Cannabis-producent genomineerd voor Groninger Ondernemingsprijs 2015 (grocnl)

Admin   september 18, 2015   1 reactie

17 SEPTEMBER 2015

Over precies één week wordt bekend welke drie bedrijven doorgaan naar de finale van de Groninger Ondernemingsprijs. Onder de tien genomineerden is ook een producent van Cannabis. De jury staat onder voorzitterschap van de Groningse advocaat mr. Winfryd de Haan.

Het gaat om het bedrijf Bedrocan Beheer BV uit Veendam, dat medicinale cannabis levert.
Waar andere aanbieders in de illegaliteit opereren en zware celstraffen riskeren, produceert Bedrocan BV in alle openheid haar cannabis. Het gaat dan ook om medicinale cannabis die chronische pijnpatiënten verlichting biedt. Door haar kennis van teelt en chemie van de cannabisplant en verwerkingsmethode vindt de cannabis van Bedrocan haar weg naar Nederlandse, maar ook naar Italiaanse, Duitse en Finse farmaceuten.

Bij Bedrocan werken 30 medewerkers, verspreid over twee vestigingen in Veendam. Binnen de universiteit van Leiden heeft het bedrijf een eigen wetenschapsafdeling. ‘Vorig jaar produceerden we zo’n 1.100 kilo eindproduct’, vertelt directeur Tjalling Erkelens. ‘Na een aantal jaren heel kleinschalig te hebben geproduceerd voor alleen Nederlandse apotheken en industrie, kwam acht jaar geleden de export op gang naar landen als Italië, Duitsland en Finland.’

Capaciteit verzesvoudigd
De interesse voor de medicinale cannabis van Bedrocan is erg hard gegroeid. Erkelens: ‘Sinds 2012 is de capaciteit van ons bedrijf verzesvoudigd. Zoals het nu lijkt, is dat nog lang niet het einde van onze groeimogelijkheden. We zien een sterk toenemende vraag vanuit de farmaceutische industrie voor cannabis als grondstof voor medicijnproductie.’

Canada en Tjechië
Onder licentie van Bedrocan is sinds begin dit jaar een grote productielocatie in Canada actief en vanaf deze herfst ook een kleinere in Tsjechië. ‘Die bedrijven produceren voor de lokale markt. Omdat we een gestandaardiseerde productiemethode hebben, daarin zijn we uniek, worden in die landen exact dezelfde producten op de markt gezet als in Nederland,’ aldus Erkelens. Ondanks het succes en de toenemende vraag, is het nog steeds nodig om cannabis als een echt medicijn erkend te krijgen. ‘Daar werken we hard aan’, luidt het understatement van Erkelens.

Lees meer op de website van Bedrocan Beheer

Bron

 

Één reactie op “Cannabis-producent genomineerd voor Groninger Ondernemingsprijs 2015 (grocnl)

 1. Wim van 't Verlaat

  Op zich is het uit publiciteits-overwegingen wellicht goed dat Bedrocan is genomineerd.
  Echter de productie capaciteit van Bedrocan en het assortiment voldoet bij lange na niet aan de vraag.

  Nadeel is verder dat zij een monopoliepositie innemen die voor een goede concurrentie en daarmee een goed (lagere) prijsstelling verre van ideaal is.

  Ook ten aanzien van de procesbewerking met bestraling zijn wat vraagteken.

  Als laatste heb ik zou mijn vraagtekens bij het leveren aan de Farmaceutische industrie.
  Deze heeft er tot nu toe niet in uitgeblonken om goed en betaalbare medicijnen op de markt te brengen.

  Gevaar bestaat mijns inziens dat zij door het isoleren van bepaalde stoffen, weer in staat zijn patenten aan te vragen waardoor deze voor ons alle beschikbare plant, weer in handen valt van op winst beluste bedrijven, die in het verleden bewezen hebben, inkomsten belangrijker te vinden dan genezing.

  Misschien kijk ik er iets te pessimistisch tegen aan, maar mijn vertrouwen in de Farmaceutische industrie is gedaald tot -273 graden kelvin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>