Enquete GrassPoll, doe je mee? Tussentijdse analyse

Admin   februari 18, 2017   Reageren uitgeschakeld

start

Deze landelijke enquête is ontwikkeld door de cannabissector samen met organisaties die zich inzetten voor cannabisconsumenten, waaronder WeSmoke, VOC-Nederland, Mediwiet, PGMCG en Suver Nuver. 

Het invullen van de enquête duurt ± 7 minuten en je kunt anoniem blijven. De resultaten worden na de zomer op grasspoll.nl gepubliceerd.

 


hl2017nr1pag5 hl2017nr1pag6 hl2017nr1pag7Tussentijdse analyse Grasspoll:

 

Moet cannabis een geregistreerd medicijn worden?

Door: Nicole Maalsté
Bron: HighLife Magazine #1-2017

Cannabis staat van oudsher voor vrijheid, alternatief, tegendraads en eigenwijs.

Het aantal mensen dat cannabis gebruikt om de kwaliteit van het leven te verbeteren, stijgt enorm. Genezing is over het algemeen niet wetenschappelijk aangetoond, maar mensen hebben er wel baat bij. Dit blijkt uit het landelijke cannabisconsumentenonderzoek Grass Poll. Tussentijdse analyse Grass Poll Uit een tussentijdse analyse van de eerste 5800 volledig ingevulde enquêtes blijkt dat bijna de helft van de respondenten cannabis uitsluitend als een genotsmiddel beschouwt. De andere helft (49%) noemt (ook) medicinale redenen om cannabis te gebruiken. Dit zijn over het algemeen stevige cannabis-innemers: 95% doet dit een paar keer per week of dagelijks. Deze 2850 respondenten gebruiken cannabis bijvoorbeeld om stress (46%), pijn (44%) en slaapproblemen (44%) tegen te gaan of om beter te kunnen omgaan met een depressie (29%) of ADHD (23%). Ook verlicht cannabis klachten die samengaan met ernstige ziekten als kanker (8%), spasmen (5%) en MS.

Uit een tussentijdse analyse van de eerste 5800 volledig ingevulde enquêtes blijkt dat bijna de helft van de respondenten cannabis uitsluitend als een genotsmiddel beschouwt. De andere helft (49%) noemt (ook) medicinale redenen om cannabis te gebruiken. Dit zijn over het algemeen stevige cannabis-innemers: 95% doet dit een paar keer per week of dagelijks. Deze 2850 respondenten gebruiken cannabis bijvoorbeeld om stress (46%), pijn (44%) en slaapproblemen (44%) tegen te gaan of om beter te kunnen omgaan met een depressie (29%) of ADHD (23%). Ook verlicht cannabis klachten die samengaan met ernstige ziekten als kanker (8%), spasmen (5%) en MS (2%). Betekent dit dat cannabis de status van een geregistreerd geneesmiddel zou moeten krijgen?

Medicinale cannabis
Een arts kan in Nederland voor een beperkt aantal klachten medicinale cannabis voorschrijven. Dat komt omdat er weinig gegevens beschikbaar zijn van klinische onderzoeken. Dus moeten ze het vooral doen met ervaringen van individuele patiënten en artsen. Na 13 jaar zijn veel artsen nog steeds zeer terughoudend in het voorschrijven van cannabis. Ook wordt het door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed omdat wetenschappelijk onderzoek de werking van cannabis volgens hen niet aantoont. Daardoor is een vergoeding vanuit de basisverzekering niet mogelijk. Zorgverzekeraars die wel vergoeden doen dit uitsluitend als gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of teveel bijwerkingen geven. (Check de website van de Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG) voor een actuele lijst van zorgverzekeraars die cannabis vergoeden: www.pgmcg.nl).

Lees meer op we smoke


 

De stem van velen

 

De dagen van het Nederlandse gedoogbeleid voor hasj en wiet lijken geteld. Een leger ambtenaren, politici en bestuurders denkt al maanden na over een nieuw systeem van wietproductie en handel. Het oude systeem met coffeeshops gaat daarbij mogelijk op de schop.

Coffeeshops dicht of open, een totaalverbod op wiet, staatswinkelwiet, social clubs, wietapotheken… Er liggen allerlei plannen op tafel. Maar niemand die vraagt wat blowers en andere cannabisconsumenten ervan vinden. Grass Poll gaat dat veranderen en vindt het hoog tijd om de stem van de consument te betrekken in de discussie over de toekomst van hasj en wiet in Nederland.

Als 10.000 cannabisliefhebbers de enquête invullen ontstaat er een goed beeld van de wensen van de Nederlandse cannabisconsumenten. Grass Poll gaat er met een publiekscampagne voor zorgen dat politiek Den Haag de stem van de cannabisconsument hoort. Gelegenheidsroker, verstokte blower, medicinale verdamper, ieders mening telt. Laat daarom via Grass Poll weten hoe jij erover denkt. Dat kan geheel anoniem.


Ook is er een gedeelte voor de medicinaal cannabis gebruiker, een mooie opvolging van onze enquete, zodat we e.e.a. kunnen vergelijken.