Bram Moszkowicz´ VNL: Legaliseer softdrugs (politiek,thepostonline)

Admin   mei 23, 2015   Geen reacties
Politieke partij VNL (Voor Nederland) zal zich onder leiding van ex-advocaat Bram Moszkowicz inzetten voor de legalisering van softdrugs.

Dat laat de partij weten aan ThePostOnline. Het is het eerste standpunt waar de partij sinds het aantreden van Moszkowicz mee naar buiten komt en waar de partij bij de volgende verkiezingen campagne mee zal voeren.

 

VNL is de eerste rechtse partij die ijvert voor legalisering, benadrukt oprichter Joram van Klaveren. Maar het ‘klassiek liberale’ argument is niet het enige dat voor de partij belangrijk is. “We zien dat het justitieel apparaat op dit moment enorm belast wordt door de problematiek die samenhangt met het bestrijden van softdrugs. Dat geld kun je op een andere manier inzetten, met het vangen van echte boeven bijvoorbeeld,” stelt Van Klaveren. “Daarnaast speelt inkomstenpolitiek een rol. Je kunt het natuurlijk gewoon belasten, op een gezonde manier.”

Motie Oskam

Dat VNL dit standpunt nu bekendmaakt lijkt verrassend. Afgelopen dinsdag steunde de partij nog een motie van Peter Oskam (CDA), die opriep tot een verbod op experimenten met gemeentelijke wietteelt.
Maar volgens Van Klaveren betekent dat niet dat de partij daarom tegen het legaliseren van wietteelt als geheel is. “Wij zijn geen voorstander van gemeentelijke wietteelt. De Nederlandse overheid brouwt ook geen bier en produceert ook geen spijkerbroeken. Het lijkt me ook heel gek als de Nederlandse overheid zich bezig gaat houden met het telen van wiet. Dat is iets dat je vrij kan laten aan de markt.”

VNL zou de legalisering van softdrugs gráág eerst testen in een handvol gemeenten, zo lang de gemeente zich maar buiten het productieproces houdt. “Je kunt natuurlijk een toezichthouder hebben, maar dat betekent niet dat de Nederlandse overheid zich actief moet mengen in de productie. We leven, gelukkig, niet in een socialistische heilstaat.”

XTC

Voor internationale verdragen is VNL niet bang; als verschillende staten in de Verenigde Staten, en landen als Zwitserland en Uruguay hun wietteelt weten te legaliseren, zou Nederland dat ook moeten kunnen. En XTC dan, zoals de Jonge Democraten graag zouden willen? “We zijn geen voorstander van het legaliseren van harddrugs. Er is natuurlijk een verschil. Bij harddrugs bestaat het gevaar van overdosering en ondanks dat Ard van der Steur denkt van wel, is dat bij softdrugs niet het geval. Je krijgt geen overdosis wiet, daar ga je niet aan ten onder.”

 

Joram van Klaveren over de legalisering van wiet:

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>