International Association for Cannabinoid Medicines – Nieuwsbrief 24/12/2016

Admin   december 24, 2016   Reageren uitgeschakeld

International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

International Association for Cannabinoid Medicines – Nieuwsbrief 24/12/2016 Bulletin

Medicinaal cannabis nieuws, wetenschappelijke onderzoeken en meer.

For other languages scroll down please.


 

vlagcanadawiet

Canada: De Task Force voor de legalisering en regulering van Cannabis  presenteert haar rapport

De canadese regering wil zich op basis van een bericht wat op 13 december gepubliceerd is, tot eind 2018 of begin aanvang 2019 de tijd geven, om de markt voor de vrijetijdsconsumptie van cannabis te openen. De geplande regeling zal personen boven de 18 jaar toestaan, cannabis van een groot aantal producenten en verkopers te kopen of zelf cannabis te kweken.  De voorzitter van deze werkgroep is de voormalige liberale minister Anne McLellan, de Vice-voorzitter is Mark Ware, voorzitter van de IACM. Het bericht geeft 80 aanbevelingen ter beëindiging van het cannabisverbod, die in 1923 begon, en maken gebruik van een model vergelijkbaar met de verkoop van tabak en alcohol.

Het verslag vermeld dat Canadezen tot 30 gram cannabis voor persoonlijk gebruik mogen kopen en dit ook mogen vervoeren, en degenen die het wellicht zelf thuis willen kweken  mogen 4 planten hebben. Het systeem zal de verkoop in winkels en verzending per post invoeren, om voor een grote veelvoud van producenten, die legaal werken, inclusief de actuele producenten van medicinale cannabis, mogelijk te maken. Een officiële vertegenwoordiger van de bond verklaarde, dat het bericht binnen de regering goed opgenomen was en een grote impact zal hebben op de aanstaande wetgeving voor de legalisering van cannabis, die op de agenda van het Parlement staat in het voorjaar van 2017.

Globe and Mail vom 13. Dezember 2016

A Framework for the Legalization and Regulation of Cannabis in Canada


 

verkeerWetenschap/mens: Legalisering van cannabis voor medisch gebruik is geassocieerd met verminderde dodelijke slachtoffers als gevolg van verkeersongevallen in de VS

Het veranderen van wetten voor medicinale cannabis in veel staten in de US, heeft een trend doorgezet met vermindering van dodelijke ongevallen in het verkeer door jongere bestuurders en bestuurders van middelbare leeftijd.  Dit is de uitslag van een analyse van een rapportage, die dateren van 1985-2014 van Fatality Analysis Reporting Systems in de US, door onderzoekers van de universiteit van Columbia in New York, de universiteit van Californie in Davis en de  universiteit van Boston (USA).

Gemiddeld waren in staten met medische cannabiswetten, in vergelijking met Staten zonder dergelijke wetten,  26% minder sterfgevallen in het verkeer. Medische cannabiswetten waren direct verbonden met een vermindering van verkeersongevallen van personen in de leeftijd tussen 15 en 24, evenals een met extra jaarlijkse geleidelijke vermindering van mensen tussen 25 en 44 jaar. Echter bleek uit staatspecifieke resultaten, dat slechts 7 Staten vermindering hadden na de invoering van deze wetten. Distributiepunten voor cannabis werden ook geassocieerd met reducties van verkeersdoden in personen tussen 25 en 44 jaar. De onderzoekers concludeerden dat zowel medische cannabiswetten en distributiepunten “geassocieerd werden met reducties van verkeersdoden, speciaal bij degene in de leeftijd tussen 25 en 44 jaar. Een staatspecifieke analyse toonde een heterogeniteit van de relatie tussen [medische cannabiswetten] en verkeersdoden, wat suggereert, dat deze worden beïnvloed door andere lokale factoren. Deze bevindingen kunnen invloed hebben op politieke besluiten over de invoering of herziening van medische cannabiswetten en de uitvoering ervan.”

 Santaella-Tenorio J, Mauro CM, Wall MM, Kim JH, Cerdá M, Keyes KM, Hasin DS, Galea S, Martins SS. US Traffic Fatalities, 1985-2014, and Their Relationship to Medical Marijuana Laws. Am J Public Health, 20. Dezember 2016:e1-e7. [im Druck]

Nieuws in het kort

 


 

mexicoweed

Mexico: Het Senaat heeft een wetsvoorstel laten passeren voor de legalisatie van cannabis voor medicinaal gebruik
Het mexicaanse senaat heeft op 13 december met overweldige meerderheid een wet aangenomen, die het gebruik van medicinale cannabis toestaat. Het wetsvoorstel, die deel van een voorstel  van het congres in dit jaar is, van president Enrique Peña Nieto moet nog door het mexicaanse parlement worden aangenomen, zodat het een wet wordt.
Reuters vom 13. Dezember 2016


 

slokdarm

Wetenschap/Mens: De activering van de CB1-Receptor bij slokdarmkanker kan  kankercelprofileratie bevorderen
In een studie met patiënten, die last hebben van een plaveiselcelcarcinoom in de slokdarm, was een sterke aanwezigheid van CB1 receptoren in de kankercellen met een verhoogd risico voor metastase en een slechtere prognose van de ziekte. Met behulp van deze kankercellen, vonden de onderzoekers dat de activering van de CB1 receptor ” celproliferatie en invasie lijkt te bevorderen”.
Medizinische Fakultät, Oita Universität, Japan.
Hijiya N, et al. Pathol Int, 15. Dezember 2016 [im Druck]


 

schizo

Wetenschap/mens: Het risico op schizofrenie is zeer gering voor cannabisgebruikers
Onderzoekers onderzochten, of cannabisgebruik schizofrenie veroorzaakt of dat het cannabisgebruik en het schizofrenierisico op een genetische afwijking berust. Ze gebruikte de gegevens van het genom van de internationale cannabis Consortium (ICC) en de Psychiatrische Genom-Consortium (PGC2). Het gaf enige aanwijzingen, die met de aanname een causaal effect heeft bij het intreden van het cannabisgebruik in overeenstemming zijn met het risico van schizofrenie. De auteurs schreven, dat het „een amper bewijs is,  dat schizofrenierisico met het beginnen van cannabis wordt voorspeld“.
MRC Integrative Epidemiology Unit, Universiteit Bristol, Groot-Britanie.
Gage SH, et al. Psychol Med, 8. Dezember 2016:1-10. [im Druck]


 

bier

Wetenschap/mens: In de Staten van de Verenigde Staten waar cannabis werd gelegaliseerd, daalde het verkoop tarief voor bier
Onderzoek bureau Cowen & Company analyseerde de status van de bier-industrie in Colorado, Oregon en Washington, waar cannabis legaal is. De Industrie-Website Brewbound melde, dat de verkoopcijfers voor bier in de afgelopen 2 jaar terug liepen en achterbleven bij de bierverkoop in het hele land.
Time vom 6. Dezember 2016


 

vsvlag

VS: Cannabisgebruik door jongeren gedaald
De consumptie van alcohol, cannabis, voorgeschreven medicijnen en illegale substanties is volgens een studie van het Nationaal Instituut voor Gezondheid,  onder de jongeren in de VS  in 2016 verder afgenomen en volgt verder een langdurige trend. Dit onderzoek toonde ook, dat oudere studenten cannabis ongeveer gelijk als in 2015 gebruikte. Van deze verklaarde 22,5 %, dat ze minstens eenmaal in de afgelopen maand wiet gerookt of gegeten hebben en 6 % gaf dagelijkse consumptie aan.
Reuters vom 13. Dezember 2016


vroeggeboorte

Wetenschap/mens: Meer zwangere vrouwen consumeren cannabis dan in voorgaande jaren
Meer vrouwen in de VS gebruiken cannabis tijdens de zwangerschap als voorheen, om misselijkheid en braken te behandelen. Bijna 4 % van de zwangere vrouwen in leeftijd tussen 18 en 44 jaar, gaven in 2014 aan, dat ze cannabis in de afgelopen maand hebben geconsumeerd, in vergelijk met  2,4 % in het jaar 2002.
Columbia Universität, New York, USA.
Brown QL, et al. JAMA, 19. Dezember 2016 [im Druck]


 

Cyd4qlFVQAATH9X

Wetenschap/mens: cannabisconsumptiestoornissen worden geassocieerd met een verminderde kwaliteit van leven
In een overzicht ontdekte onderzoekers, dat cannabisconsumptiestoringen met een verminderde levenskwaliteit verbonden was. Het was niet mogelijk, de vraag te beantwoorden, of de verminderde levenskwaliteit, bijvoorbeeld als gevolg van chronische ziekten, het begin van de cannabisconsumptie veroorzaakte, of dat cannabisconsumptiestoringen een verminderde levenskwaliteit veroorzaakte.
Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, USA.
Goldenberg M, et al. Am J Addict, 21. Dezember 2016 [im Druck]


cocaplant

Wetenschap/dier: de blokkade van de CB1 receptor en activering van de CB2 receptor kan de verslaving aan cocaïne verminderen

In een studie met ratten verminderde een antagonist (Rimonabant) op de CB1-Receptor en een agonist (JWH-133) op de CB2-Receptor, de verslaving aan cocaïne. De auteurs concludeerde, dat „Cannabinoide-CB1- en CB2-Receptoren het door cocaïne geïnduceerde   gemoduleerde beloningsgedrag en contrasterende functies bij het reguleren van uitoefenen van de versterkende en psychomotorische gevolgen van cocaïne”.
Medische Faculteit, Instituut voor Gezondheidswetenschappen, Universiteit van Ioannina, Griekenland.
Delis F, et al. Int J Neuropsychopharmacol, 19. Dezember 2016 [im Druck]


 

astma

Wetenschap/dier: De remming van CB2 receptor verminderd de ontsteking van de luchtwegen bij astma
Door het vergelijken van de reacties op allergenen bij muizen zonder CB2-Receptoren en normale muizen, ontdekte onderzoekers, dat de activering van de CB2-Receptor essentiëel is voor het veroorzaken van ontstekingen van de ademwegen. Bij muizen zonder CB2-Receptoren was er een toename van het aantal natuurlijk dodende cellen in de longen, die de allergische ontsteking van de luchtwegen beperkt.
Centrum voor Milieu gezondheidswetenschappen, Universiteit van Montana, Miissoula, USA.
Ferrini ME, et al. Allergy, 19. Dezember 2016 [im Druck]


 

tanden

Wetenschap/cellen: Cellen die belangrijk zijn voor de vorming van tanden, bevatten CB1 receptoren
Odontoblasten, het bestanddeel wat deel uitmaakt van het oppervlak van de perifere pulpa en de vorming van dentine, een tandbestanddeel is, kan CB1-Receptoren bevatten. De auteurs schreven, dat „ze een belangrijke rol bij de bemiddeling van de fysiologische functies in de perifere pulpa kan zijn”.
College voor Stomatologie, Medische Universiteit Tianjin, China.
Que K, et al. J Endod, 15. Dezember 2016 [im Druck]


hart

Wetenschap/Mens: Het endocannabinoide PEA in het bloed kan een marker zijn voor disfunctie van de slagaders van het hart
In het bloed van mensen, waar de functie van hun kransslagaders werden onderzocht, hadden degene met een verminderde functie van de bloedvaten, een verhoogde bloedspiegel van het endocannabinoide PEA (Palmitoylethanolamid). De auteurs schreven, dat grotere studies noodzakelijk zijn,  „om PEA als een mogelijke circulerende Biomarker voor een coronaire dysfunctie te bevestigen”.
“SS. Antonio e Biagio e Cesare Arrigo” Hospital, Alessandria, Italie.
Quercioli A, et al. Int J Cardiol, 13. Dezember 2016 [im Druck]


 

diabetes

Wetenschap/Dier: De Activering van de CB2-Receptor kan nuttig zijn bij Diabetes-Type-2
In een studie met muizen met diabetes verbeterde de activering van de  CB2-Receptor door de  selectieve CB2-Receptoragonist SER601 de insulinegevoeligheid. De Auteurs schreven, dat „de CB2-Receptor een veelbelovend aangrijpingspunt voor therapeutische ontwikkelingen tegen insulineresistentie en met overgewicht verbonden diabetes kan zijn“.
Instituut voor biomedische ontwikkelingen, Chinesische Academie voor Medische Wetenschappen, Tianjin, China.
Zhang X, et al. Cell Physiol Biochem. 2016;40(5):1175-1185.


 

endocanna

Wetenschap/dier: Activering van CB2 receptor kan pijn van ontstekingen verminderen
Bij ratten met chronische-ontstekings pijn, waren er zowel CB1 en CB2 receptoren in een bepaalde regio van de hersenen (rostrale ventromediale Medulla), die een rol speelt bij het verwerken van de pijn.  De onderzoekers toonden, dat de blokkade van de CB2-receptor pijn versterkte en de activering dit verminderde, wat “een extra rationele basis levert voor de ontwikkeling van CB2 receptor selectieve agonisten als een nuttige therapie voor ontstekingspijn”.
Kliniek voor neurologische chirurgie, Universiteit voor Gezondheid en Wetenschap Oregon, Portland, USA.
Li MH, et al. J Neurosci, 9. Dezember 2016 [im Druck]


breast cancer

Wetenschap: Isomeren van tamoxifen activeren cannabinoïdereceptoren
Tamoxifen is een modulator van de oestrogeen receptor, die bij de behandeling van borstkanker wordt ingezet. Nieuw onderzoek toont, dat sommige isomeren en metabolieten van tamoxifen aan de CB1 en/of de CB2-receptor binden.
Medische Faculteit, Universiteit van Arkansas voor Medische Wetenschappen, Little Rock, USA.
Ford BM, et al. PLoS One. 2016;11(12):e0167240.


German

English

We zijn momenteel bezig met de Nederlandse vertaling, al het blauw gedrukte is reeds klaar


 

 

Partner Organization of PGMCG

Marian

Dutch Patient Representative and translator for the IACM
the International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany