Flevoland steunt medicinale cannabis met subsidie 2014/Ook voor 2015 subsidie1,5 miljoen

Admin   november 1, 2015   Geen reacties

29/10/2015

De provincie Flevoland geeft een lening van 1.5 miljoen euro aan een bedrijf dat medicinale cannabis ontwikkelt.

In ruil voor de lening gaat het bedrijf Spirocan haar activiteiten in Flevoland onderbrengen. Vorig jaar gaf de provincie al 150.000 euro subsidie aan het bedrijf.

Medicinale cannabis kan een uitkomst zijn voor mensen die chronische pijn ervaren. In Nederland is de cannabis wel verkrijgbaar via de apotheek, maar nog niet als medicijn geregistreerd. Spirocan wil die registratie wel voor elkaar krijgen. Dat zal naar verwachting zo’n vijf jaar duren.

Spirocan ontwikkelt onder andere een compacte verdamper waarmee de cannabis ingenomen kan worden. Roken van cannabis is ongezond en oplossen in thee werkt onvoldoende. Bestaande verdampers zijn zo groot dat ze alleen thuis gebruikt kunnen worden.

Volgens de provincie levert de komst van Spirocan enkele tientallen banen op. In welke Flevolandse gemeente Spirocan zich gaat vestigen is nog niet duidelijk.

Bron

Provincie steekt 1,5 miljoen in medicinale cannabis


Provincie investeert in pijnmedicijn met medicinale cannabis

Provinciale Staten van Flevoland hebben besloten een lening van 1.5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van Spirocan: een pijnmedicijn op basis van medicinale cannabis. Met deze unieke innovatie draagt de provincie bij aan het antwoord op een al lang bestaand maatschappelijk vraagstuk.

Chronische pijn is invaliderend en moeilijk te behandelen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat chronische pijnpatiënten en vooral zenuwpijn patiënten, goed reageren op behandeling met medicinale cannabis. Onderzoek toont aan dat patiënten wereldwijd cannabis in verdampte vorm prefereren. Cannabis is een natuurlijk product zonder chemische toevoegingen. Apothekers, universiteiten en ziekenhuizen kunnen bij Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC, onderdeel ministerie van VWS)   terecht voor legale medicinale cannabis. Artsen kunnen deze cannabis via de apotheek aan patiënten verstrekken.

Een groot probleem is dat er geen standaarddosering bestaat. Artsen weten daardoor niet welke hoeveelheid cannabis het gewenste effect heeft en schrijven het daardoor weinig voor. Patiënten eindigen zelfs in de coffeeshop. Ook de manier van toediening laat te wensen over. Roken van cannabis is ongezond, oplossen in thee werkt onvoldoende. Bestaande verdampers zijn door hun omvang alleen geschikt voor thuisgebruik.

Veilig en handzaam

Spirocan beoogt cannabis in verdampte vorm te registreren als modern pijnmedicijn. De veiligheid en effectiviteit van Spirocan zal op basis van klinische trials worden aangetoond.

Het ontwikkel- en registratieproces duurt naar verwachting 5 jaar en vindt plaats volgens Europese normen en richtlijnen. Voor een optimale toediening wordt een handzame verdamper voor pads met standaarddosering ontwikkeld.

Spirocan is een initiatief van Zorg Innovaties Nederland BV te Amsterdam, ontwikkelaar van zorg concepten en Bedrocan BV te Veendam, sinds 2003 teler van medicinale cannabis voor de Nederlandse overheid.

Impuls voor de Flevolandse economie

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “De ontwikkeling van Spirocan is uniek in de wereld. Ik ben trots en verheugd dat de provincie Flevoland investeerder is. Provinciale Staten tonen zich hiermee innovatief en ondernemend. Spirocan geeft een antwoord op een maatschappelijk vraagstuk én het zorgt voor een economische impuls in Flevoland: vestiging van nieuwe bedrijven en werkgelegenheid. Ook zetten we hiermee Flevoland als innovatieve regio op de kaart.”

Directeur Pieter André de la Porte van Zorg Innovaties Nederland BV: “Deze investering van de provincie Flevoland geeft private partijen het vertrouwen ook te investeren; Met Spirocan kunnen artsen en patiënten een verantwoorde keuze maken voor cannabis als pijnmedicijn. Bovendien is het een prachtig export product voor Nederland.”

Marco van de Velde, directeur Bureau Medicinale Cannabis: “Een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking.”

Bron


 

31/10/2015

Gedeputeerde: “veel risico’s aan cannabis-project”

Volgens gedeputeerde Jan-Nico Appelman kleven er veel risico’s aan het project om cannabis geregistreerd te krijgen als geneesmiddel.

De provincie stelt daarvoor deze week een lening beschikbaar van 1,5 miljoen euro, maar vanwege die risico’s is die lening gekoppeld aan behaalde resultaten.

Dat zegt Appelman in de zaterdageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken. Als het product wordt toegelaten, ligt er in zijn ogen ook internationaal een grote markt open. “Als dit slaagt kan, het iets heel moois worden”, aldus Appelman.

Bron


 

Stichting PGMCG: volgens het BMC kan cannabis nooit in het GVS opgenomen worden omdat nog niet alle stoffen in de plant bekend zijn, dus forget it!


 

 


 

artikel uit 2014

LELYSTAD Flevoland steunt medicinale cannabis met subsidie.

Pieter André de la Porte, directeur van het Flevolandse bedrijf Spirocan heeft in dat kader van gedeputeerde Nico Appelman de Technologische MKB Innovatie (TMI) cheque ter waarde van 150.000 euro ontvangen –  Lees meer

Zie ook ons vorige artikel

https://www.youtube.com/watch?v=GzPmMZtTjcs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>