Legalize it! (FTMnl)

Admin   augustus 10, 2015   Geen reacties

 


 

ERIC SMIT Ooit liep Nederland ver voorop als het ging om het gebruik van cannabis, maar dat is al jaren niet meer het geval. De grootste doorbraken komen nota bene uit het land dat al decennialang een verbeten oorlog voert tegen recreatieve drugs: de Verenigde Staten. Ook in economische zin. In Californië is zelfs sprake van een ‘green rush’.

De vettige bloemen van het plantje zien er een beetje uit als broccoli en het goedje heeft met name Amsterdam een wereldnaam bezorgd: Cannabis. Er bestaat geen stad in de wereld waar je zo uitgebreid kunt shoppen naar deze geestverruimende rookwaar als in onze hoofdstad en dat weten miljoenen buitenlandse bezoekers jaarlijks op waarde te schatten. Vele andere ondernemers in Amsterdam en omstreken profiteren daarvan.

Er zijn vele coffeeshops waar je fraaie menulijsten hebt waar je naast de vele soorten veelal binnenlands geteelde wiet ook de meest exquise buitenlandse hashsoorten op aantreft. De betere coffeeshops vertellen er ook bij wat de gebruiker van het product mag verwachten. Een beetje zoals een wijnkaart in een goed restaurant. De wiet Amnesia Haze ruikt strong, sweet & pungent, smaakt rich and fruity en heeft een very strong body high. De coffeeshop waar je dit potente rokertje kunt bestellen heet De Dampkring. Deze zaak vormde ooit even het decor in de Amerikaanse speelfilm Ocean’s Twelve met onder andere George Clooney en Brad Pitt in de hoofdrollen. De opnamen van enkele Amsterdamse scenes kon ik ooit op afstand vanuit de redactie van mijn toenmalige werkgever Quote aan het Koningsplein aanschouwen.

Hollandse innovaties

De film gaat over een groep van meesterkrakers die kortstondig in Amsterdam zijn neergestreken om er een zeer zeldzaam aandeel te stelen van een bedrijf waar de stad in de Gouden Eeuw mede beroemd om werd: de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Hoewel het deels op roof, plundering en uitbuiting gebaseerde bedrijfsmodel van de VOC ons in bepaalde delen van de wereld iets minder populair maakte, moeten we vaststellen dat de VOC in economische zin veel voor Nederland heeft betekend. De VOC was het eerste bedrijf ooit dat aandelen uitgaf op ’s werelds eerste effectenbeurs, die van de stad Amsterdam. Twee Hollandse innovaties die de wereld enorm zouden veranderen. Dat dit bedrijf – dat overigens dankzij de lucratieve opiumhandel in de Indische archipel floreerde – in Amsterdam ontstond, had veel te maken met de vrije geest die in dit deel van de Nederlanden rondwaarde. Een vrije geest die de voornaamste voorwaarde was voor een eeuw van ongekende bloei.

DE VRIJE GEEST WAS DE VOORNAAMSTE VOORWAARDE VOOR EEN EEUW VAN ONGEKENDE BLOEI

Diezelfde praktische en vrije Hollandse geest bracht beleidsmakers er in de jaren zeventig van de vorige eeuw er toe om de opiumwet te wijzigen en een scheiding aan te brengen tussen soft- en harddrugs. Deze wetswijziging zorgde voor het halfslachtige maar inmiddels vermaarde ‘gedoogbeleid’ dat vele lieden ertoe bracht een coffeeshop te beginnen.

Dat laatste is tegenwoordig een stuk lastiger. Het ooit zo liberale beleid in Amsterdam is er steeds meer op gericht om cannabiscoffeeshops te sluiten en de sector – die te crimineel zou zijn – in te krimpen. De laatste vijftien jaar hebben we heel geleidelijk aan in heel Nederland de war on softdrugs kunnen zien toenemen. En het is niet waarschijnlijk dat deze krampachtige greep van de overheid op de cannabissector snel zal verslappen. Onze huidige minister van Justitie – de VVD’er Ard van der Steur – is net als zijn meeste partijgenoten een compromisloze tegenstander van het cannabisplantje dat volgens hem alleen maar dood en verderf zaait. Het legaliseren van softdrugs lijkt in Nederland verder weg dan ooit.

Lees meer


 

Overal in de wereld wordt het momenteel gelegaliseerd.

Ook in Europa is dit nodig.

Legaliseren of niet?

Cannabis hoort niet in het wetboek van strafrecht. Het is een plant, die vele mensen en dieren kan helpen. Op een natuurlijke manier. Tijd dat het gezondheidsaspect naar voren komt, ook in Nederland.


 

Heb jij al deelgenomen  aan deze Petitie?

Petitie: Erken cannabis als medicijn

 

mymedicine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>