‘Matig bewijs voor medisch nut cannabis’ (Telegraaf)/Bewijs dat medicinale wiet helpt tegen pijn ‘matig’ (volkskrant)

Admin   juni 24, 2015   Geen reacties
MAASTRICHT – Veel zieken zeggen baat te hebben bij cannabis als medicijn, maar of het ook daadwerkelijk goed werkt, wordt maar matig bewezen door wetenschappelijke studies. Dat stellen onderzoekers die 79 studies naast elkaar hebben gelegd. Het onderzoek wordt geleid door Jos Kleijnen, hoogleraar Systematic reviews in health care van de Universiteit Maastricht.
 

Aan de 79 studies deden in totaal 6462 deelnemers mee. „De meeste studies wekten de suggestie dat cannabinoïden de symptomen verbeterden, maar die verbanden waren niet in alle studies statistisch significant”, meldt de universiteit.

‘Zwakke bewijsvoering’

Het bewijs voor een gunstige werking van cannabis bij chronische pijn en spasmen door Multipele Sclerose bleek bijvoorbeeld matig. Voor het verbeteren van misselijkheid bij chemotherapie vinden de onderzoekers het bewijs zelfs zwak. Dat geldt ook voor gewichtstoename bij HIV, slaapstoornissen en Tourette. Volgens de studie is het nut bij angststoornissen nog slechter bewezen. „Beweringen dat cannabinoïden geen effect zouden hebben op psychose of depressie bleken op zeer zwakke bewijsvoering te rusten.”

De onderzoekers vonden wel een „verhoogd risico op korte termijn-bijwerkingen”. Daaronder vallen duizeligheid, droge mond, misselijkheid, moeheid, slaperigheid, evenwichtsstoornissen en hallucinaties.

Bron


 

Het tegendeel van dit artikel kan je o.a. hier lezen.

Ook op de website van de IACM kunt u veel wetenschappelijke bewijzen vinden omtrent de medicinale werking van cannabis.


 

Vandaag dit artikel in de Volkskrant!

Bewijs dat medicinale wiet helpt tegen pijn ‘matig’

Het wetenschappelijk bewijs voor de werking van medicinale wiet laat te wensen over. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Maastricht.

De studie verschijnt op een moment dat het internationale vertrouwen in mediwiet juist groeit. Zo legaliseerde een groot aantal Amerikaanse staten het medicinaal gebruik van cannabis dit jaar. In Nederland is mediwiet al sinds 2003 beschikbaar in de apotheek.

De onderzoekers bekeken 79 zogeheten randomized control trials; experimenten waarbij proefpersonen willekeurig worden ingedeeld in groepen die de echte stof krijgen of een neppil (placebo). Alle studies werden langs de methodologische meetlat gelegd. Deden er genoeg proefpersonen mee om zinnige uitspraken te doen? Was het onderzoek voldoende geblindeerd, of konden de onderzoekers of proefpersonen weten wie de placebo kreeg?

‘Matig’ bewijs

Medicinale cannabis

Medicinale cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de hennepplant. Cannabis bevat verschillende werkzame bestanddelen. Uit Leids en Utrechts onderzoek uit 2013 blijkt dat Nederland ruim 5.000 geregistreerde gebruikers telt van medicinale wiet. Patiënten die naar de coffeeshop gaan of zelf telen, zijn niet meegerekend.

Het bewijs dat cannabis helpt tegen chronische pijn is ‘matig’, concluderen de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA. Bij veel andere klachten waarvoor artsen soms medicinale cannabis voorschrijven – slaapstoornissen, misselijkheid bij chemotherapie – is de kwaliteit van het bewijs zelfs ‘laag’, aldus de onderzoekers.

‘Naar het effect van medische cannabis op depressie vonden we geen enkele randomized control trial’, zegt Jos Kleijnen, hoogleraar systematisch literatuuronderzoek in de gezondheidszorg. ‘Opmerkelijk, want artsen schrijven hiervoor soms wel degelijk medische cannabis voor. Ook valt op dat de studies veel bijwerkingen rapporteren. Stel, de pijn neemt iets af, maar je wordt wel duizelig en moe; is dat het je waard?’

Ik zeg alleen dat het bewijs mager is, en dat de kwaliteit van de studies omhoog moet

Jos Kleijnen, hoogleraar systematisch literatuuronderzoek in de gezondheidszorg

De Maastrichtse hoogleraar benadrukt dat zijn studie niet betekent dat experimenteren met medische cannabis zinloos is. ‘Ik zeg alleen dat het bewijs mager is, en dat de kwaliteit van de studies omhoog moet.’

Farmaco-epidemioloog Rob Heerdink van de Universiteit Utrecht – niet betrokken bij de nieuwe studie – beaamt dat de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek naar mediwiet vaak teleurstellend is. ‘Dan gebruiken onderzoekers bijvoorbeeld cannabis in zijn geheel, in plaats van de afzonderlijke werkende stoffen in de plant te testen. Terwijl je precies wilt weten welke stof de pijn vermindert of een bepaalde bijwerking veroorzaakt.’

Vergeleken met regulier medisch onderzoek kampen studies naar mediwiet met geldgebrek, stelt Heerdink. ‘Farmaceuten pompen miljoenen in studies naar experimentele medicijnen. Ze halen alles uit de kast om het door hen gepatenteerde stofje goed te testen, zodat ze geen problemen krijgen met de bewijslast. Onderzoek naar mediwiet is vaak kleinschaliger en wordt uitgevoerd met een beperkt budget.’ Heerdink pleit voor meer samenwerking tussen universiteiten om grotere studies op te zetten naar de voor- en nadelen van medicinale wiet. ‘Dan kunnen we pas zinnige conclusies trekken.’

5.000 gebruikers

Medicinale cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de hennepplant. Cannabis bevat verschillende werkzame bestanddelen. Uit Leids en Utrechts onderzoek uit 2013 blijkt dat Nederland ruim 5.000 geregistreerde gebruikers telt van medicinale wiet. Patiënten die naar de coffeeshop gaan of zelf telen, zijn niet meegerekend.

Bron


Deze gegevens kloppen heden al niet meer, momenteel zijn er maar ruim 1.000 geregistreerde gebruikers, van medicinale cannabis van Bedrocan!

Omdat o.a. de soorten niet effectief genoeg werken en omdat de zorgverzekeraars het niet vergoeden, volgens onze nog lopende enquete dus genoodzaakt zijn naar de coffeeshop te gaan, het te kopen op het illegale circuit of zelf kweken.

De media probeert momenteel alles te doen om cannabis nog negatiever in het daglicht te brengen, wij medicinaal cannabis gebruikers zullen het tegendeel steeds bewijzen, met relevante gegevens en geen achterhaalde gegevens die niet kloppen. Hebben ze de bijvoorbeeld de juiste soortjes genomen? De juiste dosis? De juiste toedieningsvorm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>