Minister Schippers: Eigen mediwiet Tilburg niet goed voor patiënt?

Admin   oktober 12, 2016   Reageren uitgeschakeld
TILBURG – Thuiskweek van medicinale cannabis is niet in het belang van patiënten. Dat antwoordt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op Kamervragen van de PvdA over het besluit van burgemeester Noordanus van Tilburg om die thuiskweek toe te staan.

Volgens Schippers staat dat burgemeester Noordanus op zich vrij. ,,Voor zover de burgemeester zijn eigen gestelde voorwaarden hanteert voor het al dan niet inzetten van het bestuurlijk instrumentarium, heeft hij daar beleidsvrijheid.”

Maar goed voor de patiënt is dat volgens de minister niet. De samenstelling en concentratie van de verschillende stoffen in de medicinale cannabis zouden sterk kunnen verschillen. De onder staatstoezicht gekweekte cannabis is daarentegen ‘van farmaceutische kwaliteit’. Ook begeleiding van de patiënt door de apotheker en arts is volgens Schippers geboden.

Primeur
Noordanus besloot vorige maand in overleg met het openbaar ministerie in Tilburg thuiskweek voor medisch gebruik toe te staan, een primeur voor Nederland. Dat mogen maximaal vijf planten zijn, de kweker moet beschikken over een medische verklaring en zorgen voor een brandveilige woning. In verschillende andere gemeenten zijn intussen stemmen opgegaan die lijn over te nemen.

Voor zover de burgemeester zijn eigen gestelde voorwaarden hanteert heeft hij beleidsvrijheid

Bron BD

bd4okt


Hieruit blijkt dus dat mw Schippers haar huiswerk weer niet goed heeft gedaan.

We zitten nog te wachten op antwoord van de reflectie over de kamervragen over Rudolf Hillebrand, deze patiënt is vrijgesproken en mag kweken van de rechter, maar ondertussen zijn we weer meer als half jaar verder en kan hij nog niet kweken. Het gaat qua gezondheid steeds slechter met hem.

Het medicinaal cannabisprogramma in Nederland is helemaal niet zo goed geregeld, als dat ze zegt. (zie enquete)

Er zijn maar 5 soorten beschikbaar, terwijl er honderden soorten  zijn.

De staatswiet krijgt gammastraling

Er is amper vergoeding door de zorgverzekeraars (20%)

Veel artsen zijn onwetend en schrijven het niet voor.

Er worden nu patiënten (lees ook gezinnen) op straat gezet, voor het kweken van hun eigen medicijn, terwijl het een mensenrecht is om voor jezelf te mogen zorgen.

Binnenkort gaan we een reflectie maken op deze antwoorden en hopen ditmaal wel antwoord terug te krijgen.

Aangezien de Tweede Kamer geen beslissing kan nemen in deze, hebben wij dit probleem op lokaal niveau aangekaart bij burgemeester Noordanus, wij roepen dan ook iedereen op om dit bij hun gemeente aan te vragen.

Zo begon het bij ons: (met dank aan Hans Smolders)

Nicole Maalsté schreef op 11 oktober 2016 een open brief aan minister Schippers

Open brief aan Minister Schippers – Eigen teelt mediwiet (Nicole Maalsté)

 

Cannabis onderzoeker – sinds 1992 – Nicole Maalsté schrijft een open brief aan Edith Schippers, de VVD minister van Volksgezondheid, die negatief reageerde op het gereguleerd thuis kweken door mediwiet patiënten. Fijntjes herinnert ze de bewindsvrouw eraan dat cannabis eigenlijk op haar departement thuishoort en ze roept haar op om eindelijk eens de verantwoording te nemen voor een beter, gezonder en rechtvaardiger wietbeleid in Nederland!

Beste mevrouw Schippers,

Vorige week keurde u het Tilburgse plan af om cannabisconsumenten hun eigen mediwiet te laten telen. Merkwaardig. Houdt uw eigen VVD ons niet al jaren voor dat de overheid in de zogenoemde participatiemaatschappij rekent op de eigen kracht en zelfredzaamheid van burgers? Waarom wijst u dit initiatief dan zo rigoureus af?

Uw reactie op het Tilburgse initiatief getuigt van onkunde over het leed dat veel Nederlanders ervaren omdat zij een medicijn dat hun leven draaglijker maakt op illegale wijze moeten verkrijgen.  U bent helaas niet de enige. Na het vertrek van Els Borst in 2002 is de aandacht voor cannabis (en andere drugs) op uw ministerie sterk afgenomen. Zo niet afwezig. In debatten over cannabis lieten uw voorgangers en u de woordvoering stelselmatig over aan collega’s van Veiligheid en Justitie. Die hebben een heel ander belang en staan daarom ook heel anders tegenover deze materie. De enkele keren dat u zich in de discussie heeft gemengd, blijkt dat uw kennisniveau van een bedroevend niveau is.

Hierdoor speelt het volksgezondheidsperspectief al vele jaren een ondergeschikte rol in debatten over cannabis.

Lees meer