Medicinaal gebruik van cannabis bij anorexia / boulimie (eetstoornissen)

Admin   oktober 21, 2017   Geen reacties

Anorexia nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft, een grote angst heeft om dik te worden en niet probeert een normaal lichaamsgewicht na te streven.

De stoornis kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben en zelfs tot de dood leiden. De naam is afgeleid van het griekse woord voor eetlust (orexia), “nervosa” slaat op de vermeende neurotische achtergrond. We onderscheiden twee types: het beperkende type, het gewicht wordt streng onder controle gehouden en er wordt weinig gegeten (vaak in combinatie met overmatig lichamelijke activiteiten). Het tweede type is het gemengde type, zij gaan eerst niets eten en als dit tot geen resultaat leidt gaan ze overmatig veel eten en daarna alles uitbraken. Mensen met anorexia hebben een veel te laag gewicht voor hun leeftijd en lengte.

Een andere eetstoornis is boulimie dit is een psychische ziekte waarin een persoon terugkerende eetbuien heeft gevolgd door een of meer van de volgende, opzettelijke handelingen die de opname van het voedsel compenseren en gewichtstoename verhinderen:; braken, ongepast gebruik maken van laxeermiddelen of andere medicijnen, bovenmatige lichamelijke oefening en vasten.

Als jij in je directe omgeving merkt dat iemand enorm met zichzelf bezig is en drastisch af aan het vallen is, praat met deze persoon. Maak haar of hem bewust van waar ze mee bezig zijn en wat de gevolgen kunnen zijn. Ik ben een paar mensen verloren door anorexia, zelf heb ik 10 jaar boulimie gehad na mijn pubertijd en ben wakker geschut door  het verliezen van deze personen. Je lichaam is jouw tempel, je hebt er maar een, ben er zuinig op!

Zoals bekend wordt cannabis voorgeschreven bij misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering, verzwakking en braken.

Het eetlustverwekkend effect van THC is al merkbaar bij een totale dagelijkse dosis van 5 mg. Indien nodig kan de dagelijkse dosis tot 20 mg verhoogd worden. Uit een langetermijnonderzoek bij 94 AIDS-patiënten blijkt dat het eerlustverwekkend effect van THC maanden blijft voortwerken, wat een bevestiging is van een eerder uitgevoerde studie van 6 weken. THC verdubbelde de eetlust in vergelijking met een placebo. De patiënten behielden een stabiel lichaamsgewicht gedurende de studieperiode van 7 maanden. Een positieve invloed op het lichaamsgewicht werd ook vastgesteld bij 15 Alzheimer-patiënten die daarvoor niet konden eten. Bron


 

Strains die men kan gebruiken bij anorexia

gewichtcontrole

 

 


 

Anorexia is een ernstige eetstoornis, een categorie die maar liefst 30 miljoen mensen per jaar beïnvloedt. Studies hebben aangetoond dat cannabis een effectieve behandeling van bepaalde aspecten van de aandoening kan ondersteunen en in verschillende staten van de US is medicinale cannabis als behandeling goedgekeurd . Lees meer


medicinaaleffectcannabinoiden

Kan wiet je helpen bij een eetstoornis? (Vice)

augustus 17, 2015 door Arielle Pardes

Anna Demarco rookte op haar eenentwintigste voor het eerst wiet. Het begon met een paniekaanval, in de auto bij haar vriend Patrick. Tijdens ritjes met de auto rookte hij altijd wiet, dus gaf hij z’n waterpijp aan Anna, om haar te kalmeren. Anna wist geen betere oplossing, dus nam ze de waterpijp aan en rookte.

Angst was een serieus probleem voor Anna, die al zolang ze zich kon herinneren anorexia had. Ze woog minder dan 45 kilo voordat ze naar de brugklas ging, en tegen de tijd dat ze twintig was, schommelde haar gewicht tussen de 50 en het gevaarlijk lage 38 kilo. De angst leek haar eetstoornis te verergeren, en leidde soms tot hevig kokhalzen, zoals die dag ook gebeurde.

In de auto met Patrick kuchte ze een paar keer, terwijl de rook haar longen inkwam. Toen ging ze weer achterover liggen, en ze realiseerde dat ze zich rustig voelde. Haar ademhaling stabiliseerde, en haar paniek smolt als sneeuw voor de zon. Ze was relaxed. Ze was vrij.

Ze had honger.

Vijf minuten later belde Anna haar moeder om te zeggen dat ze twijfelde over wat ze zou gaan eten. Haar moeder huilde van geluk. Anna en Patrick gingen naar een buffet om te lunchen en Anna negeerde haar gebruikelijke etensregels – de dwangmatige regels die anorexiapatiënten zichzelf opleggen. Ze ging het hele buffet af, en nam zelfs softijs als toetje. Voor de eerste keer in haar leven voelde ze zich normaal.

Een paar Quotes

Het probleem is dat er weinig onderzoek is naar wiet en eetstoornissen. De US Department of Health & Human Services trekt jaarlijks dertig miljoen dollar uit voor research naar eetstoornissen, wat neerkomt op één dollar per persoon met een stoornis. Dat in tegenstelling met de 81 miljoen voor posttraumatische stress (16 dollar per persoon), de 259 miljoen voor schizofrenie (74 dollar per persoon), en 404 miljoen voor depressie (ongeveer 122 dollar per persoon).

Het is niet alleen zo dat er minder geld voor onderzoek naar eetstoornissen is, het probleem is ook dat er meer mensen last hebben van een eetstoornis dan PTSS-, schizofrenie- en depressiepatiënten bij elkaar. Eetstoornissen hebben ook een hoger sterftecijfer dan andere psychische ziekten, en het is de enige psychische aandoening waarvan de symptomen tot de dood kunnen leiden.

Lees hier heel het verhaal


 

International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Op de IACM website staan de volgende artikelen

Wetenschap: THC bevordert gewichtstoename bij ouderen die lijden aan eetlust- en gewichtsverlies

Volgens onderzoek dat gedaan werd aan de St. Louis Universiteit, kan het gebruik van cannabis gewichtstoename veroorzaken bij oudere personen die lijden aan ANOREXIA (eetlustverlies) en gewichtsverlies. Wetenschappers bestudeerden een waarnemingsoverzicht van 28 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 79,5 jaar die oraal THC toegediend kregen gedurende twaalf weken.

Het gemiddelde aanvangsgewicht was 47,5 kg. Vijftien deelnemers (53,5 procent) wonnen aan gewicht door gebruik van THC. Bij tien van hen werd een toename van meer dan 2,3 kg gemeten en bij zes patiënten meer dan 4,5 kg. Patiënten die met THC gewicht verloren waren jonger dan degenen die gewicht wonnen (resp. 70,9 en 90,8 jaar). In het algemeen was er met THC een gemiddelde gewichtstoename van 1,4 kilogram. Elf patiënten verloren gewicht. Van degenen die gewicht verloren, overleden er intussen zeven (64 procent) in vergelijking met vier (26 procent) in de subgroep met gewichtstoename.

Het volledige uittreksel van de studie is beschikbaar op: www.cannabis-med.org/studies/study.php

(Bron: Wilson MM, Philpot C, Morley JE. ANOREXIA of aging in long term care: is dronabinol an effective appetite stimulant? – a pilot study. J Nutr Health Aging 2007;11(2):195-8.)

Wetenschap/Mens: THC verhoogt de intensiteit van fysieke activiteit in patiënten die lijden aan anorexia nervosa.

In een placebo-gecontroleerd cross-over studie, waaraan 24 volwassen vrouwen met anorexia nervosa deelnamen, veranderde oraal toegediende THC de duur van de fysieke activiteit niet, terwijl de gemiddelde intensiteit matig verhoogd werd met 20%, wat resulteert in een verhoogde energieverbruik. De hoeveelheid fysieke activiteit is onnodig hoog bij maximaal 80% van de patiënten met  anorexia nervosa, als gevolg van bewuste inspanningen om gewicht te verliezen.
Centre for Eating Disorders, Odense University Hospital, Denmark
Andries A, et al. Eat Weight Disord. 2014 Jun 3. [in press]

Wetenschap: anorexia nervosa
Wetenschappers aan de universiteit van Napels, Italië, ontdekten dat bepaalde variaties in het gen voor de CB1 receptor en het gen voor het eiwit FAAH dat verantwoordelijk is voor het afbreken van endocannabinoïden, meer voorkomen bij patiënten die lijden aan anorexia nervosa en/of bulimia nervosa. (Bron: Monteleone P, et al. Genes Brain Behav 2009 Jun 26. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>