Medicinale wiet kweken: steeds meer patiënten nemen het heft in eigen handen

Admin   december 3, 2017   Reageren uitgeschakeld

rudosjors

 

Het helpt onder meer tegen spasmen, epilepsie, MS, pijn, slaap- en eetproblemen bij chronische patiënten. Sinds 2003 is medicinale cannabis legaal te verkrijgen bij de apotheek, maar veel artsen en zorgverzekeraars durven er hun vingers niet aan te branden. Tot wanhoop van de patiënten die er zoveel baat hij hebben en dus zelf maar thuis aan de slag gaan.

Gwen Pol heeft een documentaire gemaakt over dit thema. Aan bod komen onder andere Erik en zijn dochter Maaike die lijdt aan een zware vorm van epilepsie. Maaike kreeg de de ziekte toen ze 6 werd en is, hoewel ze inmiddels 16 jaar is, op die leeftijd blijven steken. Erik krijgt zijn hennep uit Groningen waar veel industriële hennepvelden staan voor touw en textiel. Daarmee maakt hij in zijn thuislab de olie die hij aan Maaike geeft. Erik: “Door CBD, de werkzame stof in het wiet, krijgt ze minder aanvallen, wordt ze helder. Het is alsof er een nieuw kind ontstaat.”

Een andere gebruiker is Hiv-patiënt Rudolf Hillebrand. Hij gebruikt 5 gram wiet per dag om zijn symptomen te bestrijden. Anders zou hij 10 pillen extra moeten slikken, wat desastreus zou zijn voor zijn gezondheid. Maar thuiskweken mag niet. De gemeente Amsterdam gaat hem gelukkig helpen met het zoeken naar een geschikte locatie.

De huisarts moet bepalen of en aan wie medicinale wiet verstrekt gaat worden. Omdat wiet op de opiumlijst staat en er miljoenen worden uitgegeven in Nederland om wiet uit te bannen, blijft het een moeilijk iets. Daarnaast is er momenteel maar 1 legale kwekerij in Nederland. Op een geheime locatie. Daarmee worden rond de 3000 mensen bediend. Maar de vraag groeit.

Bekijk de gehele documentaire bij Jinek:

Bron

Update over de zaak van Rudolf Hillebrand, Amsterdam heeft nog steeds geen geschikte locatie gevonden, maar inmiddels heeft hij op 13 maart deze uitspraak gekregen

Woningcorporatie mag thuistelende HIV-patiënt niet uit huis zetten!