IACM-bulletin 06-09-2015/IACM Informationen/Medicinal Cannabis News

Admin   september 6, 2015   Geen reacties

Zweden: Pijn patiënt wordt vrijgesproken van aanklacht illegale cannabis teelt 

Voor de eerste keer wordt door het gerecht erkend dat een pijnpatiënt, geen ander alternatief had, dan een behandeling met cannabis. De 36 – jarige Andreas Thörn uit de stad Västerås werd vrijgesproken van beschuldigingen door het District Court Västmanland  van illegale “cannabis” teelt in hun eigen huis. Hij gebruikte cannabis om zijn pijn te verlichten, die ongeveer 20 jaar geleden na een motorongeluk begon.Sinds die tijd zit hij in een rolstoel. Cannabis lijkt het enige medicijn te zijn dat hem helpt. De heer Thörn had van tevoren alle reguliere medicatie al geprobeerd, zonder succes.

Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio, Matilde Campodonico/AP

De uitspraak betekent dat hij 100 g zelf geteelde cannabis terug krijgt, die de politie in beslag had genomen. Dit is uniek voor Zweden, die een van de strengste drugswetgevingen heeft in de westerse wereld. Zelfs voor  eenvoudige consumptie is er een maximale gevangenisstraf van zes maanden. De enige toegestane op cannabis gebaseerde medicijnen zijn Sativex en THC (Marinol). Maar het is zeer moeilijk verkrijgbaar,  patiënten moeten het zelf betalen, wat leidt tot enorme uitgaven voor patiënten.

Bron Cannabis.se

 

 


 

Nieuws in het kort


 

Wetenschap: De genetica van hennep lijkt meer op de cannabis indica als van de  cannabis sativa

Wetenschappers toonde aan dat de naam van de variëteit voor cannabis geen zinvolle genetische identiteit weerspiegelt. Zij toonden ook aan dat hennep genetisch meer indica cannabissoorten als sativa soorten kent.

Agrarische Wetenschappelijke Faculteit, Dalhousie-Universiteit, Truro, Canada.

Bron: NCBI (Pubmed)


 

Wetenschap/dier: Activering van de CB2 receptoren kan nuttig  zijn voor obesitas

Een synthetische cannabinoïde (HU308), die zich alleen aan de CB2-receptor bindt, verminderd ontsteking bij zwaarlijvige muizen, zonder het gewicht te beinvloeden. De auteurs concludeerden dat “CB2 agonisten zouden de signalering tegen obesitas kunnen vergroten”.

Instituut voor klinische farmacologie, universitaire ziekenhuizen van de Goethe-Universiteit, Frankfurt, Duitsland.

Bron: NCBI (Pubmed)


 

Wetenschap/dier: Endocannabinoïden remmen misselijkheid

Een remmer van vetzuur amide Hydrolase (FAAH) verminderde de acute misselijkheid en de anticiperende misselijkheid bij ratten, door twee mechanismen: de activering van de PPAR-alpha-receptor, alsmede van de CB1 receptor. FAAH is verantwoordelijk voor de afbraak van de endocannabinoïde anandamide, de remming van dit enzym leidt tot een toename van de concentratie van deze endocannabinoïde.


Universiteit van Guelph, Canada.

Bron: NCBI (PubMed)


 

Wetenschap/dier: De activering van de CB1 receptor is nuttig bij een beroerte

Een synthetische agonist op de CB1 receptor (ACEA) verbeterd het herstel van zenuwcellen na een beroerte bij muizen. De onderzoekers schreven dat hun “resultaten suggereren dat de CB1R het voortbestaan van neuronen regelen en de zenuwen gaan beschermen, tijdens een focal ischemie in de hersenen bij muizen”.

Faculteit der Geneeskunde, Universiteit van Buenos Aires, Argentinië.

Bron: NCBI (PubMed)


 

Wetenschap/dier: De endocannabinoïde 2-AG ontspant de bloedvaten

Nieuwe gegevens suggereren dat de endocannabinoïde 2-AG direct het type 4 van de Vanilloid receptoren (TRPV4) in het endotheel bloedvaten activeren, die gedeeltelijk bijdragen aan het ontspannen, op de 2-AG. “Echter de functionele rol van TRPV4 is sterk afhankelijk van de plaats van de bloedvaten”, schreven de onderzoekers.


Instituut voor cardiovasculaire en cel wetenschappen, Sint. George’s Universiteit van Londen, Verenigd Koninkrijk.

Bron: NCBI (PubMed)


 Origineel op IACM

IACM bulletin German

English

thcccccc

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>