De neuro-beschermende eigenschappen van cannabinoïden

Admin   oktober 27, 2017   Reageren uitgeschakeld

Cannabis werd al duizenden jaren ingezet in de geneeskunde en pas in de late jaren tachtig is het gebrandmerkt als een drugs waar misbruik van wordt gemaakt. Dankzij talloze wetenschappers en hun nieuwsgierigheid begrijpen we nu, dat de verbindingen in cannabis directe interactie hebben met een grootschalig en complex systeem, genaamd het endocannabinoïdensysteem (ECS), die werkt op de homeostase binnen onze hersenen en de organen. Bijna alle fysiologische processen in het menselijk lichaam worden beïnvloed door het ECS met inbegrip van onze natuurlijke beschermende reactie op letsel en ontstekingen.

endocannaHet ECS werd ontdekt als gevolg van onderzoeken van wetenschappers naar het werkingsmechanisme van THC. Werkend als een “sleutel en slot”-mechanisme, zijn cannabinoïdereceptoren (de “sloten”), die in de celmembraan zitten en worden geactiveerd door “sleutel” chemische verbindingen. De sleutels bevatten endocannabinoïden, verbindingen die we zelf maken, phytocannabinoïden, verbindingen gemaakt door de cannabisplant en uit laboratorium afkomstige synthetische cannabinoïden, die veelal gebruikt worden in onderzoek. Wanneer de cannabinoïde de receptor activeert door binding, vindt een chemische reactie plaats in de cel, die zegt dat de cel de boodschap moet veranderen. Bijvoorbeeld, als een persoon die lijdt aan pijn cannabis als medicijn gebruikt, is pijn vaak geminimaliseerd of geëlimineerd. Dit gebeurt omdat de hersencel de waarneming van pijn verandert, in reactie op de activering van de cannabinoïde receptor die door de cannabinoïden wordt verkregen, die op zijn beurt de cel verteld om te stoppen met het verzenden van het bericht pijn. Wetende waar de cannabinoïdereceptoren zich bevinden stelt ons in staat om te begrijpen wat de voorwaarden zijn die cannabis als medicijn kan beïnvloeden. In de hersenen bevinden de receptoren zich in gebieden die controle uitvoeren over pijn, misselijkheid, braken, leren, stress, geheugen, eetlust, motorische coördinatie en hogere cognitieve functies. In het lichaam bevinden de cannabinoïdereceptoren zich meestal in de darm, het immuunsysteem en de lever, tevens zijn ze grotendeels betrokken bij de regulering van een ontsteking.

Wanneer er een sprake is van traumatisch hersenletsel, treedt er schade op door het initiële letsel gevolgd door een aantal secundaire schade mechanismen. Beschadigde hersencellen veroorzaken een neurotransmitter genaamd glutamaat, dit is giftig voor de cellen als deze zich ophopen. Deze overvloed aan glutamaat leidt tot een cascade van chemische reacties die nog meer verbindingen produceren die de hersenen verder beschadigen. Hersenletsel veroorzaakt ook de reactie van chemische stoffen die ervoor zorgen dat bloedvaten samentrekken, de doorbloeding afneemt die tot energieverlies van de cel en celdood leidt. Ontsteking van de hersenen wordt geactiveerd binnen een uur na letsel en leidt tot massale vernietiging van hersencellen. Deze meerdere mechanismen die schadelijk zijn voor hersencellen zijn de redenen waarom traumatisch hersenletsel zo moeilijk te behandelen is. We hebben een behandeling nodig die zal ingaan op alle verschillende mechanisme – glutamaat accumulatie,  verminderde doorbloeding en ontsteking – die plaats gaat vinden in de verwonde hersenen.

endoGelukkig hebben we natuurlijke beschermende mechanismen die worden geactiveerd om te proberen de hersenen te redden en het evenwicht te herstellen na een traumatisch hersenletsel. Onderzoek toont dat het endocannabinoide systeem direct is geactiveerd na letsel. Endocannabinoiden blokken de release van de componenten die secondaire beschadigingen aan hersencellen veroorzaken. Endocannabinoïden bleken de intensiteit en de duur van de toxiciteit van de hersencellen te verminderen en ze verbeteren ook de overleving van de hersencellen na letsel. Ook zijn endocannabinoïden ontstekingsremmend en werkt het als antioxidant.  Simpel gezegd, maken je hersenen zelf-beschermende endocannabinoïden in reactie op schade, met als doel het minimaliseren van celbeschadiging- en dood op een veelheid van manieren. 

Sinds beide synthetische en plant cannabinoïden onze endocannabinoïden nabootsen, hebben wetenschappers onderzocht om te zien of ze neuro-protectie kan bieden voor niet aangeboren hersenafwijkingen en dat gaf veelbelovende resultaten.  Talloze studies tonen dat synthetische cannabinoiden gegeven aan dieren met hersenletsel, bescherming bied tegen celschade- en dood.  Cannabidiol (CBD) wat direct is gegeven aan dieren na onderbreking van zuurstof en doorbloeding, gaf een bijdrage aan de vermindering van het  hersencel-letsel, zwelling van de hersenen en aanvallen, en verbeterde aanzienlijk motorieke en gedragsprestaties in de eerste 72 uur na het letsel. Cannabidiol remt ook de afbraak van onze endocannabinoïden, daarmee verbetert onze eigen zelf-neuroprotectief mechanisme. THC bleek aanzienlijk de hoeveelheid glutamaat te verminderen bij dieren met hersenletsel als gevolg van de beroerte. Na een driejarig retrospectieve evaluatie van patiënten met niet aangeboren hersenafwijkingen, presenteerde men aan het trauma centrum een positieve reactie op THC op het moment dat NAH werd geassocieerd met verminderd risico op overlijden bij volwassen patiënten; in deze review, NAH patiënten die positief testen op THC hadden een risico op sterven van 2.4% versus 11.5% ten opzichte van degene die negatief waren getest op THC.  Dit zijn slechts een paar van de vele studies over de ongelooflijke neuro-beschermende rol van cannabinoïden.

Als een behandelaar, heb ik veel patiënten moeite zien hebben om te herstellen van hersenletsel en kan ik getuigen dat cannabis in de geneeskunde diepgaande positieve effecten heeft. Patiënten melden herstel van slaap, emotioneel evenwicht en een algemeen gevoel van welzijn met cannabis. Vele melden dat zij kunnen stoppen met farmaceutische medicijnen die ondoeltreffend zijn en ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Dat gezegd zijnde, zijn klinische proeven, met behulp van plant cannabinoïden tijdens de acute fase van schade gerechtvaardigd. NAH patiënten hoeven niet voor maanden of jaren te lijden,  na het letsel kunnen ze de vruchten plukken van de neuro-protectieve, antioxidant en ontstekingsremmende voordelen van cannabis. Onderzoekers en clinici moeten vrij zijn om cannabisstoffen te kunnen bestuderen, alsmede de dosering bij de mens, zodat met vroegtijdige behandeling, de verwoestende gevolgen van niet aangeboren hersenletsel kan worden geminimaliseerd en waarschijnlijk voorkomen.

Bron

Bart Hissink, heeft door een auto-ongeluk een niet aangeboren hersenletsel opgelopen, in bovengenoemde video doet hij zijn verhaal.