Bijstandsuitkering met 5 hennepplanten (Geldenrecht)

Admin   april 24, 2015   Geen reacties

Een bijstandsontvanger hoeft de gemeente niet te melden dat hij een kleine wietplantage van vijf hennepplanten thuis heeft. De gemeente mag de bijstandsuitkering niet stopzetten als het de plantage ontdekt.

Dit blijkt uit een uitspraak in hoger beroep van de Centrale Raad van Beroep. Bij een Amsterdammer, die sinds sinds 1 januari 2012 een bijstandsuitkering ontvangt, werd tijdens een huisbezoek een wiettent met vijf planten aangetroffen. De gemeente zette de uitkering stop, omdat dit te veel was voor eigen gebruik en de man de hennep had moeten melden als bijverdienste. Bovendien was er geen goede administratie van de kweek, oogst en eventuele opbrengsten, zodat de gemeente het recht op bijstand niet kon beoordelen.

Professioneel of niet?
De man maakte tevergeefs bezwaar en ging in beroep. De rechter vond het verdedigbaar dat de gemeente een bijverdienste vermoedde, maar de man kon dit weerleggen. Met andere woorden, de gemeente kon niet aantonen dat er inkomsten waren en het was de man daarom niet te verwijten dat hij zijn hennepplanten niet had gemeld.

In hoger beroep voerde de gemeente aan dat de wiettent dusdanig professioneel was, dat er geen sprake kon zijn van uitsluitend eigen gebruik. De Centrale Raad van Beroep was het hier niet mee eens. De politie die de woning had onderzocht, meende dat de wietteelt wel voor eigen gebruik was. De gemeente Amsterdam had niets aangevoerd om het oordeel van de politie te weerleggen. De vijf hennepplanten zijn dus voor eigen gebruik, de man had zijn plantage niet hoeven melden en de gemeente had de bijstandsuitkering niet mogen stopzetten.

Bron

Origineel artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>