Renkum nagelt wiettelers aan de schandpaal (ad)

Admin   mei 14, 2015   Geen reacties

De Gelderse gemeente Renkum gaat publiek de adressen bekendmaken waar een wietplantage is opgerold. De burgemeester wil met het besluit een afschrikwekkend signaal afgeven. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zet vraagtekens bij de maatregel.

In persberichten wordt voortaan ook het huisnummer gemeld, in plaats van alleen de straatnaam, zoals nu nog gebeurt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een bedrijfspand, huurwoning of koophuis.

Afschrikwekkend 
De gemeente wil hennepteelt keihard gaan aanpakken. Met het openbaar maken van de adressen wil Renkum een afschrikwekkend signaal afgeven. ,,We willen laten zien dat we er echt iets mee doen en wat de consequenties zijn als je plantage opgerold wordt”, zegt een woordvoerder.

Burgemeester Jean Paul Gebben wil zo pandeigenaar hard treffen. Ook de sluiting van panden voor bepaalde en onbepaalde tijd behoort tot de mogelijkheden.

Privacy
Volgens de zegsman is de privacy niet in het geding. ,,Daar hebben mensen zich over gebogen en dit mag. Het gaat ook niet om namen, alleen om adressen.”

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft het plan van de gemeente Renkum niet onderzocht en kan niet zeggen of het de privacy aantast. ,,Maar in algemene zin moet er een wettelijke grondslag zijn voor de verwerking van persoonsgegevens”, reageert Merel Eilander. ,,Wij hebben wel vragen of het openbaar maken van de adresgegevens past bij het doel van de gemeente, waarvoor de gemeente die gegevens heeft verkregen.”

Minder waard
Het risico bestaat dat de panden minder waard worden voor toekomstige eigenaren, die niets met de wietteelt te maken hebben. Daar heeft de gemeente geen boodschap aan. ,,Het kan inderdaad zijn dat het pand minder verkoopbaar wordt. Maar het pand hoeft niet altijd een negatieve stempel te krijgen. Het is aan de koper zelf om de afweging te maken om het pand al dan niet te kopen”, aldus de woordvoerder. ,,Aan de andere kant betaalt de koper zelf mogelijk ook een lagere prijs voor het pand.”

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>