Cannabis tegen dementie (NU.NL)

Admin   januari 23, 2015   Geen reacties
SYDNEY – Australische wetenschappers onderzoeken het effect van een onderdeel van cannabis dat in staat zou kunnen zijn dementie te voorkomen of terug te dringen.

Neurologen betrokken bij het onderzoek hebben laten weten dat de stof cannabidiol eigenschappen heeft die heilzaam zijn voor de hersenen en de mogelijkheid heeft geheugenverlies tegen te gaan.

Een van de onderzoekers, Tim Karl, zette uiteen dat bij het onderzoek muizen zijn gebruikt die zo waren gefokt dat ze eigenschappen hadden zoals een patiënt met Alzheimer.

Een groep proefdieren die cannabidiol kreeg ingespoten, vertoonde plotseling een enorme vooruitgang bij proeven waarmee het geheugen en het vermogen tot herkenning werden gedaan, schreef de Sydney Morning Herald woensdag.

Ziek

”Dit brengt in wezen het gedrag van de zieke proefdieren naar het niveau van gezonde dieren. Je zou kunnen zeggen, het genas hen, maar daarvoor is meer onderzoek vereist naar de hersenen van de muizen”, aldus Karl.

Het onderzoeksproject wordt deze week gepresenteerd aan de jaarvergadering van de Australian Neuroscience Society in Melbourne.

Cannabidiol is overigens niet de belangrijkste werkzame stof van cannabis. Dat is tetrahydrocannabinol, dat het bewustzijn verandert. Het onderzoek wordt onder anderen gedaan door de student David Cheng. Hij wil hiermee promoveren aan de universiteit van Wollongong, circa 60 kilometer ten zuiden van Sydney.

Bron

Meer over dementie lees hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>