PTSS , angst, trauma, depressie, slaapproblemen en het gebruik van medicinale cannabis

Admin   november 1, 2017   2 reacties

 ptss

Medicinale cannabis heeft vele toepassingen, zonder ernstige bijwerkingen, als u het gebruikt, zoals het hoort.

Zelf heb ik al sinds mijn jeugd slaapproblemen, door een trauma. Ik was me toen nog niet bewust, dat als je een jointje rookte, je goed kon slapen, Hier kwam ik uiteraard later achter toen ik een jaar of dertig was. Tot heden, gebruik ik alleen cannabis om een goede nachtrust te hebben (reguliere medicatie werkte niet effectief genoeg en had te veel bijwerkingen), het liefst in een vorm van een edible (koekje, cake), want deze werken het langst of het gebruik van cannabistinctuur (koude bereiding) overdag, waarbij ik dan heerlijk helder blijf en in de avond goed kan slapen. Omdat trauma, depressie, angst en slaapproblemen, je gedachten kunnen overheersen, is het fijn, als je ook rust in je hoofd kan hebben. Marian.


acdccolors

Ook onze secretaris Serge heeft last van slaapproblemen dit komt o.a. door zijn PTSS en gebruikt o.a. voor deze aandoening medicinale cannabis, erkend door zijn arts, tevens voor zijn migraine en ADHD, lees hier zijn verhaal.


 

Zelfs de overheid erkent het bij PTSS (BureauMedicinaleCannabis)

toepassing medicinale cannabis

 

 

 

 


 

Uit onze enquete over het gebruik van medicinale cannabis blijkt:

Dat het het meest wordt gebruikt voor chronische pijn 14,5% en slaapstoornissen 10,6%.

Opvallend is dat alleen mannen voor hun ADHD, PTSS en depressie medicinale cannabis gebruiken voor deze indicaties.


 

Cannabis en posttraumatische stressstoornis

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een ernstige psychiatrische aandoening die ertoe kan leiden dat mensen die eraan lijden, geen normaal leven kunnen leiden. Zoals de naam doet vermoeden, is de aandoening het directe gevolg van een eerder opgelopen trauma. Symptomen zijn onder meer flashbacks van de traumatische gebeurtenis, het uit de weg gaan van gerelateerde triggers, psychische angst, depressie, woede en hypervigilantie.

Wereldwijde verspreiding van PTSS

8,2% van de Amerikanen en 9,2% van de Canadezen lijden aan PTSS, terwijl schattingen van de wereldwijde verspreiding gigantisch uiteenlopen, van 1,3% tot 37,4%[1]. Veel patiënten met PTSS melden een aanzienlijke verlichting van hun symptomen bij gebruik van cannabis en recentelijk komen er diverse schokkende meldingen van Amerikaanse veteranen en andere PTSS-lijders, die als gevolg van cannabisgebruik lange gevangenisstraffen hebben gekregen. Het is duidelijk dat er verdere actie moet worden ondernomen om de medicatie die deze mensen nodig hebben veilig te stellen.

Niet iedereen die een traumatische gebeurtenis ervaart, ontwikkelt uiteindelijk PTSS. Eén studie toonde aan dat 17%[2] van alle Irak-veteranen PTSS, een algehele angststoornis of depressie ontwikkelt. Uit een andere studie bleek dat circa 25%[3] van alle kinderen met een trauma PTSS ontwikkelt. Een derde studie concludeerde dat eeneiige (identieke) tweelingen[4] meer risico lopen om PTSS te ontwikkelen na een oorlogstrauma, indien hun tweelingbroer of -zus ook aan de stoornis lijdt, hetgeen wijst op een genetische predispositie.

PTSS en verslaving

Mensen met PTSS zijn, net als bij veel andere psychiatrische stoornissen het geval is, meer[5] verslavingsgevoelig voor middelen zoals alcohol, cannabis en cocaïne. Ongeacht de vraag of cannabis werkelijk kan worden gezien als therapie voor PTSS, kunnen patiënten met PTSS om die reden verlichting zoeken in dit soort middelen, of deze nu al dan niet een werkelijk effectieve medicatie vormen.

Hoewel er uitvoerig onderzoek is gedaan naar het gebruik van drugs door PTSS-lijders, zijn er relatief weinig studies verricht naar de effectiviteit van cannabis als therapie. Tot voor kort was de heersende opvatting onder de medische gemeenschap dat PTSS een factor was[6] die bijdroeg aan problematisch cannabisgebruik, terwijl er weinig onderzoek was verricht naar de hersenmechanismen waardoor dit problematisch gebruik zich ontwikkelt.

De rol van het endocannabinoïde systeem bij PTSS

De laatste jaren is meer inzicht verkregen in de complexe eigenschappen van het endocannabinoïde systeem en ook de rol die het zou kunnen spelen bij de regulering van de symptomen van PTSS en soortgelijke stoornissen, krijgt nu meer aandacht. In een in 2012 gepubliceerd artikel[7] werd gesteld dat stresstolerante mensen die werden blootgesteld aan acute stress in de vorm van een paraboolvluchtexperiment, een aanzienlijk hogere endocannabinoïdeconcentratie (EC) in het plasma hadden, terwijl niet-stresstolerante mensen geen hogere concentratie lieten zien.

Deze mensen waren echter gezond en leden niet aan chronische stress. Aan de andere kant vertoonden patiënten met PTSS (en andere vormen van chronische stress) steeds hoge EC-concentratieniveaus vergeleken met niet-lijders, zelfs in gewone, niet stressvolle situaties. Dit betekent dat het EC-systeem een uitgesproken rol speelt bij de stressrespons, maar het precieze mechanisme is nog onduidelijk.

Lees meer (SensiSeeds)

 

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de angststoornissen. De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Deze situaties zijn voor de persoon traumatisch. Lees meer


endocanna

CBN (Cannabinol) is een cannabinoide wat de slaap opwekt en kan nuttig zijn bij slaapproblemen, lees er  hier alles over.


 

Meer over PTSS


 

 IACM:

Wetenschap/Mens: Nabilone vermindert nachtmerries bij patiënten met een posttraumatische stress-stoornis

Nabilone verminderd nachtmerries bij 10 patiënten met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) in een gecontroleerde studie met 10 patiënten, onderzoekers van de Canadese strijdkrachten Health Services Group hoofdkantoor in Ottawa, Canada, schreven in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology. Canadese mannelijke militairen met PTSS,
die ondanks een standaard behandeling traumagerelateerde nachtmerries bleven ervaren, ontvingen een dubbelblinde behandeling met 0,5 mg Nabilone of placebo, en vervolgens getitreerd tot de effectieve dosis (nachtmerrie onderdrukking) of het bereiken van een maximum van 3,0 mg. Onderwerpen werden gedurende 7 weken en vervolgens na 2 weken
uitwas periode getitreerd met de andere studie behandeling gevolgd. Nabilone is een synthetisch derivaat van THC met vergelijkbare effecten.

Tien personen werden opgenomen. De gemiddelde verlaging van nachtmerries, zoals gemeten door een gestandaardiseerde vragenlijst waren -3,6 (nabilone) en -1,0 (placebo). wereldwijde verbetering, zoals gemeten door een andere vragenlijst was 1,9 (dwz veel verbeterd) en 3.2 (dwz minimaal verbeterd) De onderzoekers concludeerden in deze kleine steekproef ” Nabilon verstrekt aanzienlijke verlichting voor militairen met PTSS, wat aangeeft dat het toont belofte als een klinisch relevante behandeling voor patiënten met nachtmerries en een geschiedenis van non-respons op traditionele therapieën.”

Jetly R, Heber A, Fraser G, Boisvert D. The efficacy of nabilone, a synthetic cannabinoid, in the treatment of PTSD-associated nightmares: A preliminary randomized, double-blind, placebo-controlled cross-over design study. Psychoneuroendocrinology 2015;51:585-8.


 

Wetenschap/Mens: THC heeft een gunstig effect bij een Post-Traumatisch-Stress-Disorder volgens een klinische studie.

THC zorgt voor aanzienlijke verbeteringen bij post-traumatisch stress disorder (PTSD / PTSS ). Dat is het resultaat van een open studie met 10 patiënten van onderzoekers bij Hadassah Hebrew University Medical Center in Jerusalem, Israel. Veel patiënten met post-traumatische stress disorder geven aan, dat er alleen maar een gedeeltelijke verbetering in zit met bestaande behandelingen. Cannabis is vaak gebruikt als therapie bij behandelingsresistente patienten.

De nieuwe studie evalueert de tolerantie en veiligheid van orale THC voor chronische PTSD / PTSS. Tien patiënten kregen een stabiele medicatie van 5 mg THC, tweemaal per dag als aanvullende behandeling. Er waren drie patiënten die milde bijwerkingen hadden, geen daarvan leidden tot staken van de behandeling. De ingreep veroorzaakt statistisch gezien significante verbetering in de algemene ernst van de symptomen, kwaliteit van de slaap, de frequentie van nachtmerries, en hyperactiviteit symptomen.

Roitman P, Mechoulam R, Cooper-Kazaz R, Shalev A. Preliminary, Open-Label, Pilot Study of Add-On Oral Δ(9)-Tetrahydrocannabinol in Chronic Post-Traumatic Stress Disorder. Clin Drug Investig. 2014 Jun 17. [in press]


 

Wetenschap: Posttraumatische stressstoornis

Volgens onderzoek uitgevoerd in Australië met 80 deelnemers aan een methadon afkickprogramma, waarvan 52,7 procent aan een postraumatische stressstoornis (PTSD) leed, “zou cannabis kunnen gebruikt worden om bepaalde symptomen van een PTSD zelf te behandelen, wat de hypothese van de zelfmedicatie ondersteunt. (Bron: Villagonzalo KA, et al. Compr Psychiatry. 2010 Nov 24. [in druk])


 

Heel veel artikelen over depressie, angst en het gebruik van Cannabis


 

Wetenschap/Dier: Beta-caryofylleen vermindert angst en DEPRESSIE


Het terpeen beta-caryofylleen, die overwegend in cannabis, peper en andere specerijen, aanwezig is, activeert de CB2 receptor en vermindert angst en depressie. De auteurs concludeerden dat ” CB2 receptoren alternatieve therapeutische doelwitten zijn voor de behandeling van angst en depressie ” aanbieden ” interessante perspectieven voor toekomstige studies “.
College of Medicine & Health Sciences, United Arab Emirates University, Al Ain, United Arab Emirates.
Bahi A, et al. Physiol Behav. 2014 Jun 13. [in press]

Wetenschap/Dier: Werkingsmechanismen van anti-depressieve effecten van cannabinoïden

Een synthetische cannabinoïde, die bindt aan de CB1 receptor, veroorzaakte antiDEPRESSIEve-achtige effect bij muizen en dit effect werd gemedieerd door interactie met het cholinerge systeem.
Medische Universiteit van Lublin, Polen.
Kruk-Slomka M, et al. Behav Brain Res. 2015 Feb 7. [in press]

 

Wetenschap/Mens: Consumenten die hun SLAAP willen verbeteren geven aan de voorkeur te hebben aan Cannabis met een hoog CBD gehalte


Bij 163 volwassenen die medische cannabis kochten voor een lichamelijke of geestelijke aandoening, waren er overeenkomsten in kenmerken van het type cannabis wat wordt gebruikt voor SLAAP. De 81 mensen met slapeloosheid en die moeite hebben in SLAAP te vallen, gebruiken als het kan cannabis variëteiten met een beduidend hoger CBD niveau. 14 respondenten gaven aan dat cannabis nachtmerries verminderd. Hier ging de voorkeur naar Sativa in plaats van de Indica strains.
University of California at Berkeley Institute of Human Development, USA.
Belendiuk KA, et al. Addict Behav 2015;50:178-181.

8/12/2016

Universiteit Utrecht: Cannabis zou mensen van fobie kunnen afhelpen

 

 

For The First Time, The U.S. Will Study Pot As A Treatment For PTSD

Op 20 mei goed nieuws voor veteranen in de US:

Medical cannabis for military veterans passes Congress, heads to Obama’s desk

 

2 reacties op “PTSS , angst, trauma, depressie, slaapproblemen en het gebruik van medicinale cannabis

 1. Maarten van der Zwan

  Mevrouw, mijnheer,
  Ik leid al 8 jaar aan een milde depressie, die echter sinds september jl verergerd is. Ik gebruik daarvoor anti-depressiva, die echter nauwelijks of eigenlijk niet helpen. Ik sluit zelfs niet uit dat de klachten verergeren door de anti-depressiva.
  Vwb cannabis,zie ik momenteel door de bomen het bos niet meer. Heeft U inzicht welke stof van de cannabis zou kunnen werken tegen depressie. Is dat de CBD of de THC of een mengsel van beiden ?
  Dank voor Uw reactie

 2. hilly

  Hallo Maarten,

  Ben net als jij op zoek. Al vele uren achter internet doorgebracht.
  Begin het nu een klein beetje te begrijpen.
  CBD is een olie gemaakt van hennep. Zit geen thc in.
  Die gebruik ik nu net een paar dagen (CBD olie 5%) Heb het idee dat ik er rustiger van word. Maar kan er nog niet echt iets over zeggen omdat ik het nog maar net gebruik.
  Wietolie zit wel THC in Maar wat ik gelezen heb, als je de olie gebruikt geeft het niet een high stoned effect.Correct me if I’m wrong.Het verschilt ook per individu, de één heeft minder nodig dan de ander.Zelf heb ik goede ervaringen met de CBD drogist online. Ben nu lid van (Medical Social Club Friesland.) Daar vind ik heel veel informatie. Zelf wil ik de eerste weken alleen CBD olie proberen en daarna misschien overstappen op een combinatie van CBD en THC.Er wordt inderdaad heel veel verschillende informatie gegeven op verschillende site’s. De één zegt dat CBD niet voor volwassenen help, de meeste site’s vonden van wel.
  Het is denk ik uitproberen. Maar er zijn inderdaad heel veel bomen in het bos.Ik gebruik het voor ontspanning en zwaarmoedigheid,dus ongeveer hetzelfde waarvoor jij het wilt gebruiken. Lees met je mee, ik ben ook nog een leek op dit gebied en hoop dat er meer reacties komen. Vooral van deskundigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>