Medicinale cannabis bij osteoporose (botontkalking) en botbreuken

Admin   november 18, 2017   Reageren uitgeschakeld

botontkalkingWat is osteoporose?

Botontkalking is het brozer worden van je botten. Het wordt ook wel osteoporose genoemd. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Eén op de drie vrouwen boven de 60 jaar heeft last van botontkalking. Bij mannen boven de 60 is dit één op de zeven. 

Oorzaak van osteoporose

Je lichaam gaat vanaf je 35e langzaam meer bot afbreken dan er aangemaakt wordt. Hierdoor ontstaat botontkalking. Er zijn een aantal factoren bekend die de kans op het krijgen van botontkalking vergroten:

  • Bij vrouwen: de overgang. Na de overgang maakt het lichaam minder vrouwelijke hormonen aan. Deze hormonen zorgen er juist voor dat de afbraak van botten geremd wordt. Na de overgang breekt je lichaam de botten dus sneller af, waardoor ze brozer worden. Met name wanneer je voor je 45e in de overgang bent gekomen heb je een grotere kans op botontkalking.
  • Te weinig lichaamsbeweging. Bewegen stimuleert de aanmaak van botweefsel.
  • Tekort aan calcium. Calcium is een hoofdbestanddeel van botten. In zuivelproducten zit veel calcium.
  • Tekort aan vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit je bloed op te nemen en in de botten te bouwen. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aan gaat maken.
  • Roken en overmatig alcohol drinken.
  • Bepaalde geneesmiddelen. Van corticosteroïden (dit zijn sterke ontstekingsremmers, zoals prednison) en schildklierhormoon is bekend dat zij de balans tussen botaanmaak en botafbraak verstoren.
  • Bepaalde aandoeningen. Van verschillende maag-, darm- en schildklieraandoeningen is bekend dat ze de kans op botontkalking verhogen. Ook wanneer je op jongere leeftijd een eetstoornis hebt gehad, kun je op latere leeftijd botonkalking krijgen omdat door de ondervoeding je botten een tijdje niet zijn opgebouwd.

Symptomen van osteoporose

Botontkalking op zichzelf geeft geen klachten. Wel loop je een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val. Vooral polsbreuken en een gebroken heup komen vaak voor bij mensen met botontkalking. Ook kunnen de rugwervels gaan inzakken waardoor je kleiner wordt en krommer gaat lopen. Het gebeurt maar zelden dat je pijn hebt door botontkalking, maar ingezakte rugwervels kunnen soms wel pijnklachten of uitvalsverschijnselen geven. 

Bron


 

Bij mezelf is jaren geleden ook botontkalking vastgesteld. Hiervoor gaven ze me allerlei medicatie, die ik liever niet innam, omdat meer familieleden van mij door die medicatie problemen aan o.a. hun nieren hebben gekregen. Ik gebruik hier zelf cannabistinctuur voor, de koude bereiding, deze bevat amper THC maar wel veel THCA . Dit helpt me al jaren voor mijn osteoporose, uit een onderzoek in Israel is gebleken dat THC en CBD helpen bij het herstellen van gebroken botten. Marian Hutten

Lees dit artikel:

Cannabis helpt bij herstellen gebroken botten

Wetenschappers van de Tel Aviv University vinden dat cannabis de genezing van fracturen versneld, het zou kunnen worden gebruikt voor bot-gerelateerde ziekten.

Een been gebroken? Uw arts kan u binnenkort voorzien van een onverwacht recept – wiet.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben ontdekt dat een component van cannabis “aanzienlijk helpt botbreuken te genezen ,” dit hebben universitaire ambtenaren  bekendgemaakt.

De studie, gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research, blijkt dat de niet-psychotrope cannabidiol of CBD,  het genezingsproces aanzienlijk versneld van gebroken botten bij ratten ‘. Deze voordelen waren ook aanwezig, zelfs wanneer de molecule werd gescheiden van THC, het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis. Lees meer

cannabisbones

 

 

 

 

Cannabidiol, a Major Non-Psychotropic Cannabis Constituent Enhances Fracture Healing and Stimulates Lysyl Hydroxylase Activity in Osteoblasts

 

Zo bevordert CBDV, CBG, CBC en THCV ook de groei van botten

 


 

International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Onderzoeken op de IACM website:

Wetenschap/Cellen: Anandamide en 2-AG hebben verschillende effecten op de BOT producerende cellen
Uit studies met menselijke osteoblasten (cellen die BOT produceren) blijkt dat er een duidelijke betrokkenheid van endocannabinoïden anandamide en 2-AG (2-arachidonoylglycerol) in het moduleren van de activiteit van de menselijke osteoblasten is. De effecten van beide endocannabinoïden onderscheiden zich.
Royal Derby Hospital, Universiteit van Nottingham, Verenigd Koninkrijk.
Smith M, et al. PLoS One. 2015 Sep 28;10(9):e0136546.

Wetenschap/Dier: De CB2 receptor is betrokken bij veranderingen van het BOT bij borstkanker
Onderzoekers gebruikte muismodellen om aan te tonen dat “zowel de selectieve activering , alsmede de remming van de CB2 receptor kan hebben, als een mogelijke werkzaamheid bij BOTziekten geassocieerd met kanker, maar verdere studies zijn nodig, en deze vinden momenteel plaats”.
University of Edinburgh, UK.
Sophocleous A, et al. J Biol Chem. 2015 Jul 20. [in press]

Wetenschap: OSTEOPOROSE
Volgens dierenonderzoek aan de universiteit van Edinburg, Groot-Brittannië, kan de activering van de CB1 receptor “tegengestelde effecten hebben op het skelet op verschillende leeftijden.” Terwijl bij muizen zonder CB1 receptoren een verhoogde beendermassa werd vastgesteld tijdens hun leven als gevolg van verminderde beenderresorptie, ontwikkelden zij later ouderdomsgerelateerde OSTEOPOROSE met gereduceerde beendervorming. de wetenschappers merkten op dat “cannabinoïde receptor liganden een therapeutische waarde kunnen hebben voor de versterking van de beendermassa en voor het voorkomen van ouderdomsgerelateerde OSTEOPOROSE.” (Bron: Idris AI, et al. Cell Metab 2009;10(2):139-47.)

Wetenschap: OSTEOPOROSE
Varianten binnen het gen dat de cannabinoïde-2-receptor codeert, blijken geassocieerd te zijn met OSTEOPOROSE en lage mineraaldichtheid in de beenderen. Nieuw onderzoek van de universiteit van Bonn, Duitsland, toont aan dat variaties van dit gen geassocieerd worden met de sterkte van de handbeenderen. (Bron: Karsak M, et al. Hum Genet 2009 Jun 30

Wetenschap: Osteoporose
Onderzoekers aan de Universiteit van Bonn toonden aan dat het gen dat de CB2 receptor codeert, in verband staat met osteoporose (BOTontkalking). Ze analyseerden de genen voor de CB1 en de CB2 receptor bij vrouwen na de menopauze die osteoporose hebben. In vergelijking met een controlegroep vonden de wetenschappers vaker een bepaalde variant van het CB2 receptor-gen bij patiënten met osteoporose. Zij concludeerden dat deze resultaten “een rol aantonen voor de dominante perifere CB2 receptor bij het ontstaan van osteoporose.” (Bron: Karsak M, et al. Hum Mol Genet. 4 oktober 2005 ;

Wetenschap/Mens: stevige cannabis gebruikers kunnen mindere botdichtheid hebben.

In een studie met 56 regelmatige en 144 stevige cannabis gebruikers, werd cannabisgebruik geassocieerd met lage minerale botdichtheid.

.(Let op dit onderzoek gaat over het roken van cannabis met tabak)
Western General Hospital, University of Edinburgh, UK.
Sophocleous A, et al. Am J Med. 2016 Sep 1. [in press]