Patiënten in Tilburg mogen thuis cannabis kweken voor medicinaal gebruik

Admin   september 28, 2016   Reageren uitgeschakeld

13/9/2016

bdvandaagHet Brabants Dagblad

 

Noordanus: toestemming eigen kweek medicinale cannabis

TILBURG – Mensen die zijn aangewezen op medicinale cannabis mogen die voortaan onder voorwaarden thuis kweken. Dat schrijft burgemeester Peter Noordanus van Tilburg in een brief aan de in Tilburg gevestigde patiëntengroep.

,,Een doorbraak”, zegt Marian Hutten, voorzitter van de Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG). ,,Als deze burgemeester het toestaat, moet het in andere gemeenten ook kunnen.” De gebruikers hoeven niet meer bang te zijn dat planten en kweekmateriaal in beslag worden genomen.

Afgestemd
Noordanus heeft zijn besluit afgestemd met het Openbaar Ministerie en ‘de lokale driehoek’, waarin ook de politie zit. Voorwaarden zijn onder meer dat maximaal vijf planten mogen worden gekweekt, mensen moeten beschikken over een medische verklaring, de teler meerderjarig moet zijn en dient te zorgen voor een brandveilige woning.

Hardliner
Noordanus staat bekend als hardliner als het om wietkweek gaat, maar in de coalitie is een meerderheid voor legalisering.  De burgemeester ging voor de vakantie op aandrang van Hans Smolders met de groep in gesprek.

Bron

 


 

De brief

 

Geachte mevrouw Hutten,
Naar aanleiding van ons gesprek op 27 juni jl. waarin we hebben gesproken over het telen van
medicinale cannabis bericht ik u het volgende.
Op de eerste plaats mijn excuses voor de late beantwoording. De vertraging had te maken met overleg met het Openbaar Ministerie en de Lokale Driehoek. Naast de politieke aandacht voor dit onderwerp heb ik ook gezocht naar een strafrechtelijke en bestuursrechtelijk kader voor dit probleem.
Hierbij laat ik u weten dat ik het telen van medicinale cannabis onder strikte voorwaarden, toe zal staan.
Deze voorwaarden zijn als volgt:
U mag niet meer dan vijf planten in uw woning telen;
Deze planten mogen niet groter dan drie meter zijn;
U dient te beschikken over een medische verklaring van een BIG-geregistreerde zorgverlener omtrent de noodzaak van het cannabisgebruik. De verklaring van de BIG-geregistreerdezorgverlener moet ondertekend zijn en zijn voorzien van een dagtekening, waarbij de verklaring niet ouder dan 5 jaar mag zijn;
U dient zorg te dragen voor een brandveilige woning
;
U dient zorg te dragen voor een veilige en legale elektriciteitsvoorziening voor wat betreft de
lamp (en) die u voor deze planten gebruikt
;
De cannabis strikt voor eigen gebruik is;
Verkoop aan derden niet is toegestaan;
Beroeps
- of bedrijfsmatig handelen is niet toegestaan;
De teler moet meerderjarig zijn.
Mocht bij controle blijken dat u aan een van deze voorwaarden niet voldoet, ben ik genoodzaakt de politie in te schakelen.
Daarnaast kan ik, bij overschrijding van bovenstaande voorwaarden, mij beraden
op passende bestuursrechtelijke sancties
Zoals aangegeven heb ik bovenstaande lijn afgestemd met de leden van de Lokale Driehoek (Openbaar Ministerie en Politie).

brief

Om 12.00 u is Marian Hutten bij de NPO1 radio te beluisteren (dinsdag 13 september 12 – 13 uur)

dit wordt momenteel elk uur herhaald.

Om 18.00 uur is er een interview op Omroep Brabant Radio Live (bij 14 minuten)

NOS

Tilburg staat kweken medicinale cannabis toe

Burgemeester Noordanus van Tilburg staat toe dat mensen die medicinale wiet gebruiken voortaan onder voorwaarden thuis cannabis kweken. Dat laat hij weten in een brief aan de Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG).

Voorzitter Marian Hutten van de PGMCG spreekt van een grote doorbraak. Het kweken van wiet is verboden, maar bij minder dan vijf planten wordt dat in principe gedoogd. De rechter geeft er geen straf voor. Toch worden patiënten regelmatig tegengewerkt door de politie of de woningbouwvereniging. Als het goed is, is dat in Tilburg nu verleden tijd.

Menselijke burgemeester

“De burgemeester heeft dit afgesproken in de lokale driehoek, dus met de politie en het openbaar ministerie”, zegt Hutten. “Noordanus heeft zich de laatste tijd steeds meer van zijn menselijke kant laten zien. We hebben zijn ogen geopend.”

Voorwaarden zijn dat er maximaal vijf planten worden gekweekt, dat er een medische verklaring is, dat de teler meerderjarig is en dat de brandveiligheid in orde is.

“De wiet die bij de apotheek verkrijgbaar is, als de arts al meewerkt, kost per gram zeven euro. In de coffeeshop is dat duurder, zeven tot achttien euro. Dat kan ik niet betalen.”

Wet

Hutten hoopt dat het besluit van Noordanus landelijk navolging vindt en dat het uiteindelijk in de wet wordt vastgelegd. “Er wordt schandalig met mensen omgegaan”, zegt ze. “Patiënten worden hun huis uit gezet voor een schamele drie plantjes.”

Eerder dit jaar sprak de rechtbank in Amsterdam zich uit over hennepteelt voor medicinaal gebruik in de zaak van een hiv-patiënt.

Bron

Omroep Brabant

 Tilburg staat medicinale wiet toe onder voorwaarden.

Tilburg staat kweek ‘mediwiet’ toe onder voorwaarden: ‘Wat een toffe stap van de burgemeester’

TILBURG – Tilburg staat de kweek van medicinale cannabis onder voorwaarden toe. Dat schrijft burgemeester Noordanus in een brief aan de in Tilburg gevestigde patiëntengroep PGMCG. ‘Ik ben helemaal ontdaan, wat een fijne, toffe stap van de burgemeester.’

Kwekers van medicinale wiet werden na een inval niet juridisch vervolgd, maar hun spullen werden wel afgepakt. Dat gebeurde onder meer bij de secretaris van PGMCG, Serge de Bruijn uit Helmond. Dat is nu in Tilburg verleden tijd.

“Een enorme doorbraak en een hele fijne, toffe van stap van de burgemeester”, jubelt PGMCG-voorzitter Marian Hutten. “Noordanus heeft hiermee zijn humane kant laten zien. Je kunt inderdaad wel zeggen dat ik helemaal ontdaan en verrast ben.”

Voorwaarden
De burgemeester, die toch een reputatie heeft op het gebied van drugsbestrijding, kwam tot dit besluit omdat hiermee ‘een erkend en begrensd medisch probleem wordt opgelost. Wel heeft Noordanus een aantal voorwaarden gesteld. Zo mogen er maximaal vijf planten worden gekweekt, moet er een medische verklaring zijn, de teler meerderjarig zijn en zorgen voor een brandveilige woning.

Hutten hoopt verder dat andere gemeenten het voorbeeld van Tilburg volgen. “Er wordt schandalig met mensen omgegaan. Zo’n inval heeft een enorme impact op de betrokkenen. Die worden behandeld als criminelen.”

Bron

adAD

Burgemeester Tilburg: eigen kweek medicinale wiet is oké

Mensen die zijn aangewezen op medicinale cannabis mogen die voortaan onder voorwaarden thuis kweken. Dat schrijft burgemeester Peter Noordanus van Tilburg in een brief aan de in Tilburg gevestigde patiëntengroep.

lees meer

Leeuwarder Courant

14344161_703165113169375_2406227316379937271_n

 

 

 

 


Hierbij willen we in het bijzonder Hans Smolders voormalig Kamerlid voor de LPF en leider van de Lijst Smolders Tilburg bedanken voor zijn inzet in de gemeenteraad omtrent deze kwestie.

Woensdagmiddag 14 september heeft het eerste vervolggesprek plaats gevonden.

Patiënten uit Tilburg, Udenhout en Berkel Enschot, die belangstelling hebben om legaal te kweken voor eigen medicinaal gebruik, kunnen zich hier aanmelden.

Trouw, NRC, Telegraaf

trouw nrc telegraaf

 

 

 

Tilburg geeft toestemming voor teelt medicinale cannabis (NRC)

 

 


 

16/9/2016 BN de Stem

PvdA: reguleer thuisteelt van wiet in Bergen op Zoom

bndestem

Antwoord in oktober 2016boz

 

 

 

17/10/2016

VVD en PvdA komen met motie voor legale teelt mediwiet in Hof van Twente

twente

 


 

 

 

20/9/2016 Nu

‘Legaliseer thuisteelt medicinale cannabis’

nu