Opinie – Begin strijd tegen growshopwet (ednl)/Growshopwet & (ver)koop cannabiszaden (rollingstoned)

Admin   april 22, 2015   Geen reacties
OPINIE – De auteur Maurice Veldman is advocaat strafrecht in Amsterdam en gespecialiseerd in het gedoogbeleid voor de verkoop van softdrugs in coffeeshops.

De growshopwet was nog geen twee dagen oud of de eerste invallen waren een feit. Op 2 maart viel de politie met groot machtsvertoon twee growshops in Brabant binnen. De politie nam alle spullen in beslag variërend van voeding tot lampen. De eigenaren zijn zich van geen kwaad bewust, omdat zij uitsluitend de kleine thuisteler bedienen. De politieagenten en gemeenteambtenaren merkten op dat ze graag willen weten waar ze aan toe zijn en dat de invallen uitsluitend dienen om helderheid te verschaffen. Het gaat dus om proefprocessen.

Lees meer   

Growshopwet & (ver)koop cannabiszaden

De growshopwet heeft de laatste tijd de gemoederen flink verhit. Er is al veel over gezegd, maar één bijzonder belangrijk punt is onderbelicht gebleven. Dat is de vraag naar de mogelijke strafbaarheid van de (ver)koop van hennepzaden. Dit is actueler dan ooit en dus legt cannabisadvocaat Maurice Veldman dit + alles over thuis wietplanten kweken glashelder uit!

Verkoop van cannabiszaad strikt genomen toegestaan

De verkoop van cannabiszaden is niet verboden, zo staat in de Opiumwet te lezen. Ook het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen uit 1961 bepaalt dat cannabiszaden buiten het bereik van de verbodsbepaling vallen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Gewoon doorgaan met verkopen, denkt menigeen. Maar schijn bedriegt. Als je cannabiszaden verkoopt, die qua aantal duidelijk zijn bestemd voor de grootschalige of beroepsmatige teler, dan val je wel degelijk onder het bereik van art. 11A Opiumwet, ook wel Growshopwet genoemd.

Met andere woorden: de professionele verkoper van gefeminiseerde cannabiszaden moet op zijn hoede zijn. Zeker als hij zich op zodanige wijze etaleert dat hij overduidelijk de beroepsmatige teler bedient. Maar wanneer doet hij dat? Simpele vraag, lastig te beantwoorden.

Wat zegt de rechter?

Een vogelvlucht door de jurisprudentie leert dat de rechter, die moet oordelen over beroepsmatige teelt, snel zijn toevlucht neemt tot de uitleg van de teelt voor eigen gebruik zoals wordt beschreven in de gedoogregels van cannabis. Met deze vijf planten regel is tevens bepaald dat je niet al te professioneel tewerk mag gaan met kweekkas, lampen, afzuiger etc.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>