Kweek medicinale cannabis: Vijf planten, Verantwoord, Veilig, Verzekerd en Verwittig

Admin   oktober 28, 2017   Reageren uitgeschakeld

 

Informeren gemeente belangrijke stap in legaliseren medicinale thuiskweek.

De PGMCG is er voor alle patiënten in Nederland die vragen hebben over het medicinaal gebruik van cannabis. We ondersteunen en adviseren waar we kunnen. Dat doen we via internet, telefoon en ook weleens persoonlijk als dat wenselijk is.

In Tilburg hebben we ons eigen kweekproject. We hebben toestemming van burgemeester Noordanus om onder strikte voorwaarden thuis legaal 5 planten te kweken. We zijn bezig om dit project samen met de gemeente en andere partijen goed vorm te geven zodat patiënten uit andere gemeenten ook volgens het ‘PGMCG-model’ kunnen gaan kweken. We krijgen hier veel (aan)vragen over.

We lichten patiënten uit andere gemeenten altijd zo goed en zo volledig mogelijk voor als ze zelf ook willen gaan kweken. We benadrukken dat ze zich keurig aan de regels te houden van onze stichting (om legaal, veilig en begeleid te kweken) en vervolgens vooral zelf in gesprek gaan met hun eigen gemeente. Ons advies is om de burgemeester zelf hierover te spreken te krijgen. Zo is het ons ook gelukt.

Hoe belangrijk het is om met de eigen gemeente in gesprek te gaan, hebben we helaas gehoord van Boris, een glazenwasser van 32 jaar uit Nissewaard en vader van twee kinderen. Hij gebruikt medicinale cannabis en heeft alle informatie van onze website op een goede manier gebruikt:

  • hij heeft een doktersverklaring
  • hij heeft een veilige kweekkast aangeschaft
  • groeit daar 5 planten
  • heeft zijn stroomvoorziening NEN-gekeurd
  • is ingeschreven bij onze stichting en heeft het convenant ondertekend

NU IS HIJ TOCH GERUIMD…

  • omdat hij niet in overleg is gegaan met zijn eigen gemeente en dus feitelijk geen toestemming heeft om legaal met 5 planten zijn eigen medicijn te kweken.
  • Ondanks dat ook nog een andere patiënt staat ingeschreven uit Nissewaard, die wel toestemming heeft gekregen van de gemeente. 

HET KAN OOK ANDERS…

In dezelfde en andere gemeenten zijn er patiënten die zich zowel aan de richtlijnen van de PGMCG houden als ook in het bezit zijn schriftelijke toestemming van hun burgemeester om 5 planten voor medicinaal gebruik te telen. Deze patiënten worden niet geruimd, maar wel gecontroleerd door de gemeente. In Tilburg zijn we op dit moment ook nog in gesprek met de gemeente over de juiste manier van handhaving.

Wij vinden dit heel erg jammer en verdrietig voor Boris dat hij zich zo heeft ingezet voor normalisering van cannabis en dat hij nu toch met lege handen achter blijft. Daarom willen we door het publiceren van zijn verhaal hieronder proberen te voorkomen dat dit ook andere patiënten overkomt. Dus, wil je thuis legaal kweken, ga in overleg met je gemeente!!!

Marian & Serge

23 mei 2016 Cannabis Lijst Smolders wil thuisteelt voor Medicinale gebruiker in gemeenteraad

13 juni 2016 Cannabis patiënten eigen kweek gemeenteraad Tilburg

27 juni 2016 PGMCG In gesprek met burgemeester Noordanus: Eigen medicinale cannabis kweek

13 september 2016 Patiënten in Tilburg mogen thuis cannabis kweken voor medicinaal gebruik


 

Verhaal van Boris.

Ik ben een jongeman van 33 jaar en trotse vader van twee mooie dochters. Ik heb twee jaar geleden een ongeval gehad met een hoogwerker. Ik ben afgekeurd en kwam thuis te zitten. Ik slikte tramadol, paracetamol en diclofenac, maar dat beviel niet goed. Ik kreeg last van maagklachten en verloor veel gewicht. Ik ging op onderzoek uit en kwam er achter dat cannabis een goede werking had op mijn klachten. Voor mijn chronische rug en bekkenklachten gebruik ik minimaal 5 gram schone medicinale wiet per dag. Omdat ik de wiet uit de coffeeshop niet kan betalen in de hoeveelheid die ik nodig heb, wilde ik graag zelf gaan telen. Toen kwam ik bij Marian en Serge van de PGMCG terecht.

Ik ben een jaar in overleg geweest met mijn arts, voordat hij mijn verklaring ondertekende voor het kweken van mijn eigen cannabis om medicinale redenen, daarna heb ik mij ingeschreven bij stichting PGMCG en kreeg ik mijn registratienummer.

Ik heb me aan het convenant gehouden echter ben ik vergeten dit te melden aan de gemeente, dit had ik verkeerd begrepen.

Op woensdag 18 oktober jongstleden omstreeks 11:15 uur werd er op me deur geklopt.

Tot mijn verbazing stond de politie voor me deur met de mededeling dat er een illegale hennepkwekerij in me schuur is. De agent vroeg of deze mocht doorlopen naar de tuin, omdat de rest van het team achter stond in het brand pad van de tuinen. Op dat moment zei ik ja omdat ik volledig in de overtuiging was dat ik niks fout deed, ik vermelde ook gelijk dat ik medisch patiënt was en tevens in het bezit was van de verklaring voor het kweken van mijn eigen medicinale cannabis en de benaming illegale hennepkwekerij dus nooit naar mij kon verwijzen. Ik had immers maar 5 medische planten staan, wel stonden deze in een daarvoor ingerichte kweekruimte dit omdat het klimaat van Nederland het mij niet toelaat mijn eigen medicijn te verbouwen wel is deze installatie volledig volgens de toen geldende regels van het convenant van de stichting PGMCG waar ik ingeschreven sta neergezet. Gewoon netjes in het stopcontact en alle veiligheidsmiddelen ertussen die benodigd waren om brandgevaar uit te sluiten en te zorgen dat niemand er overlast van zou kunnen ondervinden dat ik zelf mijn medicijn teel. Hier hadden de desbetreffende agenten geen boodschap aan en ik deed me tuin deur ook maar open en toen stapte er nog een drie agenten naar binnen en twee rechercheurs en twee man de het crisisteam Nissewaard en twee man van de Stedin, de mensen van Stedin wilde mijn meterkast zien op eventuele aftap van stroom, ik vertelde gelijk dat ze mochten kijken omdat ik immers mijn stroom gewoon netjes betaal.

Toen werd mij verteld dat alles zeer netjes en veilig was aangesloten, maar zei mij toch een factuur van 3 à 400 euro zouden toesturen, omdat zij zijn komen kijken, ik zei dat is wel heel raar ik betaal voor me stroom, dus waarom zou ik dat betalen, hierop zeiden ze dat dit normaal was en dat ik blij moest zijn dat ik niet afgesloten ben heel apart als ik gewoon betaal en hij me net nog zei dat alles netjes en veilig was aangesloten op dat moment zag ik een agent en een rechercheur mijn schuur ingaan en foto’s maken van mijn planten. Ik zei dat ik daar niet van gediend was en dat ik daarvoor geen toestemming verleend had, waarop mij werd verteld dat hun geen toestemming nodig hadden. Ik zei nogmaals dit is mijn medicijn en die wou ik zondag gaan oogsten omdat mijn olie bijna op is toen zei de officier dat mijn medicijn vernietigd moest worden en me medische kweekruimte moest geruimd worden.

 

Waardoor ik het nu echt niet meer weet en snap ook niet dat iemand mijn medicijnen kan vernietigen. Dus in Nederland wordt je blijkbaar gestraft voor het zelf vervaardigen van je medicijn en wordt willens en wetens alsnog je medicatie vernietigd. Dit vind ik te gek voor woorden gezien het feit dat ik weer positief in het leven stond nu ik me chemische medicatie aan het afbouwen was omdat de cannabis voor mij in alle opzichten een veel beter medicijn is voor de bestrijding van de hevige pijnen die ik dagelijks ondervind.

 

boris1 boris2 boris3 boris4