Bewijs effect cannabis is op zijn best ‘matig’ (PharmaceutischWeekblad)!

Admin   juli 21, 2015   1 reactie
Voor verschillende indicaties van medicinale cannabis is het wetenschappelijk bewijs zwak. Zo is er ‘matig’ bewijs voor de effectiviteit bij pijn. De evidence voor de werking bij slaapstoornissen of misselijkheid bij chemotherapie is zelfs ‘laag’.

Dat blijkt uit een meta-analyse van 79 gerandomiseerde studies, waaraan onder anderen wetenschappers van de Universiteit Maastricht meewerkten. Bij slechts vier studies was het risico op bias laag, bij 55 vonden de onderzoekers dit hoog, voornamelijk doordat de uitkomsten mogelijk niet compleet waren vastgelegd. Bij twintig konden ze het risico op bias helemaal niet vaststellen.

Drie trials keken naar cannabinoïden (dronabinol en nabiximol) bij misselijkheid en braken door chemotherapie. Van de patiënten die deze therapie ondergingen, had 47% een complete respons, tegenover 20% in de placebogroep ((OR 3,82, BI95 1,55-9,42). Maar de kwaliteit van dit bewijs was laag, volgens de wetenschappers.

Acht trials keken naar chronische neuropathische of kankergerelateerde pijn. Bij 37% van de patiënten die THC of nabiximol gebruikten nam de pijn met minstens 30% af, tegenover 31% bij placebo (OR 1,41, BI95 0,99-2,00). Ook spasticiteit nam af. Gemiddeld (over zeven trials) daalde deze aandoening met 0,36 punten op de schaal van Asworth (BI95 -0,69 – – 0,05). De kwaliteit van bewijs voor deze indicaties was ‘laag’.

Verder worden cannabinoïden geregeld gebruikt bij slaapstoornissen, overgewicht bij hiv/aids, het syndroom van Tourette en depressie. Ook voor deze indicaties was het bewijs ‘laag’.

Uit de analyse kwamen ook bijwerkingen van cannabis naar voren, maar de geïncludeerde studies meldden alleen bijwerkingen op de korte termijn. Regelmatig voorkomend waren duizeligheid, droge mond, misselijkheid, vermoeidheid, slaperigheid, euforie, braken, desoriëntatie, verwardheid, verlies van evenwicht en hallucinaties.

De auteurs vinden dat er meer goed onderzoek moet komen naar cannabis, met name bij de indicaties waarvoor het bewijs nu ‘laag’ is. Ook is meer kennis nodig over de werking van cannabis zelf en de bijwerkingen.

Bron


Je kan wel zien wie hier belang bij heeft, de pharmeutische industrie!

Wat vertellen ze niet? Dit is nog maar een het topje van de ijsberg met recentelijk nieuws!

De misvattingen over medicinale cannabis

How ‘Medical’ Is Marijuana?

Ontmoet jonge mensen, die zeggen dat cannabis hun leven redt

Cannabis helpt bij herstellen gebroken botten

 

En niet te vergeten alle wetenschappelijke bewijzen en onderzoeken op de IACM website, waarvan u op deze website de Nederlandse vertalingen als eerste kan bekijken. 

Lees hier

 

Één reactie op “Bewijs effect cannabis is op zijn best ‘matig’ (PharmaceutischWeekblad)!

  1. Ellie

    Het gaat hier om conclusies die gebaseerd zijn op het gebruik van een middel dat geproduceerd wordt Bayer. De pharmaceutische industrie dus. Er is dus niet getest met zuivere wiet of wietolie dus. Die onderzoeken zijn er ook en die hebben hele andere uitkomsten, maar die worden niet gepubliceerd in medische vakbladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>