Autisme ADD/ADHD en het gebruik van medicinale cannabis

Admin   november 13, 2017   Geen reacties

autismeadhd

Door ervaring van artsen en patiënten is Inmiddels het mogelijke klinische effect van medicinale cannabis bekend bij  ADHD, ADD.

Zo staat vermeld in de brochure van het BMC Bij deze indicaties, moet wetenschappelijk bewijs nog beter onderbouwd worden.

Het BMC kan u hierover meer infomeren of je kunt terecht op de IACM site. Hier valt ook informatie te vinden over Autisme

International Association for Cannabinoid Medicines (logo)

adhd

Wetenschap/Mens: Cannabis verminderd symptomen bij ADHD in een kleine klinische studie

In een kleine placebo-gecontroleerde studie van 30 volwassen met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) verminderde een cannabis extract (Sativex) de symptomen. Deelnemers werden willekeurig cannabis of placebo toegewezen om in te nemen. Resultaten werden gepubliceerd door onderzoekers van King׳s College London en andere wetenschappelijke instituten in de UK.

Cannabis was geassocieerd met een enorme verbetering van hyperactiviteit/impulsiviteit en een cognitieve maatregel voor inhibitie, en een trend naar verbetering voor onoplettendheid en emotionele labiliteit. Onderzoekers schreven dat “volwassenen met ADHD kan een subgroep vertegenwoordigen van personen die last hebben van een vermindering van de symptomen en geen cognitieve vermindering na cannabinoïde gebruik.”

Cooper RE, Williams E, Seegobin S, Tye C, Kuntsi J, Asherson P. Cannabinoids in attention-deficit/hyperactivity disorder: A randomised-controlled trial. EUR Neuropsychopharmacol. 2017 May 30. [in press]

Wetenschap/Mens: Cannabis zou nuttig kunnen zijn bij de behandeling van ADHD volgens een kleine klinische studie

Het cannabisextract sativex verbeterde de hyperactiviteit en impulsiviteit bij patiënten met ADHD na een studie van onderzoekers aan het King‘s College in London en andere medische instituten uit London (GB). De data werd op het 29ste ECNP-Congres, die van 17 tot 20 september 2016 in Wenen (Oostenrijk) plaats vond, geïntroduceerd en in de EURopean Neuropsychopharmacology gepubliceerd. 30 patiënten met ADHD kregen vier weken lang Sativex of een placebo.

Er was een significante verbetering van de hyperactiviteit/impulsiviteit (p = 0,03) en een trend ter verbetering wanneer gebrek aan aandacht, cognitieve prestaties en emotionele labiliteit. De auteurs schreven, dat „oftewel individuele bevindingen geen conventionele betekenis-niveaus bereikten, de effecten over veel maatregelen constante verbeteringen van cognitie en gedrag toonde. ADHD kan een ondergroep van personen vertegenwoordigen, die door het gebruik van cannabinoiden een verbetering van de cognitieve prestaties en een vermindering van ADHD-symptomen bereiken kan.“

Cooper RE, Williams E, Seegobin S, Tye C, Kuntsi J, Asherson P. Cannabinoids in attention-deficit/hyperactivity disorder: a randomised-controlled trial. EURopean Neuropsychopharmacology 2016;26:S130.

PowerPoint presentation of the talk

 

Wetenschap/Mens: Veel Patiënten met ADHD behandelen zich met succes met cannabis blijkt uit een internet onderzoek

Volgens een intensief onderzoek op internet fora overwegen vele patiënten met ADHD cannabis als therapeutische ondersteuning bij hun aandoening.
Duke University Medical Center, Durham, USA.

Mitchell JT, et al. PLoS One 2016;11(5):e0156614.

Wetenschap/Mens: Omega 3 en 6 vetzuren kunnen kinderen met ADD te helpen

Sommige mensen zeggen dat hennep olie hen helpt om te gaan met ADD (Attention Deficit Disorder) of ADHD. Volgens een proefschrift aan de Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, Zweden, de vetzuren omega 3 en 6 kunnen kinderen en jongeren die hebben ADD helpen. Hennepolie uit hennep zaden is rijk aan deze vetzuren.
Omega 3 can help children with ADD, experts say.

Wetenschap: ADHD en Cannabis

Aan de Medical University van Zuid-Carolina in Charleston, VS, werden 38 patiënten met ADHD(attention deficit hyperactivity disorder) en cannabisafhankelijkheid gedurende 12 weken behandeld met ofwel atomoxetine ofwel met een placebo. Behandelde patiënten hadden enige verlichting voor wat betreft een globale klinische indruk. Er was evenwel geen effect op de eigen beoordeling door patiënten van ADHD symptomen en cannabisgebruik. Atomoxetine is beschikbaar in veel landen voor de behandeling van ADHD. (Bron: McRae-Clark AL, et al. Am J Addict 2010;19(6):481-9.)


 

Wetenschap: Cannabis doeltreffend in de behandeling van Tourette’s Syndroom en ADHD

Duitse wetenschappers van de universiteiten van Goettingen, Hamburg en Dresden rapporteerden over de behandeling van een 15-jarige jongen met een moeilijk te behandelen syndroom van Tourette (TS) en Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) wat leidt tot ernstige fysische en psychologische schade. Toediening van THC resulteerde in een belangrijke verbetering van de tics, zonder schadelijke bijwerkingen en zonder problemen voor een parallelle stimulerende behandeling van ADHD. Door de behandeling met THC werd de intracorticale belemmering, het verhinderen van signaaloverdracht tussen zenuwcellen in de cortex van de hersenen, verhoogd.

De auteurs concludeerden: “Onze observatie suggereert dat delta-9-THC een succesvol alternatief kan zijn voor patiënten met ernstige TS die moeilijk te behandelen is met klassieke middelen. Vooral in het geval dan verergering van de tics als gevolg van de stimulerende behandeling, kan delta-9-THC een succesvolle behandeling mogelijk maken van comorbide ADHD. Het versterken van de intracorticale belemmering kan bereikt worden door een geregelde vrijgave van meerdere neurotransmitters, inbegrepen dopamine en gamma-aminoboterzuur.”

(Bron: Hasan A, Rothenberger A, Münchau A, Wobrock T, Falkai P, Roessner V. Oral delta9-tetrahydrocannabinol improved refractory gilles de la tourette syndrome in an adolescent by increasing intracortical inhibition: a case report. J Clin Psychopharmacol 2010;30(2):190-2.)

Wetenschap/Mens: Succesvolle behandeling met cannabis van therapieresistente ADHD in de volwassenheid, in een onderzoek met 30 patiënten

Volwassen patiënten met ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder) die refractair voor conventionele farmacologische behandelingen zijn (methylfenidaat, atomoxetine en amfetamine of amfetamine derivaten) kunnen een verbetering ervaren met cannabis in een verscheidenheid van de symptomen, inclusief verbeterde concentratie, betere slaap en verminderde impulsiviteit. Dit werd geanalyseerd uit de geanonimiseerde medische gegevens van 30 patiënten met volwassen ADHD uit de praktijk van Dr. Franjo Grotenhermen in Rüthen (Duitsland) en  door Dr. Eva milt, de medische praktijk voor psychiatrie en psychotherapie in Berlijn (Duitsland).

Alle patiënten hadden tussen 2012 en 2014 een vergunning ontvangen voor het gebruik van cannabis bloemen. In Duitsland, kunnen patiënten ongeacht hun ziekte vragen om een verzoek voor het gebruik van cannabis bloemen uit de apotheek bij een ​​autoriteit (Federal Opium Agency) van het ministerie van Volksgezondheid, als de standaard behandeling van een bepaalde ziekte of symptoom niet effectief is of ernstige bijwerkingen zijn geconstateerd. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 30 jaar (28 mannen, 2 vrouwen)  (bereik: 21-51 jaar). Bij 63% van de gevallen was de diagnose ADHD in de volwassenheid. Alle patiënten bij wie de ziekte is gediagnosticeerd in de kindertijd (6-13 jaar) werden eerder behandeld met methylfenidaat. Andere farmacologische behandelingen waren atomoxetine, dexamfetamine, amfetamine Lisdexamphetamin en sap. Deze behandelingen werden vaak gestaakt als gevolg van bijwerkingen en vaak als gevolg van hun gebrek aan effectiviteit. Acht patiënten bleven een stimulans nemen en dit in combinatie met cannabis, terwijl 22 patiënten alleen cannabis gebruikte.

.Milz E, Grotenhermen F. Successful therapy of treatment resistant adult ADHD with cannabis: experience from a medical practice with 30 patients. Abstractbook der Cannabinoid-Konferenz 2015, 17. bis 19. September, Sestri Levante, Italien, Seite 85.

Op 28 oktober stond dit zelfs op de website van het GGZ


 

Cannabis en Autisme

Cannabis medicijn bij autisme?

Uit een studie aan de gerenommeerde Stanford University in de VS blijkt dat cannabidoïden – die in cannabis voorkomen en ook van nature in ons lichaam zitten – wellicht een veelbelovend medicijn kunnen zijn bij de behandeling van autisme.

In het wetenschappelijke vakblad Autism Daily Newcast staat: “Een nieuwe studie laat zien dat mutaties die geassocieerd zijn met autisme de werking van hersenmoleculen blokkeren, moleculen die actief worden door dezelfde receptoren als waarop de actieve bestanddelen van marihuana werken.”

Cannabidoïden deblokkeren storingen

Dat klinkt ingewikkeld. Thomas Sudhof, een cellulaire neurowetenschapper aan de Stanford Universiteit, testte de mutaties die met autisme geassocieerd worden op muizen. Twee mutaties hebben direct te maken met het slecht(er) doorgeven van hersensignalen, doordat er hechtingsproblemen zijn met de elektrische impulsen in het brein. Een elektrische impuls van een hersencel wordt normaal gesproken omgezet in een chemisch signaal in de synaps, en dat werkt bij autisme dus niet. En dat heeft direct te maken met de werking van cannabidoïden. Sudhof: “Dit suggereert dat autisme veroorzaakt zou kunnen worden door een onderbreking van het vermogen van het brein om duidelijk signalen te zenden.”

Deze bevindingen suggereren dus dat cannabidoïden gebruikt kunnen worden als behandeling bij autisme, omdat zij die verstoring van de cannabidoïden-receptoren in het lichaam kunnen deblokkeren!

‘Dramatische gedragsverbeteringen’

Het onderzoek van Stanford wordt bovendien ondersteund door een andere studie van Danielle Piomelli van UC Irvine en Olivier Manzoni van INSERM, het Franse nationale researchcentrum. Zij behandelden muizen die het zogenaamde Fragile-X-Syndrome bezaten, een afwijking die autistische symptomen veroorzaakt. Hun methode bestond uit het toedienen van nieuwe verbindingen die de signaalfunctie van de endocannabidoïden transmitters in de hersenen corrigeren (iets wat cannabidoïden kunnen doen). Hun conclusie: “De muizen vertoonden dramatische gedragsverbeteringen in een doolhof-test, waarbij we angst en de acceptatie van open ruimte maten.”

Vanzelfsprekend moet er meer onderzoek volgen om zeker te weten dat cannabis een effectieve autismebehandeling is, maar deze bevindingen noemen de geleerden ‘veelbelovend’. Autism Daily Newcast zegt het zo: “Families die cannabis reeds gebruiken om hun kinderen te behandelen geloven dat het alle verschil van de wereld heeft gemaakt. En veel autistische kinderen krijgen nu medicijnencocktails toegediend die wellicht veel heftiger zijn dan marihuana, en bovendien serieuze bijwerkingen en beperkte resultaten opleveren.”

Bron


autismeWetenschap/mens: Een combinatie van palmitoylethanolamide en Luteoline verbeterde de symptomen van autisme bij een kind

Een combinatie van de endocannabinoide Palmitoylethanolamide (PEA) en de flavinoide Luteolin verbeterde symptomen van autisme bij een 10 jarige jongen. Luteolin zit in veel planten, waaronder Selderie, Broccoli, groene peper, camille en olijven. Onderzoekers aan de universiteit van Messina (Italie) en andere italiaanse en VS instituten voerden een studie met muizen met autisme uit en diende de toebereiding aan een kind toe.

Een behandeling met Ultra micro fijne PEA met Luteoline verbeterde het sociale en niet sociale gedrag van muizen met autisme, die door afbraak van valproic zuur was veroorzaakt en verbeterde het klinische beeld bij een 10-jarige jongen met een vermindering van stereotypen. De auteurs schreven, dat “deze data aangeven, dat de symptomen van ASS (Autisme-Spectrum-Storing) door substanties verbeterd kunnen worden, van wat bekend is, dat het de activering van massacellen en microglia controleren.”.

 

Bertolino B, Crupi R, Impellizzeri D, Bruschetta G, Cordaro M, Siracusa R, Esposito E, Cuzzocrea S. Beneficial Effects of Co-Ultramicronized Palmitoylethanolamide/Luteolin in a Mouse Model of Autism and in a Case Report of Autism. CNS Neurosci Ther, 4. Oktober 2016 [im Druck]

Wetenschap/dier: Het endocannabinoïdensysteem zou een aangrijpingspunt zijn voor de behandeling van autisme
Bij een rattenmodel met autisme observeerde onderzoekers veranderingen in de CB1-receptoren en verminderde spiegel van het endocannabinoide anandamide. De auteurs concludeerde, dat „het  endocannabinoidesysteem een therapeutisch aangrijpingspunt voor de kern en geassocieerde symptomen van autistische patiënten kan zijn“.
Universiteit „Rome Tre“, Italie.
Servadio M, et al. Transl Psychiatry. 2016;6(9):e902.

 

Joey’s Strain: Cannabis Created for Symptoms Related to Autism

Joey’s Strain: Cannabis Created for Symptoms Related to Autism

Aangezien er diverse vormen van autisme zijn, kan er nog geen standaard soortje of vorm voorgeschreven worden, dit zal door verdere onderzoeken en persoonlijke ervaringen naar voren moeten komen. Afgelopen week stond er ook nog een stuk over FXS op de IACMwebsite

Autisme bij kind en jeugd
Klassiek autisme
Asperger
PDD NOS
McDD
Stoornis van Rett
Desintegratieve stoornis

Lees er hier meer over

 


 

De 14 meest gelezen berichten van 2014 (ggz)

Met o.a. ADHD bestaat niet, – ´Vaccins wel degelijk oorzaak van autisme´, – Combinatie omega 3/6 vetzuren even effectief als ADHD-medicatie -,  ADHD-medicijnen waarschijnlijk slecht voor de hersenen – , „Symptomen ADHD effectief te bestrijden met vitamines”, –  Cannabis kan Ritalin vervangen bij ADHD

Lees hier (bron)

Muzikant Jett Rebel (Jelte Tuinstra) rookt naar eigen zegen ‘zuiver medicinale’ wiet.

Dat vertelde hij toen hij tijdens een interview met het AD een joint opstak.”Tegen mijn ADHD, chronische hoofdpijn en RSI. Misschien is het een grote smoes en ben ik gewoon verslaafd, maar zonder blowen ben ik zo hyperactief dat ik helemaal gek word van mezelf”, verdedigt hij zichzelf.De androgyn rockster verhuisde in januari vanuit Amsterdam naar een bungalow aan de bosrand van Soesterberg. “Hier kan ik muziek maken zonder dat de buren klagen. Lees meer


 

Lees hier verhalen van patiënten met ADHD


Hier het verhaal van een kind van 9 met autisme, die na gebruik cannabis voor de eerste keer in zijn leven praat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>