receptor is ook betrokken bij de hallucinogene en psychedelische effecten van bekende stoffen zoals LSD en psilocybine, het werkzame bestanddeel van paddo’s.

Toen normale muizen een speciale drug kregen (de “inmenging peptide” van de tekening) blokkeerde dat de samenwerking tussen de twee receptoren, ze kregen geen korte termijn geheugenverlies wanneer gegeven THC is,  maar het had nog steeds zijn pijnstillende effecten. Genetisch gemodificeerde muizen zonder 5HT2A receptor, maar met een intacte CB1 receptor,  lijden niet aan korte termijn geheugenverlies, zelfs wanneer hoge doses van THC gegeven is, maar ze kregen steeds de pijnstillende effecten.

De resultaten van hun werkzaamheden zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Cannabis heeft een groot medisch potentieel, maar de effecten op het geheugen en angst zijn duidelijk niet voor iedereen, zelfs als een kwestie van smaak. Hopelijk zal deze ontdekking op een dag leiden tot een veiliger alternatief voor gevaarlijke opiaat pijnstillers en verslavende slaapmiddelen.

Bron (english)

Vandaag verscheen dit artikel

CANNABIS ROKEN ZONDER STONED TE WORDEN: HET KÁN

Stoned, high of gewoon lekker mellow. Het hoofdeffect van het consumeren van de cannabisplant wordt op allerlei manieren omschreven. Maar uiteindelijk komt het neer op een kleine, tijdelijke verandering in het bewustzijn, hetgeen de stof de status van genotmiddel geeft. Andere veelgehoorde effecten zijn een verhoogde eetlust en een slechter kortetermijngeheugen.

En terwijl het stoned worden voor hele volksstammen dé reden is om zo nu en dan de vlam in de joint te zetten, is er ook nog een andere groep cannabisgebruikers die het liefst niet de hele dag op de bank zakken Doritos naar binnen zit te werken, al schaterlachend om Spongebob en zijn vrienden. Het middel werkt namelijk ook goed bij chronische pijn (zoals reuma of bepaalde vormen van kanker), maar tot nu toe moet stoned worden daarbij op de koop toegenomen worden.

Daar komt nog eens bij dat het middel in zo’n beetje alle landen als een illegale drug gezien wordt (ook in Nederland, hoewel het hier gedoogd wordt), waardoor medisch gebruik al gauw misbruikt kan worden.

THC-werking splitsen
Hoe fijn zou het dan zijn als er een versie van de cannabis sativa-plant op de markt zou komen die wél pijn verlicht, maar de gebruiker niet stoned maakt. Wel de lusten, niet de lasten, so to speak. En in het Verenigd Koninkrijk zitten ze dichtbij deze aanpassing. Dr. Peter J. McCormick van de University of East Anglia in Norwich deed onderzoek naar de werking van THC (de werkzame stof in cannabis) op de hersenen van muizen. Volgens McCormick is het wel degelijk mogelijk om de THC-werking te splitsen.

De stof werkt namelijk op onze receptoren, die door de wetenschapper docking stations genoemd worden. Maar niet al deze receptoren werken op dezelfde manier. Een aantal daarvan werkt nauw samen met serotonine-receptoren. Serotonine is een stof die onder andere van invloed is op onze stemming. Een gelukzalig gevoel, goede eetlust, seksuele activiteit en gezonde slaap worden allen beïnvloed door deze neurotransmitter.

McCormick en zijn team vonden uit dat waar deze samenwerking niet plaats kon vinden doordat er muizen gebruikt werden zonder serotonine-receptoren, de ongewenste effecten wegbleven. Het is dus bewezen dat cannabis op deze, louter medicinale manier gebruikt kán worden.

Maar nu nog een manier vinden om de plant zodanig aan te passen, dat de goede verbindingen blijven.

Bron

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>