Ben jij een voorstander van het legaliseren van cannabis? (exoversumcom) Poll

Admin   maart 17, 2015   Geen reacties

Ik hoef jou niet te vertellen hoe raar Nederland eigenlijk is.. De manier waarop ons land omgaat met hasj en wiet is natuurlijk op-en-top een controverse. Je mag het wel gebruiken maar je mag zelf nix verbouwen. De meeste woningbouw coorperaties zetten jou zelfs je huis uit wanneer je een paar plantjes achter in je tuin hebt staan. Tja.. Nederland.. Liberaal?

Maar waarom is het beleid hier nou eigenlijk zo krom? Waarom durven politici geen concrete stappen te ondernemen om het huidige softdrugs beleid verder te liberaliseren en daar een controleerbare markt van te maken?

Dit heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste hebben policiti te maken met de publieke opinie. Je moet begrijpen dat de meeste mensen in onze samenleving geen softdrugs gebruiken. En dat de meeste mensen de wietteelt automatisch associeren met criminaliteit en de gevolgen daarvan. Als politicus (en politieke partij) is het belangrijk dat je zieltjes wint en vrienden maakt. En omdat de gevolgen van het verder liberaliseren niet of nauwelijks echt bekend zijn binnen de politiek, zijn politici (en politieke partijen) bang dat hun imago onherstelbare schade oploopt wanneer blijkt dat verdere liberalisering de criminaliteit juist heeft bevorderd. Je kan dus stellen dat angst de politiek overheerst.

Maar je kan je afvragen, is die angst gegrond?

Nou, voor een deel misschien wel. Je moet begrijpen dat wanneer je op het nieuws hoort dat er ergens weer een wietplantage is opgerold dat dit eigenlijk maar het topje van de ijsberg is van wat er daadwerkelijk aan cannabis geproduceerd wordt. En dat criminelen steeds slimmer worden om maar niet gepakt te worden. Voor de politie is het oprollen van wietplantages eigenlijk onbegonnen werk. Er wordt in nederland veel meer cannabis gepoduceerd dan wat wij hier in nederland kunnen consumeren. Meer dan 75 procent van de totale hoeveelheid geproduceerde cannabis wordt doorgesluist naar het buitenland. De wietteelt en de criminaliteit die daarbij komt kijken beperkt zich dus niet tot de nederlandse grenzen. Om dus effectief grip te krijgen op deze markt moeten politici dus eigenlijk samenwerken met buitenlandse regeringen. Nou.. makkelijk toch, zal je misschien nu denken. We zijn 1 europa! Klopt, maar helaas staan de meeste buitenlandse regeringen in europa helemaal niet(of nauwelijks) liberaal tegenover het cannabis beleid.. Dus laten politici het allemaal maar bij het oude systeem en verandert er helemaal niets.

Lees meer en doe mee aan de poll

Cannabiskieswijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>