Het gebruik van Medicinale Cannabis bij Hepatitis C

Admin   november 15, 2017   Geen reacties

Hepatitis C is een ontsteking van de lever door een virus. Deze ziekte is vaak dodelijk, in Nederland zijn er ongeveer tussen de 15.000 en 60.000 mensen die deze aandoening  hebben, genezing is momenteel mogelijk. De chronische infectie kan depressie, vermoeidheid, gewrichtspijn en leverinsufficiëntie, met inbegrip van cirrose en leverkanker veroorzaken.

Uit een studie (NCBI) blijkt dat cannabisgebruik de retentie en virologische uitkomsten verbeterd bij patienten behandeld voor hepatitis C.

Een aantal componenten van cannabis, zoals de cannabinoiden THCA en CBD werken o.a. ontstekingremmend, zo ook een aantal terpenen.

braambloemOok bij depressie kan cannabis geadviseerd worden als therapeutisch ondersteunend middel.

Tevens wordt medicinale cannabis voor pijn geadviseerd, wat veel minder bijwerkingen heeft als de reguliere medicatie, zoals morfine en tramadol. Uit veel onderzoeken blijkt dat cannabis effectief en veilig is als pijnmedicatie, lees hier.

Bij misselijkheid en eetstoornissen, speelt het endocannobinoide systeem een belangrijke rol (NCBI) Remming van 2-AG degradatie vermindert misselijkheid (NCBI)


 

 

International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

Onderzoeken op de IACM website


Wetenschap: Cannabisgebruik verbetert het resultaat van antivirale behandeling bij patiënten met hepatitis C

Drugsverslaafden die besmet zijn met het hepatitis C virus kunnen hun medicijnen beter verdragen en de vooropgestelde behandeling gemakkelijker vervoleindigen als ze cannabis gebruiken. Ook het eindresultaat kan verbeteren. Dat meldden wetenschappers van de Universiteit van Californië in het tijdschrift “The EURopean Journal of Gastroenterology and Hepatology”. Cannabis kan hen helpen om de nevenwerkingen beter te verdragen van de antivirale medicatie die het virus kan bestrijden maar die dikwijls koorts, rillingen, spier- en gewrichtspijnen veroorzaakt, zeggen de onderzoekers.

Dr. Diana Sylvestre en collega’s testten 71 patiënten die interferon en ribavirin toegediend kregen om hun hepatitis C te behandelen. Interferon versterkt de immuniteit en ribavirin bestrijdt het virus. Van de patiënten gebruikten er 22 (31 procent) cannabis. De behandeling werd vroegtijdig onderbroken door 24 procent van de patiënten. Daarbij was slechts één cannabisgebruiker en 16 niet-gebruikers. Ongeveer de helft van de cannabisgebruikers (54 procent) werd met de medicatie succesvol behandeld, dit wil zeggen dat het virus niet langer detecteerbaar was. Bij de controlegroep beliep dit aantal 18 procent. Slechts 14 procent van de cannabisgebruikers herviel, in vergelijking met 61 procent bij de niet-gebruikers. Hervallen wil hier zeggen dat het hepatitis C virus opnieuw gedetecteerd werd na verloop van tijd.

De onderzoekers besloten hieruit dat deze “resultaten erop wijzen dat matig cannabisgebruik symptomatisch en virologisch voordeel kan bieden aan sommige patiënten die een HCV-behandeling ondergaan door hen te helpen de behandeling met medicijnen te doorstaan.”

(Bronnen: Reuters van 13 september 2006; Sylvestre DL, Clements BJ, Malibu Y. Cannabis use improves retention and virological outcomes in patients treated for hepatitis C. EUR J Gastroenterol Hepatol 2006;18(10):1057-63.)

Wetenschap/Mens: THC is niet verbonden met een progressie van leverfibrose bij patiënten met HIV en HCV
Onder 575 vrouwen, die met het HIV en het HCV (Hepatitis C-Virus) geïnfecteerd waren, was THC niet met een progressie van een significante leverfibrose verbonden. Alcoholconsumptie was met een leverfibrose geassocieerd.
Universiteit van Californië in San Francisco, USA.
Kelly EM, et al. Clin Infect Dis. 2016 May 25. [in press]

Wetenschap/Mens: Cannabis wordt geassocieerd met een verminderd risico van diabetes bij patiënten geïnfecteerd met zowel HIV en HCV

Diabetes en insulineresistentie komt vaak voor bij patiënten die zijn geïnfecteerd met het HI-virus [HIV] en het hepatitis C-virus [HCV]. Onderzoekers van verschillende Franse instituten bevonden dat bij 703 patiënten besmet met beide virussen van 319 (45%) deelnemers, die met het gebruik van cannabis, in de 6 maanden gemeld, voor het eerste studiebezoek, minder kans hadden op insulineresistentie.

Met insulineresistentie cellen bedoelen we, cellen die niet reageren op de normale werking van het hormoon insuline. Het lichaam produceert insuline, maar de cellen in het lichaam worden resistent voor insuline en kunnen niet effectief gebruikt worden, dit leidt tot type 2 diabetes. De auteurs concludeerden dat “uit een klinisch onderzoek in de praktijk zal geevalueerd moeten worden, of de voordelen van cannabis gebaseerde pharmacytherapie, er voor zorgt op een verhoogd risico bij insulineresistentie en diabetes patiënten. “

Carrieri MP, Serfaty L, Vilotitch A, Winnock M, Poizot-Martin I, Loko MA, Lions C, Lascoux-Combe C, Roux P, Salmon-Ceron D, Spire B, Dabis F; ANRS CO13 HEPAVIH Study Group. Cannabis use and reduced risk of insulin-resistance in HIV-HCV infected patients: a longitudinal analysis (ANRS HEPAVIH CO-13). Clin Infect Dis. 2015 Mar 16. [in press]


 

bladWetenschap/Cellen: cannabinoïde receptor antagonisten remmen productie HEPATITIS C-virus.

Cannabinoïde receptor antagonisten-1 remde het HEPATITIS C-virus productie in een cel model ” zorgend voor een nieuwe klasse van antivirale gastheer richtende middelen “. University of Sydney at Westmead Hospital, Australia.
Shahidi M, et al. J Gen Virol. 2014 Jul 22. [in press]

Wetenschap/dier: THC had geen effect op de progressie van de ziekte AIDS bij apenmodel

Rhesus apen die met het SI-virus besmet waren, dat correspondeert met het HIV bij apen, werden 448 dagen behandeld met 0.32 mg/kg lichaamsgewicht of een placebo. De onderzoekers hadden opgemerkt dat het “onwaarschijnlijk”, is dat THC een negatieve invloed op de progressie van de ziekte hebben kan.

Chinese Academie voor medische wetenschappen en Verenigd Medisch College van Beijing, Beijing, China
ncbiWei Q, et al. J Neuroimmune Pharmacol, 25. April 2016 [Im Druck]

Wetenschap/mens: Geen bewijs voor een negatieve invloed van cannabis gebruik op  circulerende CD4 cellen bij HIV-HCV geïnfecteerde patiënten

Volgens een studie met 955 patiënten, die met zowel met het HIV- en hepatitis C-virus (HCV) besmet waren, had consumptie van cannabis geen negatief effect op het aantal en het percentage van CD4 T-cellen.

INSERM, Marseille, Frankrijk.
ncbiMarcellin F, et al. Drug Alcohol Rev, 13. April 2016 [Im Druck].


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>