In Duitsland vergoed zorgverzekeraar wel medicinale cannabis vanaf 2017

Admin   augustus 31, 2017   Reageren uitgeschakeld

Duitsland: De wet voor het medicinaal gebruik van cannabis is in werking getreden

Een wet, die het voorschrijven van cannabisbloemen toestaat door elke arts, trad op 10 maart in werking. Als standaardmedicatie niet effectief werkzaam is, moeten de zorgverzekeraars een behandeling met cannabisbloemen, cannabisextracten of op cannabis gebaseerde medicijnen, zoals het cannabisextract Sativex, Dronabinol en Nabilon betalen. De wet heeft geen begrensde mogelijkheid voor het voorschrijven van cannabis of op cannabis gebaseerde medicijnen voor bepaalde aandoeningen.

In de toekomst wordt een staats bewaakte cannabis teelt in Duitsland georganiseerd maar tot dan zal cannabis worden geïmporteerd, op dit moment uit Nederland en Canada. Het ministerie van gezondheid verklaarde, dat verwacht wordt, dat cannabis uit Duitsland niet voor 2019 in de apotheek te verkrijgen zal zijn.

Patiënten, die nu in grote getale verzoeken een cannabistherapie te krijgen, worden met meerdere problemen geconfronteerd.

Vele artsen zijn niet voldoende over het thema geïnformeerd en blijven afwachtend en sceptisch, prijzen voor cannabisbloemen zijn in de meeste apotheken gestegen en de kostenovername door de zorgverzekeraars is vaak ongewis. Twee congressen, waar artsen informeren kunnen, zijn voor  13 mei in Frankfurt door de duitse ACM samen met artsenkamer Hessen geplant en van 29 tot 30 september in Keulen door de IACM.

“Cannabis und Cannabinoide als Medizin“, 13. Mai in Frankfurt

”IACM 9th Conference on Cannabinoids in Medicine”, 29. bis 30. September in Köln


 

Vanaf  maart 2017 is het allemaal officieel geworden in Duitsland:

Nieuwe wet van kracht medicinale cannabis op recept

Op basis van een nieuwe wet, kunnen ernstig zieke patiënten in Duitsland cannabis op recept krijgen. De zorgverzekeraars betalen de kosten.

Bron


3/3/2017 Artsen verheugen zich nu medicinale cannabis op recept start


In Duitsland staat men het medicinaal gebruik van cannabis toe.

Kankerpatiënten, mensen met chronische pijn of bijvoorbeeld multiple sclerose kunnen binnenkort in Duitsland op medisch recept cannabis krijgen. De Duitse ziekenfondsen moeten de therapie ook vergoeden, nu een wetsvoorstel van de regering door de Bondsdag met algemene stemmen is aangenomen.

Een arts mag cannabis voorschrijven als hij daarvan een positief effect verwacht op het verloop of de symptomen van een ziekte.

Als roesmiddel blijft cannabis verboden.

Toezien op kwaliteit

De cannabisteelt voor medische doeleinden moet van overheidswege geregeld worden. Een agentschap van de federale instantie voor geneesmiddelen moet toezien op de kwaliteit en de cannabis inkopen en aan apothekers beschikbaar stellen. Tot dan moet worden teruggevallen op import.

Behandeling vergoeding sneller bepaald

Tot nog toe hadden cannabispatiënten speciale toestemming nodig. Het betrof ongeveer duizend mensen. Een arts hoeft volgens de nieuwe wet niet te wachten tot een patiënt uitbehandeld is voordat hij cannabis voorschrijft. Bovendien moeten ziekenfondsen niet meer na enkele weken, maar binnen maximaal drie dagen beslissen of de behandeling wordt vergoed.

Bron: Tros/AVRO Radar


Nieuwsbericht Duitsland van de ACM 14 januari 2017


International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Duitsland: Bedrijven kunnen zich nu voor een licentie inschrijven voor de door de staat gecontroleerde cannabisteelt
Bedrijven, die cannabis voor medicinale doeleinden willen produceren, kunnen nu een licentie aanvragen bij een instituut van het ministerie van gezondheid. De kandidaten moeten aantonen ervaring te hebben in de teelt van medicinale cannabis of andere kruiden. De deadline is 5 juni 2017.
Ausschreibung des Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte

Wat ging hier aan vooraf in 2016 (Bron IACM)

Canada/DUITSLAND: Cannabis bloemen uit Canada zullen beschikbaar zijn in de apotheek in DUITSLAND
Volgens een persbericht van Tweed, de grootste producent van cannabis bloemen in Canada,  en de Duitse firma MedCann, die de intentie heeft om de Duitse apothekers te voorzien met cannabis producten, zullen de eerste twee variëteiten vanaf augustus 2016 van de Canadese producent beschikbaar zijn in de apotheek in DUITSLAND.
Press release by Canopy Growth Corporation of 23 July 2016

DUITSLAND: De regering wil Cannabis op recept beschikbaar maken

De Duitse regering besloot op 4 april een wet ter verbetering van de medische zorg voor de bevolking met cannabis en medicijnen gebaseerd op cannabis. Het zal in maart 2017 van kracht gaan. Gedroogde cannabisbloemen en cannabisextracten zullen in de apotheek beschikbaar zijn op recept. Iedere arts zou zo’n recept uit mogen schrijven en er zijn geen beperkingen over de aard van de ziekte en de symptomen die kunnen worden behandeld met cannabis. De wettelijke ziektekostenverzekering zal naar het wetsvoorstel de kosten moeten gaan betalen, als andere behandelingen niet afdoende werken of sterke bijwerkingen veroorzaken.

Tot nu toe konden alleen ernstig zieke patiënten in DUITSLAND, alleen met een speciale toestemming, toegang tot cannabis krijgen en moesten dit zelf betalen. “Het is ons doel, dat ernstig zieke mensen de juiste behandeling krijgen op de best mogelijke wijze,” zei Minister van volksgezondheid Hermann Gröhe in een verklaring. De regering zal een Cannabis Agentschap oprichten, die de teelt van cannabis en de import controleert, die nu vereist is en ook bewaken.

Reuters of 4 May 2016

ACM-Mitteilungen (persberichten ACM Duitsland)