‘Farmaceutische industrie heeft touwtjes in handen’ (BNR)

Admin   september 4, 2015   2 reacties

De veertig grootste farmaceutische bedrijven in Europa besteden jaarlijks zo’n 39 miljoen euro om het geneesmiddelenbeleid in de Europese Unie te beïnvloeden. Daarbij zetten zij ook nog eens 176 lobbyisten in.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Corporate Europe Observatory (CEO). Olivier Hoedeman is één van de onderzoekers. Volgens hem lijkt het erop dat de farmaceutische industrie buitensporig veel invloed heeft op het Europese beleid rond medicijnen en gezondheid. “Dit komt door de enorme bedragen die worden geïnvesteerd, en door de bevoorrechte toegang die zij hebben tot de Europese Commissie.”

Succesvol
Het lobbyen blijkt heel succesvol. Bijvoorbeeld voor het binnenhalen van subsidies. Volgens Hoedeman kun je spreken van een samenwerking tussen de Europese Commissie en de farmaceutische industrie. “In de praktijk komt het erop neer dat de farmaceutische sector de touwtjes in handen heeft in Brussel”, zegt Hoedeman. “Daardoor bepalen zij in hoge mate waar een subsidie voor onderzoek en ontwikkeling heen gaat. Hierdoor ontstaat het risico dat de subsidie niet gaat naar het medicijn waar de samenleving het meest behoefte aan heeft, maar naar het medicijn waar de industrie het meest aan verdient.” 

Een belangrijke conclusie van het rapport is dat de ambtenaren van Europa zich te weinig verzetten tegen de lobbyisten. “Dit is te wijten aan de te nauwe banden tussen de twee groepen waardoor er weinig kritische afstand is,” meent Hoedeman.

Transparantieregels
Mogelijke oplossingen voor dit probleem zijn de zogenaamde ‘transparantieregels’. Deze regels houden in dat de belangrijkste gegevens van een onderzoek, in dit geval gedaan naar medicijnen, gepubliceerd moeten worden. Hoedeman: “Dat is belangrijk want op die manier kunnen de overheid en onafhankelijke wetenschappers zien of een nieuw medicijn echt meerwaarde heeft voor de samenleving. Op dit moment zijn die gegevens voor een groot deel geheim en dat wil de farmaceutische industrie graag zo houden.”

Bron


 

Dit is dus een van de redenen dat cannabis een dreigement is voor de farmaceutische industrie, maar moeten wij daar allen de dupe van worden?

 

Denk aan ons recht op zelfbeschikking!

mymedicine

 

2 reacties op “‘Farmaceutische industrie heeft touwtjes in handen’ (BNR)

 1. Wim van 't Verlaat

  dit bericht verbaasd ons niet denk ik, maar het is onvoorstelbaar dat het tot de hersenen van de politici niet doordringt dat ze gebruikt worden als marionetten.

  Hoe maken we hier eindelijk een eind aan.
  Het kan toch niet zo zijn dat wij het met ons allen doorzien en bij het verkeerde eind hebben.
  Het is bizar.

 2. Michel Lahor

  De farmaceutische industrie zou zich aan een ere-code moeten houden waarin het welzijn van de gebruiker moet primeren boven financiele belangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>