Onderzoekers ontwikkelen App om bestuurders die stoned zijn te detecteren

Admin   april 1, 2015   Geen reacties
Op 22 januari jl. is er een nieuw besluit, betreffende alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer.  Lees meer

Alles over medicinale cannabis in het verkeer

Zoals iedereen weet bespreek je met je arts, indien je medicatie gebruikt, of je kan deelnemen aan het verkeer. Bepaalde medicijnen, die de rijvaardigheid kunnen beinvloeden voor de ene, kan een hulpmiddel zijn voor de ander (krampen/spasme) Laat dit altijd in je dossier opnemen!

In America zijn ze inmiddels heel ver wat betreft het medicinaal en recreatief gebruik van cannabis, hier zijn ze tevens ver qua testen, ook in het verkeer. Zodra de tests betrouwbaar zijn daar, zullen deze ook hier ingevoerd gaan worden. Zorg dat u bent voorbereid als patiënt. 

WELKE DRUGS TESTEN BESTAAN ER?

Drugs zijn op meerdere manieren aantoonbaar in het lichaam, namelijk via het bloed, urine, speeksel en het haar. Drugs worden in het bloed opgenomen. Na afbraak door de lever, en via de nieren, worden de drugs in de urine uitgescheiden. Drugs zijn dus altijd langer terug te vinden in de urine dan in het bloed. De urinetest wordt het meeste gebruikt van de verschillende drugstesten omdat deze snel uitslag geeft en redelijk betrouwbaar is.

Er blijven bij oraal genomen drugs ook altijd restjes in je speeksel zitten, dit verdwijnt echter redelijk snel en is minder betrouwbaar omdat er ook altijd andere restjes in je speeksel zitten die de test kunnen beïnvloeden. De speekseltest kan door de politie gebruikt worden als voorselectiemiddel. Als de politie bij een controle een vermoeden heeft van drugs gebruik kan hij of zij een speekseltest afnemen. Als deze positief blijkt dan wordt de bestuurder meegenomen naar het bureau voor een bloed onderzoek. De speeksel test kan niet gebruikt worden als bewijs, het bloed onderzoek wel.

In het haar is drugs het langste aantoonbaar. Je haar heeft bloedtoevoer nodig om te groeien, dus als er drugs in je bloed zit kan dit terug gezien worden in het haar. Als je haar nooit geknipt zou worden kunnen alle drugs aangetoond worden die iemand in zijn leven heeft gebruikt, met een paar centimeter haar kan er al tot 3 maanden terug worden gekeken. Deze test is echter duur en omslachtig en wordt in Nederland bijna niet gebruikt.

Hoe lang blijft cannabis in je bloed?

CANNABIS: 1-3 DAGEN BIJ INCIDENTEEL GEBRUIK, BIJNA EEN MAAND BIJ CHRONISCH INTENSIEF GEBRUIK

Bij cannabis moet je niet alleen kijken naar het bloed, maar ook naar het vetweefsel. Cannabis wordt, nadat het in het bloed terechtkomt, afgegeven aan het vetweefsel. Vervolgens geeft het vetweefsel het weer heel langzaam af aan het bloed. Het zijn dus twee stappen:

  1. Afgifte door het bloed aan het vetweefsel. In deze fase bedraagt de halfwaardetijd 30 minuten.
  2. Afgifte van het vetweefsel aan het bloed. De halfwaardetijd in de tweede fase is, afhankelijk van de mate van gebruik, 2 tot 7 dagen.

De afgifte van cannabis vanuit het vetweefsel naar het bloed gaat dus erg langzaam. THC (de werkzame stof in cannabis) blijft daardoor nog lang in de urine aantoonbaar. Bij zwaar gebruik kan THC nog bijna een maand in je urine zichtbaar zijn.

De effecten van cannabis die iemand ervaart, volgen echter een heel ander tijdpad. De effecten ervaar je al na enkele minuten en duren 4 tot 6 uur. Van de afgifte van cannabis door het vetweefsel merkt iemand niets.

Hoe lang blijft cannabis in je urine? 

Cannabis Tot 5 dagen bij incidenteel gebruik, tot een maand bij frequent gebruik

Bron

Researchers Develop App to Detect Stoned Drivers

Most experts agree that measuring impairment from marijuana is difficult and scientifically complex. However, strides are being made. Read more

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>