Gymnasiast doet onderzoek naar wiet (deweekkrant)

Admin   maart 13, 2015   Geen reacties
ZWIJNDRECHT – De discussie over de legalisering van wietteelt is heel actueel. Een rechtbank in Groningen heeft twee hennepkwekers niet bestraft, omdat ze bijna alles volgens de regels deden. Burgemeesters in het hele land maken zich hard voor gereguleerde wietteelt, in de hoop de gevaren van illegale kwekerijen te minimaliseren. Alleen minister Opstelten blijft hardnekkig tegen.

In het kader van zijn profielwerkstuk heeft Jelmer Hamer, leerling van het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht, onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van legalisering van wiet en wietteelt.
Hiervoor zijn drie deelvragen geformuleerd, die hij door middel van literatuuronderzoek en interviews beantwoord heeft.
Geïnterviewd zijn burgemeester Dominic Schrijer van Zwijndrecht, voorstander van regulering van wietteelt.
Ook een tegenstander uit de politiek, gemeenteraadslid Gerjan Bossenbroek, en de directeur van een niet-commerciële coffeeshop, Wouter van Egmond, zijn geïnterviewd.

Effecten

De eerste deelvraag was: ‘Wat zijn de effecten van gereguleerde wietteelt op de gezondheid van de mens?’
Door regulering van de wietteelt kan de kwaliteit van de ingekochte wiet gecontroleerd worden, waardoor de coffeeshops zekerheid hebben omtrent de kwaliteit van het product, wat minder risico’s oplevert voor de gebruikers, waaronder de medicinale gebruikers.
De tweede deelvraag was: ‘Wat zijn juridisch gezien de gevolgen van de legalisering van wiet en wietteelt?’
Volgens de huidige Opiumwet zijn teelt, handel, aanwezig hebben, vervaardigen en in- en uitvoer van softdrugs verboden en strafbaar.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>