Pijnmedicatie & cannabis (Jellinek) versus cannabis als pijnmedicatie (onderzoeken)?

Admin   oktober 29, 2017   3 reacties

Over cannabis als medicijn tegen pijn zijn vele onderzoeken bekend op de IACM website.

Als je chronische pijn hebt en je hebt hier dagelijks medicatie voor nodig, is het belangrijk dat het medicijn wat je neemt, geen schade toe brengt aan o.a. je organen of geest. Er zijn inmiddels vele bijwerkingen bekend van alle pijnstillers, met alle gevolgen van dien, als je die dus dagelijks inneemt, over verslaving nog maar niet gesproken. 

Cannabis als een toevoeging of vervanging van opiaten, voor de behandeling van chronishce pijn (juist om minder opiaten te hoeven nemen!)

Marihuana toegevoegd aan opiaten zoals morfine en oxycodon verhoogt pijnstillende effect bij patiënten met chronische pijn en zij hebben daardoor minder morfine c.q. oxycodon nodig”


acdc

Pijnmedicatie & cannabis (Jellinek)

PIJN

Iedereen heeft wel eens pijn. Het voelen van pijn is een waarschuwing dat iets in het lichaam beschadigd is of overbelast wordt. Het beschadigde lichaamsdeel stuurt een signaal door naar de hersenen, waar het waarnemingscentrum van de pijn ligt. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor pijn, terwijl anderen een hogere pijngrens hebben. Hoeveel pijn je ervaart is afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke gezondheid 

Er zijn twee soorten pijn te onderscheiden: 

• Acute pijn

Acute pijn geeft aan dat er sprake is van beschadiging of overbelasting van een lichaamsdeel, zoals een schaafwond of een blessure. Acute pijn is van korte duur: het duurt enkele dagen tot weken.

• Chronische pijn

Chronische pijn treedt op bij kanker en bij reuma. Het duurt zes maanden of langer en kan in hevigheid toenemen, bijvoorbeeld door het groeien van een tumor.

PIJNMEDICATIE

Verschillende pijnmedicatie is zonder recept verkrijgbaar, zoals de pijnstiller paracetamol (Panadol®) en de groep ontstekingsremmers (NSAID’s). NSAID’s werken zowel pijnstillend als koortsverlagend. Voorbeelden hiervan zijn: ibuprofen (Nurofen®, Sarixell®, Zafen®, Spidifen®, Brufen®, Antigrippine® en Advil®), naproxen (Aleve®) en diclofenac (Voltaren® of Cataflam®).

Werkt dit niet voldoende, dan kan de huisarts (sterkere) pijnmedicatie voorschrijven met als doel de pijnaanvallen te verkorten en/of te verminderen. Medicijnen op recept die werkzaam zijn tegen pijn, zijn op te splitsen in twee groepen [1,2]:

 • Pijnstillers in combinatie met andere middelen

Soms wordt er aan een pijnstiller een middel toegevoegd. Zo’n extra middel kan zorgen voor een betere opname van de pijnstiller en/of is werkzaam zijn tegen misselijkheid. Zo verbetert coffeïne de opname van de pijnstiller en werkt codeïne pijnstillend (zie opiaten). Vaak veroorzaakt codeïne verstopping van de darm.

Voorbeelden: paracetamol/codeïne, metoclopramide (Primperan®), domperidon (Gastrocure® en Motilium®) en coffeïne (Finimal®, Panadol Plus®, Paracof Roter®, Witte Kruis®).

 • Opiaten

Opiaten (of opioiden) zijn middelen die worden ingezet bij hevige pijn. Opiaten veroorzaken pijnstilling maar kunnen ook vervelende bijwerkingen met zich meebrengen zoals misselijkheid, sufheid, ernstige verstopping van de darmen en afhankelijkheid.

Voorbeelden: tramadol (Tramal®), morfine (Kapanol®, MS Contin®), codeïne, methadon (Symoron®), nicomorfine (Morzet®) en hydromorfon (Palladon®).

INTERACTIES CANNABIS EN PIJNMEDICATIE

• Inleiding

Medicijnen en drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie.

Pijnstillers hebben verschillende interacties met drugs. Maar drugs kunnen ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik van drugs samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben.

Interacties

Cannabis heeft een dempende werking op het centrale zenuwstelsel.

Gebruik je een pijnstiller uit de groep opiaten dan is het niet verstandig cannabis te gebruiken. Cannabis kan mogelijk de opname van opiaten sterk versnellen.

Hierdoor loop je kans op een te grote hoeveelheid geneesmiddel in je bloed, waardoor er sneller bijwerkingen optreden [4].

Uit gevalsbeschrijvingen blijkt dat de uitwerking van cannabis bij hoofdpijn verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige mensen heft het de pijn (gedeeltelijk) op en bij anderen neemt de pijn juist toe [5,6].

Wegens gebrek aan onderzoek zijn er geen interacties tussen de overige pijnmedicatie en cannabis bekend.

Je bent bij gecombineerd gebruik dus je eigen proefkonijn. Om die reden raden we het gebruik dan ook af.

Bron (Jellinek)


Het standpunt waar hier vanuit gegaan wordt door Jellinek is een beetje kort door de bocht, aangezien al de pijnstillers die genoemd zijn verslavend zijn en vele ernstige bijwerkingen kunnen hebben, vooral als je deze dagelijks moet nemen bij chronische klachten. 

In plaats van de door Jellinek genoemde pijnstillers,  is het medicinaal gebruik van cannabis veel veiliger, in vele vormen, zoals het verdampen, uitwendig gebruik, eten en drinken, omdat de cannabisplant bestaat uit lichaamseigen-stoffen (het endocannabinoiden-systeem). 

Voor mijn chronische pijn door slijtage, botontkalking, fibromyalgie, vele ontstekingen gebruik ik juist geen morfine, tramadol, codeine, diclofinac, antibiotica en slaapmiddelen meer. Deze hadden ernstige bijwerkingen bij mij, zoals opstopping, darmproblemen, maagproblemen, leverproblemen, hoofdpijn, misselijkheid, gewichtstoename, duizeligheid, ernstige krampen, emotieloos, slappe spieren, geen controle meer over jezelf, verminderde sexlust, onbekwaam om te werken.

Nu ben ik weer goedgekeurd, gebruik dagelijks vele toedieningsvormen van cannabis, zoals het roken, verdampen, cannabistinctuur, wietolie en orale inname dmv edibles . Heb geen last van bijwerkingen en voel me stukken beter als voorheen. Ik heb mijn leven terug.

keuzemedicijn

Opiaten en Cannabis: het kan toch!


 


 

Marian, voorzitster St PGMCG

Dutch Patient Representative and translator for the IACM
the International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

 

pijnmedicatie

3 reacties op “Pijnmedicatie & cannabis (Jellinek) versus cannabis als pijnmedicatie (onderzoeken)?

 1. anoniempje

  Helaas heeft ook de huisarts het afgeketst, hij vond zich niet competent genoeg in het onderwerp om medicinale cannabis voor te schrijven. Hij neemt wel contact op met mijn psychiater omdat hij vond dat de behandeling van mijn CPTSS niet bij hem hoorde te liggen. En ik het hem zonder kwaaie bedoeling door zijn strot duwde nu.

  Ik heb hem erop gewezen dat in Israël en in Amerika al succesvolle testen zijn geweest rondom PTSS en het gebruik van medicinale cannabis dit zou hij ook bespreken met mijn psychiater. Maar mijn huisarts vond dat ook dat hij teveel mensen al heeft moeten laten opnemen met een drugspsychose van de cannabis.

  Nu ben ik dus aangewezen op shop cannabis en dat is ongecontroleerde cannabis waar je grote kans hebt op vervuiling. Het vergoed krijgen was voor mij niet eens het grootste probleem het verkrijgen van cannabis op recept was het dus wel.

 2. Bart Hissink

  Chronische pijn kan door meerdere oorzaken ontstaan. Zo heb ik baat bij cannabis tegen de gevolgen van mijn hersenletsel, waaronder zenuwpijn. Het is net of het geluid van de kermis in mijn hoofd zachter wordt gezet.

 3. AMJ Slicher

  nu komt er veel menings-bagger uit de jellinekjes, en heeft men een aantoonbaar warme band met de farmamaffia en hun voorschrijfpooiers en vergiftigen ze patienten liever met

  “Verschillende pijnmedicatie is zonder recept verkrijgbaar, zoals de pijnstiller paracetamol (Panadol®) en de groep ontstekingsremmers (NSAID’s). NSAID’s werken zowel pijnstillend als koortsverlagend. (maar zorgen ook voor hart, lever, nier, bloed, gewrichts en spierproblemen)

  deze onzin.

  de informatie die de trimbosjes geeft is op punten soms iets objectiever. de jellinekjes en de trimbosjes zijn vooral bang hun subsidies (en daarmee hun goed betaalde commissies) kwijt te raken. de jellinekjes en de trimbosjes (en vele anderen) denken als ze de farmamaffia in hun gedrogeerde reet blijven zitten ze hun recht op subsidies niet zo snel zullen verliezen, aangezien de jellinekjes en de trimbosjes afhankelijk zijn van de subsidies van de farmamaffia-vriendjes in de kamer.

  wiens brood men eet, diens woord men predikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>