Medicinale cannabis bij pijn

Admin   december 2, 2017   16 reacties

Uitgebreid klinisch onderzoek heeft de pijnstillende eigenschappen van cannabis (producten) aangetoond.

Bij de mogelijke toepassingen horen onder meer neuropatische pijn als gevolg van multiple sclerose, schade aan de plexus brachialis, HIV-besmetting, reumatische artritispijn, kankerpijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, chronische darmontsteking en zenuwpijn. Een combinatie met opioïden is mogelijk. (bron IACM)

Ook staat dit vermeld op de site van de Apotheek

Het BMC vermeld ook eea over pijn, lees hier

Uit onze enquete blijkt dat de meest voorkomende/genoemde indicatie onder respondenten  chronische pijnbestrijding (14,5%) is.


 

miniIeder mens heeft in zijn leven wel te maken met pijn, er zijn veel verschillende soorten pijn en de een ervaart pijn anders als de ander. Zelf heb ik chronische pijn aan mijn onderrug, nek, handen, polsen, ellebogen, schouders en spieren, door botontkalking, slijtage, fibromyalgie, veel krampen en erfelijke factoren. dit zijn pijnen die ik moet accepteren waar niets aan te doen valt oftewel de pijn draaglijk te maken voor mij, met cannabis. Migraine heb ik helemaal geen last meer van sinds mijn medicinaal gebruik. Voor mijn pijn neem ik wiet in de vorm van cannabistinctuur, roken en verdampen alsmede gebruik ik het uitwendig met cannabistinctuur en cannabiszalf, bij heftige pijn neem ik er vaak nog een edible bij in de vorm van een koekje, voor het langdurig effect.

Voorheen heb ik vele pijnstillers moeten proberen, zoals tramadol, morfine en diclofinac. Deze hadden vele ernstige bijwerkingen bij mij, zoals misselijkheid, duizeligheid, slapeloosheid, verminderde eetlust, maag en darmproblemen, problemen aan mijn lever en nieren. In overleg met mijn huisarts heb ik dit allen mogen vervangen door cannabis. Het is niet dat de hele pijn weg is, maar het is nu draaglijk en ik kan gewoon mijn ding doen. Heb nu geen last van enige bijwerking.  Marian Hutten


 

Over pijn en het uitwendig gebruik van cannabisproducten.

Hoe maak ik zelf wietzalf voor pijnbestrijding?


In Nederland hebben we slechts 2 cbd soortjes ter beschikking de Bedrolite (9%) en de Bediol.(6%) Beiden in granulaatvorm. Om te verdampen of thee van te zetten. Andere toedieningsvormen hebben we in Nederland nog niet legaal! Alleen wietolie met een maximum van 2% THC, is verkrijgbaar via de Transvaal apotheek in de Haag

pijn

Pijnpoli Almere

 

Een zeer beperkte keuze voor patiënten. Hier moet nodig verandering in komen en de kant op van Israel, Canada en de US. Nu zijn er veel pijnpatiënten verslaafd aan morfine, tramadol, aspirines, paracetemol, diclofinac en nog vele anderen. Met alle gevolgen van dien, het gebruik is een aanslag op je organen en hebben de nodige bijwerkingen, zodat je vaak genoodzaakt bent er nog maagbeschermers bij te slikken ook. Wat is jou keuze? De mijne is duidelijk.

 

International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Overzicht onderzoeken gebruik bij pijn op de IACM website

Uit een recentelijk onderzoek blijkt dat:

Chronische pijnpatiënten ontevreden over behandeling

Meer artikelen over cannabis en pijn


Wetenschap/Mens: Depressie komt vaker voor bij pijnpatiënten die zijn behandeld met opiaten, dan bij  cannabisgebruikers

In een studie met 880 chronische pijnpatiënten, die in verschillende centra in Israel behandelt werden, kregen degene, die opiaten voorgeschreven kregen, vaker depressies of angsten als degene, die met cannabis werden behandeld. Van alle deelnemers kregen 474 opiaten, 329 cannabis en 77 zowel opiaten alsook cannabis. Depressies en angsten werden met behulp van twee bestaande vragenlijsten voor depressie en gegeneraliseerde angststoornissen verkregen.

De incidentie van depressie bij patiënten met de opiaten groep bedroeg 57,1%, in de cannabisgroep 22,3 % en bij hun, die beide medicaties kregen 51,4 %. Het aandeel voor angst was 48,4 %, 21,5 % circa 38,7 %. De auteurs concludeerde, dat „de incidentie voor depressie en angst bij chronische pijnpatiënten, die verschillende opiaten kregen, hoger is, in vergelijking met hun die, medicinale cannabis gebruikte. Deze bevindingen, dienen in acht te worden genomen, als er beslist wordt, wat de aangemeten behandelingsvorm bij chronische pijn is, in het bijzonder bij hun, die een risico voor depressie en angst hebben“.

Feingold D, Brill S, Goor-Aryeh I, Delayahu Y, Lev-Ran S. Depression and anxiety among chronic pain patients receiving prescription opioids and medical marijuana. J Affect Disord. 2017;218:1-7.

Wetenschap/Mens: Volgens een grote enquete wordt cannabis als vervanging van verschillende medicijnen gebruikt

Volgens een online-enquete met 2774 deelnemers, die aangaven, minstens eenmaal cannabis gebruikt te hebben in de afgelopen 90 dagen, verklaarde ongeveer de helft, dat ze cannabis als vervanging voor verschillende medicijnen gebruiken. Dit is het resultaat van onderzoek door wetenschappers van het centrum voor medicinale Cannabisonderwijs in Del Mar, het universitaire Bastyr Onderzoeksinstituut in Kenmore en het instituut voor medisch onderzoek, Centrum voor de studie van cannabis en sociale politiek, in Seattle (USA).

In totaal gaven 1248 (46 %) van de deelnemers aan, cannabis als vervangingsmiddel voor voorgeschreven medicijnen te gebruiken. De meest voorkomende medicijnen die  vervangen zijn  verdovende middelen/opiaten (35,8%), Anxiolyse medicijnen/benzodiazepines (13,6%) en kalmeringsmiddelen (12,7%). In totaal werden 2473 vervangingen gemeld, of ongeveer twee vervangingen per deelnemer, vervangen die medicatie. De auteurs schreven, dat „deze meldingen van patiënten ondersteunen vroeger onderzoek, waarbij personen cannabis als vervangingsmiddel gebruiken voor voorgeschreven medicatie, in het bijzonder verdovende middelen/opiaten, en dit ongeacht of ze zichzelf zien als medisch of niet medisch gebruikers“.

Corroon JM Jr, Mischley LK, Sexton M. Cannabis as a substitute for prescription drugs – a cross-sectional study. J Pain Res. 2017;10:989-998.

Wetenschap/Dier: Activering van de CB2 receptor vermindert gewrichtsontsteking

In een muismodel van REUMAtoïde artritis een synthetische cannabinoïde ( HU – 308 ) , die selectief de CB2 receptor activeert verminderde gewrichtsontsteking ” door remming van de productie van auto-antilichamen en pro-inflammatoire cytokines . “
Second Military Medical University, Shanghai, China.
Gui H, et al. Immunobiology. 2014 Dec 30. [in press]


 

Wetenschap: Pijn en cannabis

Volgens een retrospectieve analyse bij 139 patiënten van een regionale pijnkliniek in de staat Washington die cannabis kregen, hadden 88 procent meer dan één pijnsyndroom. De meest voorkomende diagnose (82 procent) was het myofasciale pijnsyndroom, gevolgd door neuropathische pijn (64 procent), problemen met de tussenwervelschijven (51,7 procent) en osteoartritis (26,6 procent). Andere diagnoses waren onder meer diabete neuropathie, centraal pijnsyndroom, fantoompijn, ruggenmergletsels, fibromialgie, REUMAtische artritis, HIV neuropathie, pijn aan de ingewanden en kankerpijn. (Bron: Aggarwal SK, et al. J Opioid Manag 2009;5(5):257-86.)


koud

Duitsland: De Bundesrat(Bondsraad) ondersteunt het gebruik van cannabis bij PIJNpatiënten en in de palliatieve zorg!

Tijden een zitting op 9 Mei 2015 vroeg De Bondsraad, die de 16 deelstaten van Duitsland vertegenwoordigd op nationale niveau om goedkeuring gehecht aan een maatregel die luid: De Bondsraad vraagt de Federale Regering om de drugswetgeving aan te passen tot het voorschrijven van verdovende middelen, met het doel cannabis extract en planten beschikbaar te stellen voor medische zorg van PIJN palliatieve mensen.

De Bondsraad betoogde: “Patienten, die alle behandelingen en opties hebben ontvangen volgens de medische richtlijnen en wiens lijden kan worden verlicht of verbeterd door het gebruik van cannabis extracten, die gene toegang voor die medische zorg moet krijgen”!

Bundesrat Printing 135/15 (Enactment) 08.05.15


 

Wetenschap: Internationale groep onderzoekt werkzaamheid van cannabis bij migraine en REUMA

De EURopese Unie geeft 1,5 miljoen EURo steun aan een internationaal onderzoeksproject naar de werkzaamheid van cannabis bij migraine en gewrichtsREUMA.

Universitaire laboratoria en bedrijven uit Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Nederland, Italië, Zwitserland en Finland nemen aan het project deel. Onder hen zijn instituten van de universiteiten van Londen, Cordoba, Novara, Freiburg en Bern, evenals de Nederlandse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek (TNO), het Bureau voor Medicinale Cannabis van het Nederlandse ministerie van volksgezondheid, de bedrijven Cerebricon, VivaCell Biotechnology en William Ransom & Son. Het project wordt geleid door Dr. Michael Heinrich, professor aan de London School of Pharmacy.

Van 15 tot 17 juni kwam de groep samen voor uitwisseling van initiële resultaten in Freiburg, Duitsland, voor de eerste maal sinds de startbijeenkomst in Londen. De onderzoekers voorzien de studie van drie cannabisvariëteiten, waaronder twee soorten die al beschikbaar zijn in de Nederlandse apotheken. Binnen een termijn van twee jaar willen de wetenschappers cannabisextracten ontwikkelen die voor ander onderzoek en klinische studies zullen geleverd worden.

(Bronnen: Persbericht van het Universitair Hospitaal van Freiburg van 16 juni 2005, persoonlijke communicatie)


Lees hier meer over cannabis en migraine

In de US en Israel zijn ze uiteraard al veel verder op medicinaal gebied:

Have you tried the patch? Heb je wel eens een cannabispleister geprobeerd?

From vaporizers to candy bars, liquid drops to pills and water pipes to gravity bongs, there are many creative ways to take your pot these days. Even by these standards, the newest way of consuming cannabis appears unconventional: through your skin. Transdermal cannabis patches work like a nicotine or birth control patch; they are applied directly to a venous part of the body where they deliver a slow and steady dose of medicine. This new innovation is altering the way doctors and patients interact with cannabis medicine. I had the opportunity to try the entire line, and can’t wait to make these patches a part of my daily regimen.  read more

New Cannabis Pain Patch for Fibromyalgia and Diabetic Nerve Pain

ZEREZ HOLDINGS COM (OTCMKTS:ZRZH) Jumps in the Cannabis Patch

pleister

16 reacties op “Medicinale cannabis bij pijn

 1. José

  Ik vind dat mensen over hun eigen lichaam mogen beslissen wat ze nemen cannabis hoort vergoed te worden gewoon omdat het zoveel beter is dan wat de farma maakt en het ook nog eens ontzettend duur is

 2. ingrid

  Ik gebruik het als aanvulling.
  S’avonds om uurtje of 19.00 uur neem ik het in kruidkoek vorm. Dit om de smaak beetje te verdoezelen. Het werkt ongeveer om 20.30 uur bij mij.
  Dan heb ik een ontspannen avond.En kan er beter door slapen.
  Ik vind het persoonlijk niet fijn overdag te nemen omdat ik er wel door getekend wordt in mijn gezicht uitdrukking.

 3. em de hooge

  ik gebruik ook wietolie ,door het een beetje aan te lengen met olijfolie,zou je er minder last van hebben ,ik gebruik het twee keer twee druppels per etmaal ,ik heb ALS en diabeet ,voor spasme te verminderen en pijn in de voeten voornamelijk,,ik wens je veel sucses els

 4. Miguel Muñoz-Ortiz

  Al jaren last van zenuwpijnen in mijn borstkas/rug. Na lange weg langs specialisten, was de conclusie: Centrale Sensibilisatie. Enige oplossing pijnbestrijding met medicijnen. Ik slik nu Lyrica, wat ook aan epilepsie patiënten wordt voorgeschreven. Zou de zenuwprikkels verminderen. Ik ben de hele dag misselijk van het spul. Weet iemand of CBD olie mij zou kunnen helpen? Ik zie door de bomen het bos niet meer op internet. Iemand een advies?

 5. heinzwerdine

  Lees een reactie van Miguel Munoz-Ortiz waar geen antwoord op gegeven wordt. Jammer want ik heb ook zenuwpijn op mijn voetzolen en gebruik daar ook Lyrica voor, wat dus maar enigszins helpt dus is ook mijn vraag zou CBD olie kunnen helpen om deze ondraaglijke pijn wel te verzachten. Hopelijk krijg ik antwoord!

 6. goya

  De Transvaal apotheek levert 3 soorten cannabis olie.Ik gebruik de Bediol voor zenuwpijn en arthrose.Geen bijwerkingen zials Tramadol enz……..waar ik helemaal gek van wordt.Ik slik 3x 5 druppels. Helaas nog steeds niet vergoed in Nederland. Wat lopen we achter………Tramadol kan ik dozenvol gratis krijgen en een flesje olie a 39euro niet. Jammer jammer…

 7. Admin Auteur bericht

  Een goede CBD zalf zou al een stuk kunnen helpen, maar overleg altijd met uw arts, voor neuropatische pijn kan hij ook medicinale cannabis voorschrijven, indien andere medicatie geen effect genoeg heeft. Het zou eigenlijk andersom moeten zijn.

 8. Birgit van Wetten

  Wat heerlijk dat men op deze manier zoveel mensen kunnen helpen zonder al de farmaceutische troep!

 9. Harry de Rijk

  Ik heb al 8 maanden acnes met heftige pijnen ben al 2x geholpen maar de resultaten zijn er amper. Deze zenuwaandoening zijn zeer pijnlijk alle chemische oa tramadol ben ik mee opgehouden gebruik nu morfine pleisters 25 mg maar werken ook niet afdoende. Nu wil bij apotheek transvaal cannabis bestellen !! Heeft iemand ervaring?? Gr. Harry

 10. corrie schot

  mn man heeft longkanker en echt zoveeeeel pijn na de operatie,s bestralingen chemo en heel veel medicatie word gek vd pijn zenuwpijn en miss tumorpijnen ?? weet iemand wat er voor medicatie kan worden gegeven ,gebruik wel cbd druppels maar lijkt of de pijn dan toe neemt ??? weet het niet meer heeft een pijn pomp met bivacinine en pijnpleisters 2 x 75 heel veeoxicodon en paaracetamol van 1000mgr ook lirica en prednison en maag remmers en misselijkheid pillen 18 per dag een chemo vat is zn lichaam maaar wat te doen ?? de pijnpolie rijk maken !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>